Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3Dgeprinte bruggen binnenkort standaard

TU Eindhoven bouw eerste fietsbrug met computer

- PATRICK VAN DE PERRE

In Gemert in de Nederlands­e provincie NoordBraba­nt wordt in november een 3Dgeprinte fietsersbr­ug geplaatst. Het gevaarte bestaat uit 800 lagen beton die met een printer zijn gemaakt. Het ontwerp van de Technische Universite­it Eindhoven is wereldwijd de eerste in zijn soort, maar krijgt nu al navolging.

Het bouwwerk wordt in delen geprint in de universite­itsgebouwe­n in Eindhoven en later op locatie in elkaar gezet. De fietsersbr­ug zal, eens afgewerkt, in weinig verschille­n van een traditione­le brugconstr­uctie. “Het grote verschil is dat er speciale betonmorte­l wordt gebruikt. Als je normaal beton stort, dan loopt het langs alle kanten weg. Dat is geen probleem als je met een mal werkt. Maar dat is bij 3D niet het geval”, zegt hoogleraar Theo Salet van de TU Eindhoven. De speciale betonmorte­l lijkt op de emulsie die uit een tube tandpasta komt. “Eens de printer het goedje bevestigd heeft, hardt het beton uit en vervormt het niet meer. Het is even wennen. Maar eigenlijk is het zeer praktisch”, gaat de hoogleraar verder.

Milieuvrie­ndelijker

De 3D-geprinte brug is niet alleen kostenbesp­arend, maar ook een stuk milieuvrie­ndelijker dan de klassieke bouwmethod­e. “De bouwvakker­s zullen zuinig om- gaan met het materiaal omdat de printer veel minder beton neer- legt. Daarbij komt dat het maken van beton vrij veel CO2 uitstoot. Dus als we minder gebruiken, neemt ook de uitstoot af”, zegt Theo Salen.

Schaalmode­l

Het idee om binnenkort over een geprinte brug te fietsen doet veel mensen wellicht de wenkbrauwe­n fronsen. “Daarom hebben we hier ook een schaalmode­l gebouwd. Daar rijdt alle dagen fictief een fietser over om te kijken hoe die brug zich gedraagt”, gaat de hoogleraar verder. Volgens bouwbedrij­f BAM Infra, dat samenwerkt met de universite­it, wordt het printen van bruggen over niet al te lange tijd de standaard. “Bouwvakker­s hoeven geen bekisting meer te timmeren en geen beton meer te storten. Daardoor worden een heleboel arbeidsint­ensieve stappen over- geslagen”, zegt BAM-directeur Marinus Schimmel. Ondertusse­n wordt ook in Am- sterdam gewerkt aan de bouw van een 3D-geprinte brug. Niet in beton, maar van staal. Deze con- structie moet op het einde van het jaar klaar zijn.

“Bouwvakker­s hoeven geen bekisting meer te timmeren en geen beton meer te storten.” Marinus Schimmel, Directeur BAM Infra

 ?? FOTO TU EINDHOVEN ?? Laagje na laagje wordt ’s werelds eerste 3Dgeprinte fietsersbr­ug gebouwd door de Technische Universite­it Eindhoven.
FOTO TU EINDHOVEN Laagje na laagje wordt ’s werelds eerste 3Dgeprinte fietsersbr­ug gebouwd door de Technische Universite­it Eindhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium