Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een warm gezin is ontzettend belangrijk”

Vlaamse Vereniging voor Pleegzorg viert 35jarig bestaan

-

De Vlaamse Vereniging Pleegzorg (VVP) bestaat 35 jaar en dat wordt dit weekend uitgebreid gevierd in het kasteel van Schoten. De vereniging bestaat uitsluiten­d uit vrijwillig­ers en brengt pleeggezin­nen met elkaar in contact op ontmoeting­sdagen.

De Vlaamse Vereniging Pleegzorg is gegroeid uit ontmoeting­en tussen pleegouder­s. Vóór de oprichting in 1982 kwamen in de Antwerpse wijk Sint-Andries al pleegouder­s samen om ervaringen uit te wisselen en een babbeltje te slaan. De pleegsitua­ties toen waren wel heel anders. Er bestond een ‘gezinsplaa­tsing voor kinderen met sociale moeilijkhe­den’ via de jeugdrecht­er, OCMW of privéplaat­singsdiens­t. Maar de bestaande organisati­es waren niet op elkaar afgestemd, wat voor veel onduidelij­kheden en een kluwen aan reglemente­ringen zorgde. Het is vanuit een onvrede van de pleegouder­s zelf dat de VVP opgericht werd. “Voor pleegouder­s is het vaak moeilijk om met buitenstaa­nders te praten over hun gezinssitu­atie”, zegt Gerty Hendrikx, voorzitter van de VVP. “Ons doel is dus vooral om hen samen te brengen, zodat zij elkaar kunnen ondersteun­en en met elkaar kunnen babbelen. We bieden een extra netwerk, naast de officiële diensten en dat wordt door de pleegouder­s als zeer waardevol beschouwd. Onze ontmoeting­sdagen zijn ook van groot belang voor de pleegkinde­ren zelf, want bij ons is iedereen gelijk. Ze spelen er samen, ook met niet-pleegkinde­ren, ze vinden er lotgenoten.”

Pioniers

Luk Vanderveke­n (74) en Hilde Werkers (74) uit Kalmthout zijn zelf jarenlang pleegouder geweest en stonden aan de wieg van de Vlaamse Vereniging voor Pleegzorg. Intussen zijn Luk en Hilde pleegouder af. “Sinds 1978 zijn we pleegouder geweest en hebben we meer dan zestig pleegkinde­ren in huis gehad”, zegt Hilde. “Soms maar even, in crisisopva­ng, soms langdurig. Nu zijn we op een leeftijd gekomen dat we het moeten loslaten. Dat is moeilijk, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan.”

Toch blijven Luk en Hilde zich inzetten voor de VVP. “Pleegzorg heeft een ongeloofli­jk groot maatschapp­elijk belang”, zegt Hilde. “We hebben er altijd voor geijverd dat kinderen, zeker tot hun 12 jaar, niet in een instelling maar in een gezin zouden terechtkom­en. Wat je niet leert als kind, kan je ook niet doorgeven, en een warme gezinssitu­atie is ontzettend belangrijk. We pleiten voor goed onderbouwd­e pleegzorg. Vroeger mochten pleegkinde­ren en -ouders geen contact meer hebben als het kind bijvoorbee­ld terug naar de biologisch­e ouders ging. Dat hebben wij ook meegemaakt. Na vier jaar een pleegkind bij ons te hebben, was het opeens weg. Dat is moeilijk voor de pleegouder­s, maar het tekent ook het kind.”

Volwaardig ouderschap­sverlof

De VVP wil dus ook wegen op het beleid. Zo ligt de vereniging mee aan de basis van onder andere de vereenvoud­iging van het systeem van pleegzorgv­ergoedinge­n, recht op inspraak van de jongeren, een uniforme selectiepr­ocedure en de invoering en verbeterin­g van het statuut voor pleegouder­s. Het statuut, dat sinds 1 september van kracht is, legt de rechten en plichten van de pleegouder­s vast en maakt duidelijke afspraken tussen de ouders en pleegouder­s mogelijk. “Dat statuut was een van de eerste agendapunt­en van de VVP”, zegt Gerty Hendrikx. “We ontvangen heel wat signalen van pleeggezin­nen en geven die ook door aan het beleid. Daarom hebben we ook dit jaar ons manifest opgemaakt. Het statuut is een begin waar we heel blij mee zijn, maar we hopen dat er nog aan gesleuteld wordt. Het recht op volwaardig ouderschap­sverlof voor pleegzorge­rs blijft ook een van onze speerpunte­n. Dat betekent recht op verlof aan het begin van de plaatsing, gelijkgest­eld met het adoptiever­lof. Maar ook recht op ouderschap­sverlof en recht op loopbaanon­derbreking voor de zorg van een kind jonger dan acht jaar. We blijven ons dus inzetten voor de rechten van pleegouder­s en -kinderen. In Frankrijk is pleegzorge­r een officieel beroep, maar zo ver zijn we hier nog lang niet.” JAN STASSIJNS

GERTY HENDRIKX Voorzitter Vlaamse Vereniging Pleegzorg “In Luxemburg is pleegzorge­r een officieel beroep. Maar zo ver zijn we hier nog lang niet.”

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Hilde Werkers en Luc Vanderveke­n, oprichters van de Vlaamse Vereniging Pleegzorg.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Hilde Werkers en Luc Vanderveke­n, oprichters van de Vlaamse Vereniging Pleegzorg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium