Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik durf er hier niet over te praten”

-

Katoen Natie is een van de Antwerpse bedrijven met een vestiging in Catalonië. “Ik durf het referendum hier niet ter sprake te brengen”, zegt manager Geert Van Kerckhoven.

Katoen Natie heeft vier vestiginge­n in Spanje, waarvan twee in Catalonië. “Ik woon zelf in Tarragona, waar een belangrijk­e petroleumh­aven is”, zegt Geert Van Kerckhoven. “Met Katoen Natie stellen we hier meer dan honderd mensen te werk. We slaan goederen op in magazijnen en transporte­ren lokaal geproducee­rde goederen over korte afstanden.” Bij vorige referenda in Catalonië ging Geert stemmen. “Maar ik weet nog niet of ik zondag naar de stembureau­s trek”, zegt de manager. “Ik ben geen voorstande­r van onafhankel­ijkheid omdat ik geen duidelijke argumenten heb gehoord. Dat is het grote probleem van deze discussie: het gaat niet over argumenten pro of contra. Het gaat vooral over emotie en amper over inhoud.”

“Denken aan Franco”

De bedrijfsle­ider is er niet gerust in. “Ik kijk met veel bezorgdhei­d naar dit schouwspel. De maatschapp­ij is steeds meer verdeeld. Er worden vooral slogans geroepen, zonder dat ze echt luisteren naar elkaar.” “Het is verbazingw­ekkend hoe dit conflict op korte termijn geëscaleer­d is. Mensen die vroeger tegen onafhankel­ijkheid waren, zijn nu voor omdat de Spaanse politici zo hard optreden. De aanpak vanuit Madrid ruikt steeds meer naar praktijken van veertig jaar geleden, toen Franco aan de macht was.”

Economisch­e impact

Ook op de eigen bedrijfsvl­oer mijdt Geert Van Kerckhoven het onderwerp. “Er is niet veel nodig om de boel te doen escaleren. Ik durf er hier dus niet over te praten. De ene helft is voor en de andere helft tegen. Maar als we daarover zouden discussiër­en, vliegen de verwijten in het rond. Het is zeer jammer dat de politici de gemoederen nog meer verhitten, in plaats van ze in te tomen.” Is Van Kerckhoven bang voor de economisch­e impact van een ja-stem? “Niet echt”, klinkt het. “Katoen Natie gaat niet plots minder investeren in Catalonië als het onafhankel­ijk wordt. Deze streek blijft liggen waar ze ligt, hé. Maar een beetje meer inhoud zou deze discussie zeker geen kwaad doen.”

 ??  ?? FOTO RR Geert Van Kerckhoven: “Ik ben geen voorstande­r van Catalaanse onafhankel­ijkheid.”
FOTO RR Geert Van Kerckhoven: “Ik ben geen voorstande­r van Catalaanse onafhankel­ijkheid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium