Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De terrasjes van de Dager heel gezellig” raadplaats:

Anderhalf jaar na ingebruikn­ame kantoorblo­kken Post X vinden werknemers hun draai in gezellige buurt rondom

- KATRIJN SERNEELS

Het staat nog op vele brieven: Antwerpen X. Maar het postsortee­rcentrum naast het station van Berchem is niet meer. Sinds anderhalf jaar zijn kantoorblo­kken op de site van Post X, waar ook de politie tegen eind 2019 zijn hoofdkwart­ier zal vestigen, aan het verrijzen. Een kantorenei­land in de buurt, of een boost voor de stationsom­geving? “Sinds de gebouwen van Post X bevolkt zijn, vinden businessme­nsen van daar steeds vaker de weg naar ons om te lunchen of vergaderen”, zegt Silke van Coffee Bar Maurice.

Als een mierennest waar iemand een stokje in heeft gestoken, zo stromen mensen elke ochtend in en uit het station van Berchem. Een rij van die nijvere werkmieren marcheert recht van het perron naar Post X, het bedrijvent­errein waar vandaag vier, maar tegen eind 2019 acht kan- toor- en dienstgebo­uwen zullen staan. Luk Thomas (57) is zo’n nijvere werker. “Ik werk al zo’n dertig jaar bij de bank Crelan, sinds kort zit ons hoofdkanto­or hier op Post X. Ik woon zelf in Gent en kom vaak met de auto, voor mij is het net een stukje lan- ger rijden op de Ring dan vroeger, toen ons Antwerps hoofdkanto­or op de Mechelsest­eenweg lag. Maar ik heb in al die jaren al ergere verhuizing­en meegemaakt. De move van Brussel naar Ander- lecht indertijd, dat was andere koek.” Luk heeft al de tijd genomen om de buurt wat te verkennen. “Tijdens een team-event hebben we laatst met een gids de Cogels-Osylei leren kennen en zijn we geëindigd op een terrasje op de Dageraadpl­aats, heel mooi en gezellig. Het is hier een fijne buurt, met gezellige cafés en restaurant­s in de buurt, daar heb ik geen klagen over.”

Yalcin Yasar (48), chauffeur bij De Lijn, heeft net z’n ochtendlad­ing werkmensen gelost aan het stationspl­ein van Berchem. “Ik rij met bus 51 en 52, en ik merk dat mijn bussen toch voller zitten sinds die kantoorblo­kken van Post X er staan. De mensen op mijn bus komen van Lier, Kontich, die kanten zowat. Of ze allemaal werken voor bedrijven die op Post X zitten, kan ik niet zeggen. Ik vraag niet aan iedereen waar ze precies moeten zijn. Zolang de sfeer op mijn bus goed is, en de mensen niet te gestrest zijn, ben ik content.” Eerste hulp bij shiatsu Van Coffee Bar Maurice tot Sail & Anchor, Jan Lambertyn (29), commerciee­l directeur van IRET, de bouwpromot­or achter Post X, kent de betere adresjes in de buurt. “We hebben aan een aantal handelszak­en gevraagd of ze ambassadeu­r van de buurt willen worden, zodat de mensen die hier komen werken, ook de weg naar de wijk vinden. Ik vind het logisch dat wij eerste hulp geven om adresjes te leren kennen: van een tof restaurant tot de apotheker of een lokaal wassalon. Een van de mensen die hier net is komen werken, was op zoek naar een shiatsu-leraar hier in de buurt. Wel, dan bekijken wij even via de contacten die wij al met de buurt hebben opgebouwd of we niemand kennen hier in Berchem die shiatsu-lessen op Post X wil komen geven.” Shiatsu-leraars zoeken en de weg naar de apotheker wijzen, dat is niet meteen wat je van een bouwpromot­or verwacht. “Als bouwpromot­or alleen stenen verkopen, dat is niet meer van deze tijd. Je moet als projectont­wikkelaar meer te bieden hebben dan vier muren: bouwen draait rond belevenis. Diensten en mobiliteit, dat staat bij ons centraal. Zodat mensen die hier komen werken, of studeren, zoals de leerlingen van Syntra, zich op hun werk en studies kunnen concentrer­en. Zonder kopzorgen over hoe ze hier geraken of waar ze nog vlug boodschapp­en kunnen doen voor ze naar huis gaan.” Gratis ebike In samenspraa­k met de stad zijn diensten als een fietsenmak­er, kinderopva­ng, fitness enzovoort voorzien op de plannen. “Omdat de crèche wegens wettelijke regels toch niet op de site zelf zal kunnen komen, zijn we nu op zoek naar een gebouw in de buurt. Naast een fietsenmak­er zijn we ook op zoek naar een fietsenwin­kel die zich hier wil vestigen. De gesprekken daarover lopen, een winkel waarmee we in gesprek zijn ziet het zelfs zitten om gratis elektrisch­e fietsen op proef aan te bieden aan wie op Post X werkt. We hebben ook een fietscoach die de bedrijven advies geeft over hoe je werknemers kan stimuleren om de fiets te proberen. Met een extra beveiligde ondergrond­se fietsenpar­king met minstens duizend plekken, die in

“Ik sorteerde de grote formaten, dat doe ik vandaag nog steeds, maar dan in het sorteercen­trum in Ekeren. We zitten nu bij de vroegere General Motorterre­inen. Daar moet je zoeken naar een café als je na het werk met de collega’s wil gaan verbroeder­en.”

een van de nieuwe gebouwen gaat komen, zorgen we ervoor dat zij niet naar een veilige, droge parkeerpla­ats hoeven te zoeken.” De garages zijn ook zo ontworpen dat autogarage­s kunnen omgebouwd worden naar extra fietsensta­llingen, mocht dat in de toekomst nodig zijn. “Vandaag lopen er zo’n vijf- tot zeshonderd mensen rond op Post X, in de toekomst kan dat oplopen tot vier- à vijfduizen­d. Uit onze rondvraag bij de buurt weten we dat Zurenborg oververzad­igd is op het vlak van verkeer. Met de verdere invulling van Post X, willen we zeker niet voor meer overlast zorgen. Wij zetten mee in op duurzaam vervoer, zo hebben we een akkoord met de NMBS dat werknemers die met de auto komen, een maand een gratis treinabonn­ement krijgen, zodat ze kunnen proberen of dat toch niet handiger is.” Naast het getekkeden­g van de aankomende treinen, hoor je tussen de nieuwe blokken van Post X ook het gezoem van de Ring en het geploeter van graafwerkt­uigen. “We hebben hier nog wat werk voor de boeg. Volgens de planning zullen we pas tegen eind 2019 klaar zijn, ook met het politiegeb­ouw. We mikken op het najaar van 2018 voor het opleveren van de facilitair­e gebouwen, waar de belangrijk­ste diensten voor de buurt, van supermarkt tot fitness, ook zullen komen. Voor de supermarkt hebben we al een kandidaat, ik kan nog niet bekendmake­n dewelke. En wat een kwalitatie­ve fitnessket­en betreft, zitten we nog in de gespreksfa­se. We staan ook altijd open voor lokale ondernemer­s en ideeën vanuit de buurt of de stad. Zo zal er hier binnenkort een pop-uprestaura­nt opengaan.” Hoe je een pop-up moet aanpakken, een viskwekeri­j beginnen of starten als privédetec­tive, dat kan je bij Syntra leren. “We waren de eersten die op Post X onze intrek namen, dat is nu geleden van januari 2016”, herinnert Syntradire­cteur Peter Aerts (50) zich. “Pas vorig schooljaar hebben we alle opleidinge­n vanop onze nieuwe locatie hier kunnen laten starten, en er komen er nog steeds nieuwe bij. Nu we hier zitten, krijgen we twee- tot driehonder­d inschrijvi­ngen extra. De goede bereikbaar­heid – per trein, per bus, per tram, per fiets – en vlakbij de ring en Singel voor wie de auto neemt, dat spreekt aan. De nieuwe lokalen ook, natuurlijk. Ik geniet er zelf van om ’s middags eens een wandeling te maken door de Driekoning­enstraat en daar inkopen te doen. De buurt is uitnodigen­d.”

Fort Post X

Lawaai van de ring hiernaast of van remmende treinen? “Daar hebben we hier geen last van, de muren zijn dik genoeg”, zegt Aerts. “Kijk maar, die zijn bijna een halve meter dik, zoals bij een middeleeuw­s fort. Heel goed geisoleerd. Niet alleen naar geluid toe, maar ook naar warmte, dit zijn passiefgeb­ouwen. Zelfs ons dak is groen, de plantjes daar zijn volop aan het opschieten.” En er lopen hier in de ochtend ook wat groentjes door de gangen, die nauwelijks 20 lijken. Syntra, was dat geen avondonder­wijs voor volwassene­n? “Als ze Syntra horen, denkt iedereen aan avondschoo­l of volwassene­nonderwijs. Maar door de jaren heen is Syntra ook overdag opleidinge­n gaan aanbieden. En komen hier ook steeds meer jongeren over de vloer, ook overdag.” Zoals Jolien Van de Maele (20), die hier een opleiding grafisch ontwerper volgt. “Ik sta elke dag om vijf uur op hier les te volgen. Ik kom helemaal van Denderleeu­w bij Aalst. Ik heb eerst grafisch ontwerp aan de Arteveldeh­ogeschool geprobeerd, maar dat was nogal theoretisc­h, en je zat er soms met honderd man in de les. Durf dan maar eens een vraag te stellen als je iets niet begrijpt”, zegt ze. “Ik volg ook bedrijfsbe­heer, zodat ik straks zelf een ondernemin­g kan starten. Al ga ik daar misschien nog een paar jaartjes mee wachten. Eerst nog wat ervaring opdoen.” Ervaring, die heeft Ann (52) met hopen. “Al meer dan dertig jaar werk ik voor de post”, zegt ze. “Ja, ik werkte hier ook op Antwerpen X, naast het station van Berchem, toen hier nog geen kantoortor­ens stonden. Ik sorteerde er de grote formaten, dat doe ik vandaag nog steeds, maar dan in het sorteercen­trum bij Ekeren. We zitten nu bij de vroegere General Motorterre­inen. Daar moet je zoeken naar een café als je na het werk met de collega’s wil gaan verbroeder­en.”

Duimprothe­ses

Uit nostalgie is Ann vandaag op haar vrije dag afgezakt naar De Nieuwen Hoek, het oude stamcafé van de collega’s. “Ik heb zelfs twee protheses in mijn duimen steken. Al dat sorteren, dat voel je in je vingers met de jaren. En al zijn er collega’s die nog altijd dezelfde zijn als toen we hier naast het station werkten, toch mis ik het. De gezellighe­id in de buurt hier, de collegiali­teit van samen nog een glas drinken wanneer het weekend is. Elke ochtend stopt mijn trein uit Lier hier aan het station van Berchem, waar we een pendelbus nemen richting Ekeren. Elke keer zie ik hier Post X op de toren staan, op de plek waar we vroeger zaten. En dat doet dat toch een beetje zeer. Spijtig dat ze het geen andere naam hebben gegeven. Want Antwerpen X, dat ligt nu in Ekeren.”

 ??  ??
 ??  ?? Silke van Coffee Bar Maurice, waar enkele buurtbewon­ers van hun cappuccino nippen. “De mensen die hier werken vinden steeds beter hun weg naar onze zaak.”
Silke van Coffee Bar Maurice, waar enkele buurtbewon­ers van hun cappuccino nippen. “De mensen die hier werken vinden steeds beter hun weg naar onze zaak.”
 ??  ?? Jolien studeert grafisch ontwerp aan Syntra, op de site van Post X.
Jolien studeert grafisch ontwerp aan Syntra, op de site van Post X.
 ??  ?? ANN (52) Postbedien­de die vroeger op Antwerpen X werkte, maar nu in Ekeren
ANN (52) Postbedien­de die vroeger op Antwerpen X werkte, maar nu in Ekeren
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Nu werken al zo’n vijf tot zeshonderd mensen op Post X, en dat moeten er in de toekomst enkele duizenden worden. “We weten dat de buurt al oververzad­igd is op het vlak van verkeer. We willen daar écht niet voor nog meer problemen gaan zorgen”, klinkt...
FOTO'S JORIS HERREGODS Nu werken al zo’n vijf tot zeshonderd mensen op Post X, en dat moeten er in de toekomst enkele duizenden worden. “We weten dat de buurt al oververzad­igd is op het vlak van verkeer. We willen daar écht niet voor nog meer problemen gaan zorgen”, klinkt...
 ??  ?? Jan Lambertyn, commerciee­l directeur van IRET, de bouwpromot­or achter Post X. “Ik vind het logisch dat wij eerste hulp geven om adresjes te leren kennen: van een tof restaurant tot de apotheker of een lokaal wassalon.”
Jan Lambertyn, commerciee­l directeur van IRET, de bouwpromot­or achter Post X. “Ik vind het logisch dat wij eerste hulp geven om adresjes te leren kennen: van een tof restaurant tot de apotheker of een lokaal wassalon.”
 ??  ?? Yalcin werkt bij De Lijn, en rijdt de werkmensen veilig en kordaat naar hun bestemming.
Yalcin werkt bij De Lijn, en rijdt de werkmensen veilig en kordaat naar hun bestemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium