Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Martinez krijgt het niet meer uitgelegd

Radja Nainggolan ontbreekt “om voetbalred­enen” in selectie

-

Axel Witsel is geschorst, Mousa Dembélé geblesseer­d en Marouane Fellaini hoogst onzeker. En nog is er geen plaats voor Radja Nainggolan (29) in de selectie voor Bosnië (7 oktober) en Cyprus (10 oktober) bij de Rode Duivels. Dat de Romamidden­velder niet meegaat naar Rusland, is nu voor de laatste twijfelaar­s duidelijk. Alleen: waarom zégt Martinez het niet met zoveel woorden? Het zou hem tot en met het WK een hoop last besparen.

Als de man die overhoop lag met Radja Nainggolan. Zo dreigt Roberto Martinez, als hij niet oppast, het collectiev­e geheugen van de Rode Duivelssup­porters in te gaan. Tenzij het WK in Rusland een eclatant succes wordt, zullen er niet erg veel hoogtepunt­en overblijve­n waaraan we ons binnen enkele jaren nog kunnen verwarmen. De kwalificat­iecampagne verliep succesvol, maar zonder peper en zout. Het systeem met drie centrale verdediger­s was een goeie zet, maar het warm water vond hij er niet mee uit. En de komst van Thierry Henry? Dat was het omgekeerde van een goeie film: spannend in het begin, gewoontjes op het einde. Radja Nainggolan dus. De Antwerpse Ninja domineerde nog maar eens de persconfer­entie van Roberto Martinez. En de bondscoach mocht zich nog maar eens in bochten wringen om zijn uitleg te geven. “De verklaring is simpel,” begon Martinez, “het zijn de laatste twee wedstrijde­n van de WKkwalific­atie, en we willen de continuïte­it bewaren met wat we hebben opgebouwd. We hebben nu een tactiek gevonden waarvan ik vind dat er op de beste positie van Radja an

dere spelers al beter gepresteer­d hebben. Sommigen willen er een zaak van maken, terwijl er niks aan de hand is. Het is een echte voetbalbes­lissing.” Dat hij een beslissing had genomen op basis van voetbalred­enen werd op ongeloof onthaald. Wie zijn dan de spelers die het beter hebben gedaan op Nainggolan­s positie? Doelt hij op Kevin De Bruyne, die er speelde tegen Gibraltar? Was hij onder de indruk van Fellaini en Dembélé in Griekenlan­d? De Bruyne excelleert bij City op dit moment in een aanvallend­e rol. Fellaini en Dembélé zijn respectiev­elijk onzeker en out voor de komende interlands. Een verklaring zou kunnen zijn dat Martinez Nainggolan niet als een acht, maar als een nummer tien ziet. En daar is de concurrent­ie inderdaad veel groter. Maar hem daarom niet eens selecteren?

“Het is een tactische kwestie”, zegt de bondscoach. “Met Radja op het veld hadden we last om succesvol te zijn (Nainggolan speelde twee keer 90 minuten tegen Griekenlan­d en Rusland – twee wedstrijde­n die de Rode Duivels niet kon

den winnen, red.). Maar hij maakt nog steeds deel uit van de groep spelers die we permanent volgen.” Omdat Martinez Nainggolan geen basisplaat­s wil garanderen, zoals Marc Wilmots dat wel nog deed, neemt hij hem liever niet mee naar het WK. De Spanjaard vreest vodden als hij de Antwerpena­ar drie tot vier weken op hotel heeft zonder dat hij wedstrijde­n kan spelen. En daarom laat hij hem liever thuis. Het zou een verklaring kunnen zijn als een andere. Alleen, waarom zegt Martinez het niet met zoveel woorden?

België is als eerste land gekwalific­eerd voor het WK, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Dries Mertens spelen de pannen van het dak bij hun clubs, Jan Vertonghen onttroont straks Jan Ceulemans als recordinte­rnational. De positieve onderwerpe­n liggen voor het grijpen, maar ‘de zaakRadja’ blijft als een donkere wolk boven de Duivels hangen. Martinez kreeg gisteren de vraag of hij vreest dat het thema tot aan het WK een thema blijft. “Mijn enige thema is een competitie­ve ploeg te bouwen, met een gezond evenwicht. We willen een macht worden in het wereldvoet­bal. Het eerste doel, de kwalificat­ie, is bereikt. Het volgende doel is reekshoofd worden. En dan hebben we nog negen maanden om zo sterk mogelijk te worden voor het WK. Dat zijn onze enige doelen.” Martinez blijft hopen dat de zaakNaingg­olan gaat koelen zonder blazen. Als we in Bosnië dezelfde flauwe kost krijgen geserveerd als in Griekenlan­d, zou hij wel eens lang mogen wachten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium