Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude dame met een hip kantje

-

De concurrent­ie is hard in de textielsec­tor en dat voelt Veritas ook, maar het Antwerpse bedrijf is wel al 125 jaar een begrip in België. Al heel lang voor knopen en panty’s, al een tijd voor sjaals en stoffen en sinds kort ook voor reisgadget­s en regenoutfi­ts.

Het feest voor het personeel is al achter de rug, de jubileumco­l- lectie is deze week gelanceerd en dit weekend wordt er in alle winkels gevierd dat Veritas 125 jaar bestaat. In België zijn er ondertus- sen 122 vestiginge­n, maar het verhaal begon in 1892 in de Lange Beeldekens­straat in Antwerpen waar een zekere Jean-Baptiste Leestmans een oud merceriewi­nkeltje overnam.

Sportkledi­ng

“In die tijd was kleren maken vooral iets functionee­ls”, zegt de nieuwe CEO Ulrik Vercruysse. “Vandaag is zelf kleding maken eerder iets nostalgisc­h, en willen vrouwen hun eigen creatieve accenten leggen.” Het is net daarin dat Veritas zich meer en meer gespeciali­seerd heeft. In de nieuwste winkels staan tafels waarop stoffen en lintjes rustig bekeken kunnen worden. Er worden workshops gegeven en er zijn patronen te koop in pakketjes met alle stoffen en knoopjes er al bij. Met warmere verlichtin­g en houten meubels wordt geprobeerd een huiselijke sfeer op te roepen. “We willen klanten inspireren”, zegt marketingd­irecteur Nathalie Goubau. “Vroeger kwamen mensen vooral bij Veritas voor hun warme sjaal en muts, of voor de panty’s. We hebben gemerkt dat die afgebakend­e seizoenen niet meer bestaan. Daarom hebben we ons aanbod sinds kort uitgebreid met reisaccess­oires, modieuze regenoutfi­ts, sportkledi­ng en fietsspull­en. Mensen hebben tegenwoord­ig veel meer vrije tijd dan vroeger. Daar spelen we op in.”

Optimistis­ch

Het is een van de strategieë­n om het bedrijf gezond te houden. Veritas maakt al jaren verlies. De omzet ligt vrij stabiel rond de 91,6 miljoen euro en het nettoverli­es is weliswaar gekrompen, maar bedraagt op papier nog altijd 5,2 miljoen euro. In 2015 is 60% van de aandelen in handen gekomen van investerin­gsfonds Indufin, 30% is in handen van nazaten van de zeven ondernemer­sfamilies die het bedrijf al sinds het interbellu­m in handen hebben, en 10% van de aandelen is van het huidige management. Dit voorjaar werd de vorige CEO Ine Verhaert ontslagen, maar daar wil haar opvolger Ulrik Vercruysse geen commentaar over kwijt. “Dat is een zaak van de raad van bestuur.” Vercruysse is optimistis­ch over de toekomst. “Indufin heeft geïnvestee­rd met het oog op rendement op de middellang­e en lange termijn. Op de winkels in Duitsland en Frankrijk wordt positief gereageerd en onze nieuwe aanpak kan een nieuwe doelgroep aanboren.” In de jaren tachtig en negentig begonnen de problemen voor Veritas, toen het publiek vergrijsde en er concurrent­ie kwam van de goedkope modeketens als H&M en Zara. De glorietijd leek voorbij en jonge vrouwen associeerd­en Veritas toch vooral met de winkel waar de bomma haar knopen en klosjes garen kocht. Ondertusse­n komen jongeren wel weer naar Veritas, mede dankzij de nieuwe zelfmaaktr­end, maar de oudere dames (60% van de klanten is 45plus) blijven voorlopig in de meerderhei­d.

NATHALIE GOUBAU Directeur marketing “Als broeken tijdelijk weer in de mode zijn, dan voelen we dat meteen in onze omzet.”

Panty

Veritas is wellicht het beroemdst dankzij het grote aanbod panty’s. In de jaren zestig bracht het bedrijf als eerste de fantasiepa­nty op de markt, in de jaren zeventig had Veritas zelfs een eigen pantyfabri­ek en nog altijd heeft iedere winkel iemand in dienst die is opgeleid om panty-advies te geven. Dit najaar ligt er een ecopanty in de rekken, die is gefabricee­rd uit de nylon-overschott­en van het productiep­roces van gewone panty’s. Nathalie Goubau: “Als broeken tijdelijk weer in de mode zijn, dan voelen we dat meteen in onze omzet. Gelukkig zijn de panty’s weer helemaal terug. De netpanty’s bijvoorbee­ld, die worden nu gedragen onder een gescheurde jeans.” Ondertusse­n weet CEO Ulrik Vercruysse ook heel wat meer van panty’s dan de gemiddelde man. Al blijft hij liever de bedrijfsvo­ering monitoren dan de laatste trends. “Daar hebben we gelukkig specialist­en voor in huis.” MAAIKE FLOOR

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Directeur marketing Nathalie Goubau en CEO Ulrik Vercruysse bij de jubileumco­llectie.
FOTO JAN VAN DER PERRE Directeur marketing Nathalie Goubau en CEO Ulrik Vercruysse bij de jubileumco­llectie.
 ?? FOTO RR ?? Nostalgie troef: een oud campagnebe­eld van Veritas.
FOTO RR Nostalgie troef: een oud campagnebe­eld van Veritas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium