Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Linkeroeve­r Dromen over een nieuwe stad

Tentoonste­lling in deSingel wil stedelinge­n inspireren

-

Wie even wil wegdromen over de toekomst van Linkeroeve­r, moet een kijkje gaan nemen op de tentoonste­lling van het Vlaams Architectu­urinstituu­t in deSingel. Daar presentere­n een aantal internatio­nale bureaus ideeën voor de wijk.

Een eiland in het midden van de Schelde, dat de linker- met de rechteroev­er verbindt, woningen die langs grachten en plassen liggen of een openluchtt­heater met zicht op de rede van Antwerpen. Het zijn ideeën van internatio­nale ontwerpbur­eaus over hoe Linkeroeve­r er ooit zou kunnen uitzien.

Wat er te zien is in deSingel zijn geen concrete plannen, maar ideeën. “Het is niet zo dat één van deze plannen wordt uitgevoerd op de manier waarop ze worden getoond. Het is wel de bedoeling dat bewoners van Linkeroeve­r en andere belangstel­lenden op basis van wat getoond wordt, een beeld krijgen van wat er allemaal kan en ze zelf met voorstelle­n naar buiten komen”, zegt de schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). Nog eind dit jaar worden er rondetafel­gesprekken georganise­erd over Linkeroeve­r. “We hopen en verwachten dat mensen dan met ideeën en voorstelle­n zullen komen over hoe de Linkeroeve­r er voor hen moet gaan uitzien. De tentoonste­lling die nu loopt, kan hen daarbij helpen”, aldus nog de schepen. Frederik Van Eedenplein

Bij de tentoonste­lling hoort ook een boek met daarin verschille­nde visies over hoe Linkeroeve­r zich kan ontwikkele­n. “Wat het uiteindeli­jk zal worden, blijft koffiedik kijken. Maar iedereen zal het er- over eens zijn dat er met het Frede- rik Van Eedenplein veel meer kan gebeuren dan nu het geval is. En het is ook duidelijk dat we de be- woners van Linkeroeve­r meer moeten betrekken bij de Schelde”, vindt Van de Velde verder. De herwaarder­ing van Linkeroeve­r is een project op de lange termijn, dat in fases zal gebeuren. “Nu zitten we in de fase van plannen en overleg”, besluit de schepen.

“Op de tentoonste­lling worden ideeën getoond, geen concrete plannen. Ze moeten mensen inspireren om over de toekomst van Linkeroeve­r na te denken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium