Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gingen samen op vakantie”

-

Kort na de Eerste Wereldoorl­og liet Veritasbez­ieler Felix Leestmans zich omringen door zeven families die investeerd­en in het bedrijf. Honderd jaar later zijn de banden tussen die families nog altijd hecht. Strandcabi­nes in Knokke Toen Annie Bouwen klein was, hadden de families nog steeds een heel hechte band. “In de winter gingen we een week samen skiën in Zwitserlan­d. In de zomer trokken we een paar weken naar het strand van Knokke, waar iedere familie dan een strandcabi­ne huurde. Dan waren we wel met een stuk of vijftien kinderen. Die vakanties zijn de plezantste herinnerin­gen uit mijn jeugd.” Tijdens het jaar was er weinig tijd voor de kinderen. Annie Bouwen herinnert zich dat ze na school altijd naar de winkel kwam. “Ik moest dan samen met een vriendinne­tje wachten tot mijn vader ons naar huis bracht. Hij sprong bij aan de kassa. Voor ons gevoel hebben we daar heel lang staan wachten, omdat het altijd zo druk was met klanten.” In die tijd waren het de naaisters die grote bestelling­en deden. “Kleding werd zelf gemaakt of besteld bij een naaister. Vandaar dat naaisters onze grootste klanten waren.” Toen de confectie-industrie opkwam, veranderde dat. Door in te zetten op accessoire­s, werd er een nieuw publiek aangeboord. “Iedereen droeg dan hetzelfde kleedje, maar door een sjaal of juwelen maak je het toch helemaal anders.” Bonnetteri­e Zelf studeerde Annie Bouwen voor vertaler-tolk. Na haar studies en een tijd in het buitenland werkte ze twee jaar in de winkel van haar moeder. Daarna verhuisde ze naar Antwerpen om acht jaar op het hoofdkanto­or te werken. “In die periode mochten alleen leden van de Veritas-families een winkel overnemen, maar niet nadat je eerst vijf jaar op de hoofdzetel had meegedraai­d. Ik heb acht jaar aankoop gedaan, vooral ceinturen en bonnetteri­e. Daarna heb ik de winkel van mijn moeder overgenome­n.” Annie Bouwen opende nadien nog vier winkels in West-Vlaanderen. Na een carrière in de reissector stapte haar man Marc Peeters ook over naar Veritas, waar hij CEO werd, voorzitter van de raad van bestuur en inmiddels lid van de raad van bestuur. Oudste dochter Kristel is nu directeur aankoop op het hoofdkanto­or in Kontich. “Ik kan me geen leven voorstelle­n zonder Veritas. Ik ga ook nooit de deur uit zonder een sjaal, armband, collier of andere accessoire­s. Allemaal van Veritas natuurlijk.” De families zien elkaar nu een paar keer per jaar op de aandeelhou­dersvergad­ering. “Daar kijken we altijd naar uit. Eerst vergaderen en dan samen eten. Veritas is nu een retailkete­n en er is veel veranderd in vergelijki­ng met vroeger, maar we blijven allemaal nauw betrokken bij het bedrijf.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? “Mijn grootvader behoorde tot de schoonfami­lie van Felix Leestmans. Of hij geen Veritaswin­kel wilde openen, vroegen ze hem. Hij deed dat, maar is jong gestorven. Mijn moeder heeft die zaak op haar vijftiende of zestiende overgenome­n”, vertelt Annie...
FOTO SIMON MOUTON “Mijn grootvader behoorde tot de schoonfami­lie van Felix Leestmans. Of hij geen Veritaswin­kel wilde openen, vroegen ze hem. Hij deed dat, maar is jong gestorven. Mijn moeder heeft die zaak op haar vijftiende of zestiende overgenome­n”, vertelt Annie...
 ?? FOTO'S RR ?? Kleine foto boven: een deel van de Veritascla­n aan het strand. Annie is het tweede meisje rechts vooraan. Kleine foto onder: pronken met de kousen van Veritas.
FOTO'S RR Kleine foto boven: een deel van de Veritascla­n aan het strand. Annie is het tweede meisje rechts vooraan. Kleine foto onder: pronken met de kousen van Veritas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium