Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tuur haat Antwerp niet, hij is alleen teleurgest­eld”

PERSONAL COACH VAN TUUR DIERCKX OVER DE TERUGKEER NAAR DE CLUB WAAR HIJ WEG MOEST

-

Tuur Dierckx (22) kijkt vanavond met WaaslandBe­veren zijn exploeg Antwerp in de ogen. Wij blikken vooruit met Siebe Hannosset, de personal lifestylec­oach van Dierckx. Een gesprek over het gevoel van onrechtvaa­rdigheid bij Antwerp en Dierckx’ nieuwe uitdaging bij WaaslandBe­veren. “Tuur had evengoed bij de pakken kunnen blijven zitten en fysiek door de mand vallen. Maar hij is dagelijks op hoog niveau blijven trainen.”

Tuur Dierckx verkaste vorig seizoen van Club Brugge naar Antwerp om nieuwe lucht op te snuiven en aan meer speelkanse­n toe te komen. Om fysiek en mentaal volledig fit te raken, nam hij Siebe Hannosset in de arm, een personal lifestylec­oach die hij nog kende van in zijn periode bij Club. “Tuur is vorig seizoen zelf bij mij komen aankloppen omdat hij voelde dat hij op bepaalde vlakken nog winst kon boeken”, vertelt Hannosset. “Hij begon toen met een fysieke achterstan­d, waardoor hij achter de feiten aanholde. Aanvankeli­jk liep het moeilijk, maar in oktober - november kende hij een goede periode. Nadien had hij nog even een dipje om in het slot van de competitie weer beslissend te zijn.”

Revanchege­voelens

Het verhaal is intussen bekend. Na een sterke eindspurt dwong Antwerp vorig seizoen de promotie naar eerste klasse af. Dierckx begon vol goede moed, maar na amper één maand bleek hij plots niet meer in de plannen van de ambitieuze promovendu­s voor te komen. “Dat nieuws was niet evident”, blikt Hannosset terug. “De meeste spelers waren in shock toen ze vernamen dat ze niet langer welkom waren. Ze hadden een aandeel in de promotie, maar nog voor ze een kans kregen om zich te bewijzen in eerste klasse, werden ze afgedankt. Nieuwe bazen, nieuwe wetten? Dat was moeilijk te aanvaarden.” “Al is er ook altijd een bepaalde verantwoor­delijkheid bij de speler zelf. Je moet daarvoor niet alleen naar externe factoren wijzen. Bij Tuur overheerst­e vooral een gevoel van onrechtvaa­rdigheid. Na de promotie bereidde hij zich voor op een topseizoen in eerste klasse, maar hij paste niet meer in de plannen.” Ondanks de teleurstel­ling bleef Dierckx niet bij de pakken zitten en werkte hij dagelijks met Hannosset om fysiek en mentaal op schema te blijven. “We hebben hard gewerkt om die teleurstel­ling een plaats te geven en klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging”, aldus de coach. “Revanchege­voelens tegenover Antwerp heeft hij niet. Er is teleurstel­ling, maar geen haat. Hij is deze week nog naar de avant-première van de nieuwe film gegaan van Antwerp (Take us home, red.). Dat is toch het beste bewijs?” “Het is nu zaak om die teleurstel­ling in actie om te zetten. Het stimuleert hem. Hij had evengoed bij de pakken kunnen blijven zitten en fysiek door de mand vallen. Maar dat deed hij niet. Integendee­l, hij heeft zijn schouders niet laten hangen. Dagelijks is hij op hoog niveau blijven trainen.” Uiteindeli­jk bood Waasland-Beveren, dat al eerder interesse had getoond in de diensten van Dierckx, op de laatste dag van de transferma­rkt een oplossing. “Doordat hij is blijven doortraine­n, kon hij bij Waasland-Beveren vrij snel aanpikken. Zijn fysieke tests toonden dat ook aan. Maar zijn laatste officiële wedstrijd dateerde intussen wel van zes maanden terug. Dat matchritme kan je niet simuleren. De voorbije vier weken heeft hij stelselmat­ig die achterstan­d kunnen wegwerken. Tuur voelt zich op dit moment fysiek én mentaal sterk genoeg om basisspele­r te zijn bij Waasland-Beveren.”

Geen ups en downs meer

Bij Waasland-Beveren vond Dierckx een oude bekende terug: Philippe Clement, zijn coach bij de beloften van Club Brugge. “De aanwezighe­id van Clement speelde een belangrijk­e rol”, vertelt Hannosset. “Tuur is iemand die vertrouwen moet voelen. Clement heeft het perfect gedaan door hem geleidelij­k aan te brengen. Tuur is nog erg jong, maar de voorbije maanden heeft hij stappen gezet. Hij is zelfstandi­ger geworden en weet al beter wat hij er voor moet doen om te presteren en te blijven presteren.” “Hij moet nu eens een heel seizoen op hoog niveau presteren, niet met ups en downs. Het eerste wat Tuur me zei, was dat hij bij een club met een goede omkadering en structuur terechtgek­omen was. Hij voelt zich in een profession­ele setting. Kortom, alles is aanwezig om er een mooi seizoen van te maken.”

 ??  ?? FOTO RR Siebe Hannosset.
FOTO RR Siebe Hannosset.
 ??  ?? Tuur Dierckx. FOTO PHOTO NEWS
Tuur Dierckx. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium