Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Planckenda­el “Er gaan traantjes vloeien”

Verzorgers en fans zwaaien olifantens­tier Chang uit bij vertrek naar Kopenhagen

-

Chang, het lief van KaiMook, verhuist volgende week naar Kopenhagen. Het vertrek laat de olifantenf­ans in Planckenda­el niet onberoerd. “Het zal even duren vooraleer we het verteerd hebben, maar we kijken al uit naar de baby’s.”

Wie olifantens­tier Chang nog eens wil zien, moet dit weekend naar Planckenda­el. In de loop van de week verhuist Chang naar Kopenhagen, de zoo waar hij 35 jaar geleden werd geboren. “Dat is alleszins de bedoeling”, reageert olifantenv­erzorger Ben van Dyck. “Maar we volgen het ritme van het dier. Voorlopig stopt het voor hem bij één band rond zijn poten. Maar voor zijn veiligheid tijdens het transport zijn er minstens twee nodig.”

“Een schatje”

Dat er gesnotterd gaat worden in Planckenda­el, staat vast. “Er zal zeker een traantje vloeien”, zegt Ben van Dyck. “Een kleintje, want voor het kweekprogr­amma is het nodig dat het dier verhuist. Daar heeft hij nog een toekomst als dekstier, terwijl zijn job hier is volbracht. Hier hebben we zijn dochter Qyio en zijn er drie zwangere koeien in het perk. Hoewel Kopenhagen Changs geboortetu­in is, zijn de koeien die er wonen, niet aan hem verwant.” De verzorgers zijn blij dat ze met Chang mochten werken. “Het is een schatje. Echt een prachtdier om mee te werken. We gaan hem missen. Maar we zijn uiteraard ook heel blij met de nieuwe uitdaginge­n die ons te wachten staan. Kanvar, de nieuwe bul, moet nog groeien. En tussen december en mei verwachten we drie jongen. Elke dag in Planckenda­el is anders. Dat maakt onze job zo mooi.” Ook vele bezoekers zien Chang met lede ogen vertrekken. Net als andere vurige fans zijn ook Kris Lamon uit Muizen (Mechelen) en Youetta Dorrepaal uit het Nederlanse Hoofddorp in Planckenda­el voor een dagje olifanten spotten. “De laatste keer, hé Chang”, zegt Youetta. “Het doet me iets. Het is zo’n prachtige bul. Maar olifantenv­aders kun je niet bij hun dochters houden. Dat is het nadeel van de natuur. Jammer, maar helaas.” “De afgelopen jaren hebben we zo van hem genoten”, zegt Kris Lamon, de vriendin van Youetta, terwijl ze door haar duizenden foto’s op haar gsm scrolt. “Het is zo’n gentleman. Hoe hij met zijn vrouwen en zijn dochter omgaat! Gaat hij op stap met dochtertje Qiyo, dan legt hij soms zijn slurf over haar ruggetje. Echt een plezier om naar te kijken.”

Zandstrooi­er

Nochtans is Chang niet altijd een lieverdje. Op verscheide­ne foto’s zie je hem met zand richting verzorgers gooien. “Hij kan goed mikken”, lacht Kris Lamon. “Blijkbaar was het de paartijd. Toen gooide hij met zand en water naar de verzorgers. Zo’n deugniet. Je ziet zo van wie dochter Qiyo haar streken heeft.” Kris Lamon heeft zich al ingeschrev­en op de nieuwsbrie­f van de Zoo van Kopenhagen en zoekt Facebookgr­oepen met dierenfans uit Kopenhagen die foto’s willen delen. “Ik hoop Chang zo nog te kunnen volgen.” Toch zal Kris waarschijn­lijk niet snotteren. “Het zal lang duren voor ik Changs vertrek zal hebben verteerd, maar Kanvar heeft ook al mijn hart veroverd. Bovendien worden er drie kleine olifantjes verwacht. Ik ga fototoeste­llen te kort komen om alles te volgen!” BIEKE LATHOUWERS

YOUETTA DORREPAAL EN KRIS LAMON Olifantenf­ans

“Chang is een echte deugniet. Net als dochter Qiyo.”

 ??  ?? Chang amuseert zich duidelijk in Planckenda­el. FOTO KRIS LAMON
Chang amuseert zich duidelijk in Planckenda­el. FOTO KRIS LAMON
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium