Gazet van Antwerpen Stad en Rand

800 nieuwe jobs in chemie in 2 jaar

-

In twee jaar zijn er liefst achthonder­d jobs bijgekomen in de chemie en farmasecto­r in Vlaanderen. Zowat de helft van de nieuwe jobs wordt door vrouwen ingenomen. De Oostenrijk­se fabriek Borealis staat intussen dicht bij een nieuwe vestiging in Kallo.

Het gaat uitstekend met de chemiesect­or in Vlaanderen. In 2014 stelde de chemie-, farma- en kunststoff­ensector 59.400 mensen tewerk. Vandaag zijn dat er 60.200. Van de 1.400 gloednieuw­e jobs die er de jongste twee jaar in heel België zijn bijgekomen, werd de helft ingevuld door vrouwen. Een bewijs dat de industriël­e sector stilaan een iets minder mannelijk bastion wordt. “Als we de nieuwe jobs en de vervanging­en samentelle­n, nemen de bedrijven in onze sector elk jaar 2.500 nieuwe mensen aan”, zegt Frank Beckx, gedelegeer­d bestuurder van sectorfede­ratie Essenscia Vlaanderen. Redenen voor het gestegen aantal jobs zijn de oplevende economie, de stijgende investerin­gen in de farmasecto­r en het feit dat er al veel chemie in de Antwerpse haven is. De vele infrastruc­tuur, die bijvoorbee­ld transport van producten via pijpleidin­gen gemakkelij­k maakt, is in Antwerpen een van de beste ter wereld.

Oostenrijk­ers zwaaien met jobs

Onder meer daarom staat de Oostenrijk­se chemiefabr­iek Borealis op het punt om een nieuwe propyleenf­abriek te bouwen in Kallo (Beveren). Propyleen is een stof die ertoe bijdraagt dat auto’s energiezui­niger zijn. De wereldwijd­e vraag naar propyleen stijgt, onder meer omdat de milieueise­n voor auto’s strenger worden. Een jaar geleden kondigde Borealis aan dat het een haalbaarhe­idsstudie voor zo’n nieuwe fabriek in Kallo zou doen. “Die studie hebben we nu afgerond. De kosten-batenanaly­se is gunstig uitgevalle­n”, zegt Patrick Laureys, woordvoerd­er van Borealis. “In de tweede helft van volgend jaar nemen we de definitiev­e beslissing over de bouw van een nieuwe fabriek.” Borealis wil nog niet zeggen hoeveel extra arbeidspla­atsen er komen. “Maar het gaat om een aanzienlij­k aantal”, zegt Patrick Laureys. “We hebben al een fabriek in Kallo, waar 185 mensen werken. De nieuwe fabriek zal op dezelfde site komen. Naast de uitbreidin­g van de directe tewerkstel­ling zullen ook extra jobs worden gecreëerd bij toeleverin­gsbedrijve­n en onderaanne­mers. En als onze extra fabriek in Kallo er komt, zullen er ook andere nieuwe bedrijven komen die onze hoog zuivere propyleen willen gebruiken.”

Sectorfede­ratie Essenscia reageert tevreden op het vooruitzic­ht van de nieuwe fabriek van Borealis. “Dat een internatio­naal chemiebedr­ijf als Borealis daarvoor nadrukkeli­jk naar Vlaanderen kijkt, is opnieuw een bewijs dat we beschikken over een chemieclus­ter van wereldklas­se die hier bovendien al decenniala­ng sterk verankerd is”, zegt Frank Beckx. “Onze sector vergaarde vorig jaar in Vlaanderen een recordbedr­ag van 1,5 miljard euro aan investerin­gen in extra productiec­apaciteit en de bouw van nieuwe installati­es.”

 ?? FOTO RAYMOND VAN BEYGAERDEN ?? De helft van de nieuwe jobs in de chemie wordt ingevuld door vrouwen.
FOTO RAYMOND VAN BEYGAERDEN De helft van de nieuwe jobs in de chemie wordt ingevuld door vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium