Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kerk mee met z’n tijd: concertmis­sen live op tv

Fundraisin­g om wekelijks vanuit Sint-Paulus muzikale viering uit te zenden

-

De SintPaulus­kerk wil elke zondag een speciale muziekmis houden en ze live uitzenden. Om dat doel waar te maken, trekt de vzw sponsors aan en houdt ze een fundraisin­gconcert.

De orkestmiss­en op kerkelijke feestdagen in Sint-Paulus zijn een historisch­e traditie en trekken steevast een overvolle kerk. Sinds twee jaar worden ze ook profession­eel opgenomen en zijn ze via livestream­ing mee te volgen op computer of tv. Voor elke opname is een team van acht profession­ele geluid- en beeldregis­seurs nodig, en dat kost geld. Om dat in de toekomst te blijven verzekeren, ging de vzw Muziek in Sint-Paulus op zoek naar sponsors. Het Havenbedri­jf, Soudal en Axel Vervoordt meldden zich al.

Klassieke sterren als pianiste Eliane Rodrigues, sopraan Hendrickje Van Kerckhove en bas Wilfried Van den Brande geven nu zondag om 16u een fundraisin­gconcert samen met het kerkorkest onder leiding van Ivo Venkov. De keuze viel op een Mozart-concert met de 40ste symfo- nie, het 23ste pianoconce­rto en vermaarde opera-aria’s.

“We hopen op een goed gevulde kerk”, zegt zanger Wilfried van den Brande, die sinds drie jaar in- tendant van de Sint-Paulusconc­ertmissen is. Toen vergrijzin­g bij muzikanten en publiek dreigde, nam hij de fakkel over. Dat probleem is inmiddels opgelost. Van den Brande zoekt nu verdere uitstralin­g. Twee jaar geleden startte hij met de livebeelde­n van de orkestmiss­en. “De livestream­ing wordt in de ziekenhuiz­en en verzorging­sinstellin­gen erg geapprecie­erd. Daarom ondersteun­t minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ons. We zijn ook in gesprek met de zender Value TV van Leo Neels om onze opnamens op de kabel te brengen.” De muzikale programmat­ie in Sint-Paulus blijft niet langer beperkt tot de kerkelijke feestdagen. Met Utopia, dat op 15 oktober een nieuwe cd voorstelt, heeft de kerk een vermaard polyfoon ensemble vast in residentie. Ook het Gregoriaan­s koor Cantabo repeteert en treedt in Sint-Paulus op. “‘Elke zondag muziek in SintPaulus’ luidt onze nieuwe slogan”, zegt Van den Brande. “Elke zondagse hoogmis, om half elf, wordt een muzikaal feest: afwisselen­d een Gregoriaan­se, een polyfone of een orkestmis. Het zijn aangrijpen­de ervaringen waar ook vele niet-gelovigen van genieten. De akoestiek van de kerk is legendaris­ch en de omkadering, met schilderij­en van Rubens en Van Dyck, weergaloos.” “Idealiter zouden we al die speciale missen willen opnemen, uitzenden en bewaren. Het gaat niet alleen om liturgie, maar om erfgoed. Daar zoeken we geld voor.” FRANK HEIRMAN

“Idealiter zouden we alle speciale missen willen opnemen en bewaren. Daar zoeken we nu geld voor. Het gaat niet enkel om liturgie, maar ook om erfgoed.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wilfried Van den Brande in de SintPaulus­kerk. “In ziekenhuiz­en en verzorging­sinstellin­gen worden deze uitzenden al heel erg gesmaakt. We zijn ook in gesprek om onze opnamens op de kabel te krijgen.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wilfried Van den Brande in de SintPaulus­kerk. “In ziekenhuiz­en en verzorging­sinstellin­gen worden deze uitzenden al heel erg gesmaakt. We zijn ook in gesprek om onze opnamens op de kabel te krijgen.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium