Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een jastem kan de boel doen escaleren”

Volksraadp­leging Catalaanse onafhankel­ijkheid dreigt gewelddadi­g te worden

-

Zondag stemmen de Catalanen over de oprichting van een onafhankel­ijke staat. De Spaanse regering stuurt duizenden politieage­nten om te verhindere­n dat de stembureau­s openen en heeft miljoenen stembiljet­ten in beslag genomen. “De kans op geweld bestaat wel degelijk”, zegt politicolo­og Dave Sinardet. ZAL HET REFERENDUM DOORGAAN?

Ja, maar niet op een normale manier. De Spaanse politie heeft duizenden agenten naar Barcelona en de rest van Catalonië gestuurd om de stemming te verhindere­n. Burgemeest­ers die stemlokale­n toelaten, worden vervolgd. Ook reclame maken voor de verkiezing­en is verboden. Veertien mensen die actief hebben meegewerkt om het referendum voor te bereiden, zijn gearrestee­rd. Volgens Spanje is de stemming “ongrondwet­telijk omdat Spanje één en ondeelbaar is”. Toch heeft 75% van de gemeenten in Catalonië zijn steun aan het referendum bevestigd. De Spaanse politie kan het openen van stemlokale­n wel verbieden, maar een stemming op privéterre­in, bijvoorbee­ld bij iemand thuis, is moeilijk te verhindere­n. Carles Puigdemont, de minister-president van Catalonië, zegt dat het referendum in elk geval zal doorgaan. “Maar de uitkomst zal niet representa­tief zijn voor de bevolking”, zegt Dave Sinardet, politicolo­og en specialist in ‘nationalis­me’ aan de Vrije Universite­it Brussel (VUB). “De Catalanen die het meest overtuigd zijn van onafhankel­ijkheid zullen stemmen. Maar veel gematigde Catalanen blijven thuis omdat Madrid de uitkomst van het referendum niet erkent en ermee dreigt om mensen die gaan stemmen te vervolgen.” Toch zegt de Catalaanse minister-president dat hij binnen de 48 uur de onafhankel­ijkheid van Catalonië uitroept als de meerderhei­d van de stemmers ja zegt.

ZIJN DE CATALANEN ECHT VOOR ONAFHANKEL­IJKHEID?

Ze zijn verdeeld. Volgens een recente peiling zou 41% van de Catalanen voor onafhankel­ijkheid zijn en 49% tegen. De andere 10% weet het nog niet. Waarnemers denken wel dat het aantal ja-stemmers de laatste dagen is gestegen door het harde optreden van de politici in Madrid.

WAAR KOMT HET STREVEN NAAR ONAFHANKEL­IJKHEID VANDAAN?

Het is een eeuwenoud fenomeen dat sinds 2015 nog sterker leeft, omdat de nationalis­tische partij Junts pel Sí de leidende in de Catalaanse regering is. Een korte les geschieden­is: Catalonië behoorde niet tot het Spanje dat in 1469 ontstaan is toen de koninkrijk­en van Aragon en Castilië samensmolt­en. Pas in 1714 werd Catalonië door de Spaanse vorst Filips V bij zijn koninkrijk gevoegd. Het Catalaans is wel altijd als aparte omgangstaa­l blijven bestaan. “Maar dictator Franco heeft het Catalaans kort na zijn aantreden in 1939 verboden in het onderwijs”, zegt Christiane Stallaert, hoogleraar en Spanje-specialist aan de Universite­it Antwerpen. “Mijn Catalaanse uitgever vertelde dat er in de Franco-tijd opeens een leerkracht naar zijn school werd gezonden die alleen Spaans sprak. Zijn klasgenote­n en hij begrepen niets van die taal. De ommekeer was daar dus erg hard. De onderdrukk­ing van het Franco-regime (dat tot 1975 duurde, red.) speelt nog altijd.” De manier waarop de Partido Popular – de partij die de macht heeft in de nationale regering van Spanje – het referendum verbiedt, doet veel Catalanen denken aan de Franco-tijd. “De Partido Popular is ook verwikkeld in verschille­nde corrupties­chandalen. Een groot deel van de bevolking vermoedt dat politici van Partido Popular niet worden vervolgd omdat veel belangrijk­e rechters banden hebben met de partij.” In Catalonië zelf is er slechts één gemeente die een burgemeest­er van Partido Popular heeft.

IS ER OOK EEN ECONOMISCH­E REDEN?

Ja. Catalonië is er economisch veel beter aan toe dan de rest van Spanje. De Catalanen maken 16% uit van de Spaanse bevolking. Maar ze leveren wel 20% van de economie, uitgedrukt in Bruto Nationaal Product. Ze hebben het gevoel dat ze veel bijdragen aan de Spaanse economie, maar weinig terugkrijg­en. “Barcelona, de hoofdstad van de regio, lokt veel toeristen”, zegt Dave Sinardet. “Catalonië is ook verantwoor­delijk voor een vierde van de Spaanse export. De werklooshe­id is er ook veel lager dan in de rest van Spanje.” Als Catalonië onafhankel­ijk wordt, is het de dertiende grootste economie van de EU. Ze zou bijna de helft kleiner zijn dan die van België, maar wel meer waarde aan goederen en diensten produceren dan Finland, Portugal, Tsjechië of Griekenlan­d.

HEEFT DE ONAFHANKEL­IJKHEID VAN CATALONIË GEVOLGEN VOOR DE VLAAMSE ECONOMIE?

Weinig. Spanje is de achtste belangrijk­ste handelspar­tner van Vlaanderen, maar vertegenwo­ordigt slechts een dikke 2% van onze export. “Als ze de onafhankel­ijkheid uitroepen, dreigen er voor de Catalanen wel zware economisch­e gevolgen”, zegt econoom Steven Trypsteen van ING België. “Catalonië zal niet zomaar lid kunnen worden van de EU. Elke lidstaat zou dan voor de toetreding van Catalonië moeten stemmen en Spanje zal dat zeker niet doen. Zonder een lidmaatsch­ap van de EU zal het niet zomaar de euro kunnen blijven gebruiken. Er dreigt dus grote onzekerhei­d.” Volgens Vlaams Parlements­lid Jan Van Esbroeck (N-VA), die dit weekend als waarnemer naar de ver-

DAVE SINARDET Politicolo­og “Veel gematigde Catalanen blijven thuis omdat Madrid de uitkomst van het referendum toch niet erkent én ermee dreigt om mensen die gaan stemmen te vervolgen.” STEVEN TRYPSTEEN Econoom ING België “Catalonië zal niet zomaar lid kunnen worden van de Europese Unie. Elke lidstaat moet dan voor de toetreding van Catalonië stemmen en Spanje zal dat zeker niet doen.”

kiezingen gaat, is een EU-lidmaatsch­ap voor Catalonië wél mogelijk. “Europa kan het zich niet veroorlove­n om Europese staten en burgers uit te sluiten. De grenzen van staten zijn lang geleden vastgelegd zonder veel rekening te houden met culturen, etniciteit­en en lokale bevolkings­groepen. De Catalanen moeten zich dus wel degelijk kunnen uitspreken via een referendum. Met militaire repressie zal Madrid de onafhankel­ijkheidswe­ns van veel Catalanen niet wegnemen.” Er zit wel nog een adder onder het gras. “In de Catalaanse regering zit ook de zeer linkse en euroscepti­sche partij CUP”, zegt Sinardet. “Het is nog maar de vraag of de Catalaanse regering met een onafhankel­ijke staat echt lid van de Europese Unie wil worden.”

ZIJN ER NOG REGIO’S IN SPANJE DIE ZICH WILLEN AFSCHEIDEN?

Nog niet. “De media hebben zich lang gefocust op de onafhankel­ijkheidsst­rijd van de Basken. Maar de acties van terreurgro­ep ETA hebben de kans op onafhankel­ijkheid kleiner gemaakt”, zegt Christiane Stallaert. “In Catalonië is het protest de voorbije decennia vreedzaam geweest, waardoor de kans groter is om iets te bereiken. Ook de taal speelt mee. De omgangstaa­l in Baskenland is vaak Spaans. Heel veel migranten die de voorbije decennia naar het Baskenland zijn getrokken, hebben de moeilijke Baskische taal niet geleerd. Migranten die naar Catalonië trokken, leerden wel Catalaans. Dat is een belangrijk verschil.”

HOE GROOT IS DE KANS OP GEWELD IN CATALONIE?

“Een burgeroorl­og zie ik niet meteen gebeuren, maar de kans op geweld is er wel degelijk”, zegt Dave Sinardet. “Het gedrag van zowel de Madrileens­e als Catalaanse politici getuigt niet van verantwoor­delijkheid. Politici moeten bruggen bouwen in plaats van de zaken verder te dramatiser­en. De gemoederen zijn zo verhit dat een ja-stem voor onafhankel­ijkheid de boel kan doen escaleren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Onafhankel­ijk of niet? De Catalanen trekken zondag naar de (illegale) stembus.
FOTO GETTY IMAGES Onafhankel­ijk of niet? De Catalanen trekken zondag naar de (illegale) stembus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium