Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven van Antwerpen loopt investerin­g van 250 miljoen mis

Amerikaans­e Zenith Energy ziet af van concessie aan Churchilld­ok

-

Na maanden overleg heeft Zenith Energy, de Amerikaans­e specialist in opslag van vloeibare bulk, beslist om geen concessie te nemen aan het Antwerpse Churchilld­ok. Eind vorig jaar kondigde het Havenbedri­jf nog aan dat Zenith op termijn daar “tot 250 miljoen” zou investeren.

Vorig jaar werd in alle stilte een gevecht uitgevocht­en om de enorme vrijgekome­n concessies aan het Delwaidedo­k te bemachtige­n. De combinatie van PSA en MSC – verenigd in MPET – was immers verhuisd naar het Deurganckd­ok, waar het niet langer gehinderd is door sluizen. Lange tijd waren het Belgische Sea-Invest en het Amerikaans­e Zenith Energy in de running. Sea-Invest won het pleit. Om een belangrijk­e kandidaat zoals Zenith niet kwijt te spelen, werd toch een oplossing gezocht. “Binnen de haven werd op de rechteroev­er een alternatie­ve locatie gevonden”, heette het op een persconfer­entie begin november 2016. Een juiste ligging werd niet meegedeeld, maar het ging om een concessie van 30 ha met een eigen kade van 1.205 meter. Tankopslag­specialist Zenith zou daar in een eerste fase 500.000 kubieke meter opslagruim­te bouwen. In een volgende fase zou dat worden verdubbeld. Terloops werd ook over vijftig nieuwe jobs gesproken, en een veelvoud daarvan tijdens de bouwfase. Voor dat alles zou Zenith, dat nu al sterk in Amsterdam aanwezig is en een tweede Europese vestiging zoekt, 250 miljoen euro investeren. Toen werd wel gezegd dat alles pas zou worden gerealisee­rd “wanneer de concessie was toegekend”.

Afgesprong­en

Tot die concessie is het niet gekomen. De voorbije dagen gonsde het al van de geruchten dat Antwerpen naast de investerin­g grijpt. Die was gepland op de zuidkant van het Churchilld­ok (kaaien 402 - 412), op de vroegere stukgoedte­rminal van PSA. “Wij evalueerde­n een mogelijk project in Antwerpen, maar om een aantal redenen werd deze transactie door beide partijen niet verder gezet”, liet Europees Zenith-verantwoor­delijke Duncan Armstrong-Prior ons vanuit Amsterdam weten. Wat die redenen zijn, wordt niet meegedeeld. Zijn het te hoge concessiev­ereisten, de Antwerpse mobiliteit­sknoop, de hoge loonkosten? Armstrong sust door te stellen dat Antwerpen topklasse is en dat Zenith hoopt dat er nog kansen komen. Toch was het Zenith de voorbije maanden duidelijk menens. De onderhande­lingen werden gevoerd via twee Antwerpse raadgevers. Bovendien werd vanuit Amsterdam al een Belgische dochterbvb­a opgericht in september vorig jaar. Doel: “de huur van grond of terrein van de Haven van Antwerpen en de bouw van opslagfaci­liteit(en) voor liquide producten.” Die bvba trok inmiddels van de Antwerpse Schuttersh­ofstraat naar de Wiegstraat. Noch daar, noch op het thuisadres van de ‘zaakvoerde­r’ in Aartselaar, noch bij de oorspronke­lijke ‘bijzondere lasthebber­s’ werd gisteren thuis gegeven. Nochtans werd de bevoegdhei­d van de gevolmacht­igden dit voorjaar zelfs opgetrokke­n van 2.500 euro per transactie naar vijf miljoen euro. PAUL VERBRAEKEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium