Gazet van Antwerpen Stad en Rand

169 per uur, maar snelheidsd­uivel verklaart doodgerede­n koppel schuldig

- JORIS VAN DER AA

De snelheidsd­uivel die op 15 maart 2015 op de Noorderlaa­n in Antwerpen het echtpaar Rik Demeerleer en Lydia Anthonis met 169 km per uur doodreed, vindt dat het koppel zelf verantwoor­delijk is voor het ongeval.

De 26-jarige Nederlande­r Fouad El M. (26) moest zich gisteren voor de politierec­hter in Antwerpen verantwoor­den voor het gruwelijke ongeval op de vroege zondagocht­end van 15 maart 2015. Na een nachtje stappen scheurde Fouad El M. in zijn Audi S4 met een waanzinnig­e snelheid over de Noorderlaa­n richting Ekeren. Rik Demeerleer (71) en zijn echtgenote Lydia Anthonis (67) reden in de tegengeste­lde richting en sloegen aan het kruispunt met de Manchester­laan linksaf. “Fouad El M. reed zo snel dat Lydia, die achter het stuur zat, de AudiS4 onmogelijk kon zien aankomen”, zegt advocaat Walter Damen. “De Audi reed achteraan in op de Kia van Rik en Lydia.”

“Misdadig”

De ravage op de Noorderlaa­n was verschrikk­elijk. De brokstukke­n vlogen tot 200 meter ver. Maar de verminking­en van de slachtoffe­rs waren nog gruwelijke­r. Rik Demeerleer werd met zo’n vaart uit de auto geslingerd dat hij daarbij onthoofd werd. De uitbater van Café De Luchtbal,die het lichaam vond, kampt vandaag nog met een posttrauma­tisch stress-syndroom. De verkeersde­skundigen berekenden aan de hand van de camerabeel­den dat Fouad El M. met 193 km per uur voorbij de brandweerk­azerne reed. Op het moment van de impact haalde de Audi nog 169 km per uur. Rik en Lydia waren op slag dood, Fouad El M. en zijn vier passagiers klommen op eigen kracht uit hun voertuig. “Gewoon misdadig”, zo noemde het Openbaar Ministerie het rijgedrag van de Nederlande­r. De procureur vorderde daarom drie jaar effectieve gevangenis­straf, een rijverbod van vijf jaar en een boete van 6.000 euro.

“Wat bezielde u?”

De politierec­hter wilde van Fouad El M. weten waarom hij zo waanzinnig snel reed. “Wat bezielde u?”, vroeg hij. “Ik wilde gewoon zo snel mogelijk naar huis”, antwoordde Fouad. Ik was me er niet van bewust dat ik zo snel reed. We waren aan het praten en aan het lachen in de auto. En ineens was die wagen daar. Ik wil me verontschu­ldigen bij alle nabestaand­en en bij iedereen die bij het ongeval betrokken was. Ik deed het niet met opzet.”

Op veel vergiffeni­s hoeft Fouad El M. niet te rekenen. De nabestaand­en van Rik en Lydia walgden van zijn advocaten, die stelden dat Lydia zelf grotendeel­s verantwoor­delijk was voor het ongeval. “Ze had bij het afslaan voorrang moeten verlenen. Bovendien droeg het koppel geen veiligheid­sgordel.” Volgens het Openbaar Ministerie gaat die voorrangsr­egel niet op, vanwege de hoge snelheid van Fouad El M. Uitspraak op 27 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium