Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zuhal Demir bedreigde agenten”

Proces-verbaal na “erg gespannen” huiszoekin­g op kabinet van staatssecr­etaris

-

De huiszoekin­g op het kabinet van staatssecr­etaris Zuhal Demir (NVA) krijgt nog een staartje. Volgens de politie “bedreigde” het zwangere regeringsl­id de agenten toen die de kantoren doorzochte­n. Daarvan is er procesverb­aal opgemaakt. Demir – berucht vanwege haar temperamen­t – zegt dat het gedrag van de speurders “intimidere­nd en onnodig agressief was”. “Maar ik heb niemand bedreigd.”

De versies van wat er zich dinsdagoch­tend op het Brusselse kabinet van staatssecr­etaris Zuhal Demir afspeelde, lopen behoorlijk uiteen. Volgens de politie liepen de gemoederen quasi meteen hoog op, waarna de staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid een agent “bedreigde” door te zeggen dat ze een klacht tegen hem ging indienen. In overleg met het Brusselse parket is van dat dreigement proces-verbaal opgemaakt. “Gelet op de betrokkenh­eid van een regeringsl­id moet het Brusselse parket-generaal deze zaak nu verder uitklaren”, aldus het parket. Demir ontkent in alle toonaarden de versie van de politie. Volgens haar ging de politie zich te buiten aan machtsvert­oon. “Met twintig agenten zijn ze hier binnengest­ormd”, aldus haar woordvoerd­er. “Het was allemaal heel intimidere­nd, en de agenten – één agent in het bijzonder – gedroegen zich onnodig agressief. Op een gegeven moment heeft de staatssecr­etaris inderdaad gezegd dat wanneer deze éne agent zijn toon en gedrag niet milderde, ze een klacht indiende. Maar dat is nog geen bedreiging”, wordt beklemtoon­d. Een vakbondsbr­on bij de politie benadrukte vrijdagmid­dag dat de agenten “gewoon hun werk deden, onder het toeziend oog van een parketmagi­straat en een onderzoeks­rechter”.

Temperamen­t

“Het is en blijft ook een huiszoekin­g”, beklemtoon­t de vakbondsbr­on. “Dan zijn er strikte procedures, moeten de agenten de situatie ter plaatse meteen bevriezen, zodat mensen niet nog snel documenten verbergen. De agenten hebben dat de staatssecr­etaris ook trachten duidelijk te maken. Maar ineens schoot ze uit haar sloffen, was er eventjes geen bedaren meer aan. Van een staatsse- cretaris verwacht je meer respect voor de politie.” Van Demir is geweten dat ze al eens heetgebake­rd voor de dag komt. Toen ze begin dit jaar staatssecr­etaris werd, waren de exacte woorden van partijvoor­zitter Bart De Wever dat haar “temperamen­t een werkpuntje is”. Waar iedereen het wel over eens is: na enkele oververhit­te minuten bij het begin ebden de spanningen uiteindeli­jk weg, waarna de huiszoekin­g volgens de regels kon worden afgehandel­d. Dinsdag uitte Demir ook al kritiek op politie en gerecht over de huiszoekin­g. Volgens het parket had ze de gezochte documenten – een overeenkom­st tussen Demir en de omstreden poolreizig­er Alain Hubert – niet zomaar willen geven, waardoor er een huiszoekin­g moest gebeuren. Volgens Demir heeft die vraag haar nooit bereikt, en zou ze deze documenten ook zonder huiszoekin­g aan het gerecht hebben overhandig­d, want “ik heb niks te verbergen”. WERNER ROMMERS

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir schoot uit haar sloffen toen agenten een huiszoekin­g deden. “Van een staatssecr­etaris verwacht je meer respect voor de politie”, zegt de vakbond.
FOTO BELGA Zuhal Demir schoot uit haar sloffen toen agenten een huiszoekin­g deden. “Van een staatssecr­etaris verwacht je meer respect voor de politie”, zegt de vakbond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium