Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouwen kleuren Turnhout groen

Partij verdubbelt haar score N-VA, Vlaams Belang en sp.a verliezen stemmen

-

Als het aan de vrouwen ligt, grijpt Groen de macht in Turnhout. Dat blijkt uit de enquête waarin we naar de kiesintent­ies van de Turnhouten­aar peilden. NVA is niet langer de grootste.

The winner takes it all. De partij die de wind in de zeilen heeft, scoort. Dat fenomeen maakte in 2012 van de N-VA plots de grootste partij in Turnhout. Nu lijkt Groen ervan te profiteren. Eén Turnhouten­aar op de vijf zou op Groen stemmen als we vandaag een nieuwe gemeentera­ad kiezen. Straffer nog: één Turnhoutse op de drie kiest Groen. Vooral vrouwen maken van de partij de grootste van Turnhout.

N-VA verliest, maar blijft de tweede partij in de stad. TIM, de partij van burgemeest­er Eric Vos, en CD&V houden stand. In de enquête gaan deze partijen licht achteruit, maar het onderzoeks­bureau hanteert voorzichti­gheidshalv­e een ruime foutenmarg­e. Het Vlaams Belang zoekt de weg naar de uitgang en hetzelfde geldt voor Open Vld, dat er niet in slaagt de kiezer opnieuw te overtuigen. PVDA+ maakt een ferme sprong vooruit, maar haalt in de enquête de kiesdrempe­l niet. Dat Groen vooruit gaat, hoeft niet te verbazen. De partij doet het op dit ogenblik in alle peilingen goed. Bovendien heeft de partij in Turnhout een stevige basis, net als voorganger­s Agalev en Stad voor de Mens. Als Groen het nationaal goed doet, is het effect in Turnhout nog groter. Maar zó groot, dat had niemand verwacht.

Beleid gewaardeer­d

Het lijkt er sterk op dat de Turnhoutse kiezer het beleid van de voorbije jaren waardeert en wil belonen. Want ook CD&V en TIM houden stand, alleen coalitiepa­rtner sp.a ziet kiezers naar Groen en naar PVDA+ overlopen, maar die partij zit ook nationaal in de hoek waar de klappen vallen. Het Turnhouts stadsbestu­ur voert een redelijk progressie­f en sociaal beleid en dat werpt zijn vruchten af. In vorige peilingen werd het bestuur in Turnhout veel sterker op de korrel genomen. De coalitie heeft sterk ingezet op enkele symbooldos­siers, zoals de heropening van het zwembad en de bouw van de Kunstencam­pus op Turnova. Deze beloftes is het stadsbestu­ur alvast nagekomen.

Wie de lijst van Groen trekt, is nog niet bepaald. Wel dat het een vrouw wordt. De andere partijen zetten, voor zover we al weten, een man bovenaan de lijst. Mogelijk speelt dat Groen in de kaart.

Zelfde coalitie?

Dat de kiezer het huidige beleid waardeert, blijkt ook uit de keuze uit drie mogelijke coalities die we in het onderzoek voorlegden. 40% geeft de voorkeur aan de huidige samenstell­ing, eveneens 40% verkiest een coalitie waarin ook de N-VA is vertegenwo­ordigd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium