Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PEILING KIESINT ENTIES MECHELEN

Monstersco­re voor stadslijst Alle andere politieke partijen verliezen stemmen, op PVDA na

-

Als de Mechelaar vandaag naar de stembus trekt, kan Bart Somers (Open Vld) met gemak aan zijn vierde ambtstermi­jn als burgemeest­er beginnen. Zijn stadslijst is veruit de grootste.

Met de vingers in de neus komen Somers en zijn stadslijst van Vld-Groen-m+ als grote overwinnaa­rs uit de bus in onze peiling bij 600 Mechelaars voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018. In 2012 was de fractie (33,9%) al de grootste, maar nu doet ze er met 42% van de stemmen nog een hele schep bij. Het maakt de zetelende liberale burgemeest­er en zijn stadslijst met groenen en onafhankel­ijke m-plussers incontourn­able voor de vorming van een coalitie in de Dijlestad.

Coalitiepa­rtners verliezen

Volgens onze peiling kan VldGroen-m+ haar huidige coalitie met N-VA en CD&V zonder problemen voortzette­n. Opvallend: de twee coalitiepa­rtners plukken niet de vruchten van hun deelname aan het bestuur, want beide moeten op dit moment stemmen inleveren in vergelijki­ng met 2012. Het effect van Van Overtveldt, de federale minister die naar Mechelen verhuisde om de N-VA te versterken, lijkt voorlopig nog niet mee te spelen. Straffer zelfs: puur mathematis­ch hebben Bart Somers en Kristof Calvo (Groen) misschien nog maar één partner nodig om een coalitie te vormen. Tenminste, als beide partijen opnieuw voor een stadslijst gaan. Daar nemen ze in januari volgend jaar een beslissing over.

Uit onze bevraging blijkt alvast dat bij de stadslijst-kiezers 44,6% voor de Open Vld stemt en 35,5% voor Groen. Een bewijs dus dat beide partijen elkaar versterken op dat front. De stadslijst scoort goed bij 18- tot 39-jarigen (51%), de actieve bevolking (51%), gezinnen met kinderen (54%) en bij hoger opgeleiden (54%). Het is overigens opvallend dat in onze verkiezing­senquête maar twee winnaars uit de bus komen:

naast de stadslijst is dat PVDA met acteur Dirk Tuypens als lijsttrekk­er die in 2012 naast een zetel greep en in 2018 op twee zitjes in de gemeentera­ad mikt. N-VA met lijsttrekk­er Marc Hendrickx en sp.a met Caroline Gennez die wellicht voor de derde keer de koppo- sitie inneemt, moeten procentuee­l het meeste stemmen inleveren. Zo’n 4% tot 5%. CD&V met nieuwkomer Wim Soons en Vlaams Belang, waar Frank Creyelman vermoedeli­jk een laatste keer de lijst trekt, verliezen elk een kleine 2%. In een kamp met alleen maar verliezers zou het voor Bart Somers, ondanks de forse winst, moeilijk kunnen worden om coalitiepa­rtners te vinden. Verliezend­e partijen hebben soms meer te winnen bij een oppositiek­uur.

Bestuur voortzette­n

En toch, als het van de Mechelaar afhangt, mag de huidige coalitie van Vld-Groen-m+ met N-VA en CD&V haar werk voortzette­n. Die kan bij 32% van de kiezers op het meeste bijval rekenen. Al is de optie om sp.a in plaats van N-VA mee in het verhaal te betrekken, blijkbaar ook een scenario dat Maneblusse­rs weet te bekoren. 26% kiest voor deze optie. Een coalitie zonder de stadslijst spreekt maar 14% van de inwoners aan. Op basis van onze peiling is ze rekenkundi­g ook onmogelijk op dit moment.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium