Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zuiver en zonder te veel tralala”

Huiskamerr­estaurant Matty in Brederodes­traat opnieuw geopend en meteen een succes

-

Na een pauze van zes maanden is het huiskamerr­estaurant Matty weer open. De chef behoudt zijn succesform­ule, maar samen met sommelier Philippe Maeremans tracht hij naar een totaalbele­ving te werken: een restaurant waar je je thuis voelt.

Restaurant Matty is gevestigd in een oud herenhuis naast de bushalte in de Brederodes­traat en naast de parking van een papierhand­el. Dat hebben gasten die komen dineren voor op klanten die komen lunchen. Parkeren mag er ’s avonds. Terug naar dat statige huis, dat een klassieke drie-indeling heeft: voorkamer aan de straatkant, beste kamer of living in het midden en keuken en eetkamer tegen de tuin aan. Van die indeling blijft niets overeind en gelukkig maar. Door de lange toonbank die de keuken scheidt van het verste deel van de zaal krijg je nooit een tunneleffe­ct. “Voor de heropening hebben we niet alle muren wit gelaten, maar diepte gecreëerd met kleur”, zegt chef Matty van den Brande. Die is maar wat blij dat hij na een moeilijke periode opnieuw achter zijn fornuis staat. “Om familiale redenen moest ik in februari sluiten. Na een periode van herbronnin­g pik ik de draad weer op.”

Nieuwe vennoot

Zijn partner in crime en straks ook medezaakvo­erder is Philippe Maeremans. “We zijn al langer goede vrienden en ook ik kom uit de horeca”, zegt hij. “Ik deed de zaal in ’t Zilte, Marcel en de jongste acht jaar in Au Vieux Port. Tot Matty me vroeg om mee in deze zaak te stappen. We testen die formule gedurende enkele maanden uit. Als we ook zakelijk goed overeenkom­en, maken we het straks officieel en koop ik me in.” Matty startte het gelijknami­g restaurant acht jaar geleden. “Ik had toen gewerkt in sterrenres­taurant Matelote in de Haarstraat en bij traiteur Belgocater­ing. Omdat die de feesten verzorgt van veel andere chefs, kwam ik met uiteenlope­nde keukens in contact.” Een schat aan ervaring die hij wist om te zetten in lekkers op het bord, want tijdens de vorige periode waren de klanten lovend. Zonder een bordje ‘geopend’ op de deur, reclame of advertenti­es, hebben de klanten van weleer de weg al teruggevon­den. “’s Middags hebben we een zakenclien­teel, ’s avonds zijn het mensen uit de buurt en kennissen”, weet hij.

14 op 20

“En klanten van vroeger en mensen die de uitstap culinair de moeite waard vinden”, pikt Philippe in. “Niet te bescheiden. Je hebt toch maar gewoon een 14 op 20 van Gault&Millau.” Volgens Matty komt dat door zijn seizoensge­bonden productkeu­ken. “En niet te veel tralala. Daar ben ik niet voor. Ik ga voor de zuivere smaken en laat het product spreken. De gerechten zijn niet te bewerkelij­k en ik maak het overgrote deel à la minute klaar. Dat vergt veel voorbereid­ing, maar het biedt het voordeel dat ik alles kan omgooien als iemand iets niet lust of allergisch is. Binnen de vaste kaart kunnen klanten alles wijzigen. We laten eruit wat ze willen en zetten an- dere zaken in de plaats. Dat komt ook door onze open keuken. Klanten werpen graag een blik om te eens te kijken of te vragen hoe ik iets bereid. Ze zien de toonbank niet als een barrière. Nieuwkomer­s zijn steeds verrast over het contrast tussen de statige gevel en de gemoedelij­kheid binnen. Klanten van vroeger zeiden al dat ze thuis zijn gekomen.” JOHAN VAN BAELEN Brederodes­traat 23, 2018 Antwerpen, www.restaurant­matty.be

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Chefkok Matty van den Brande (links) staat in de keuken, Philippe Maeremans in de zaal. “We werken met seizoensge­bonden producten, die we voor zichzelf laten spreken”, zegt Matty.
FOTO'S JORIS HERREGODS Chefkok Matty van den Brande (links) staat in de keuken, Philippe Maeremans in de zaal. “We werken met seizoensge­bonden producten, die we voor zichzelf laten spreken”, zegt Matty.
 ??  ?? Matty heeft een gastvrije, open keuken.
Matty heeft een gastvrije, open keuken.
 ??  ?? Zicht vanuit de tuin. Matty is gevestigd in een oud herenhuis.
Zicht vanuit de tuin. Matty is gevestigd in een oud herenhuis.
 ??  ?? Deense kabeljauw op een brandade met Coppa di Parma.
Deense kabeljauw op een brandade met Coppa di Parma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium