Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brouwerspo­ëzie op Modeste Bierfestiv­al

-

Op het gepaste moment brengen Paul Daeleman en Ivan Derycke Brouwerspo­ëzie uit, over biermarket­ing van vroeger en nu. Gepast, want zaterdag en zondag vindt het Modeste Bierfestiv­al plaats.

Brouwerspo­ëzie is het derde cahier dat gegroeid is uit het boek Antwerpen Bierstad. Na Bier op Transport en Antwerpse brouwerije­n vroeger en nu willen beide auteurs ons iets meer vertellen over de volgens hen talmende biermarket­ing. “Want al te lang verkocht bier zichzelf en de brouwers waren niet geneigd er meer energie (en geld) in te steken dan het ene gratis rondje na het andere. Het is moeilijk voor te stellen dat begin van vorige eeuw lacherig werd gedaan over de reclame die de lambikbrou­werijen wilden voeren”, schrijft Paul Daeleman. Samen met Ivan Derycke kijkt die gelukkig verder dan de enorme verzamelin­g bierviltje­s en archieven die ze intussen hebben verzameld. Zo krijgen we geen gortdroge wandeling door de biergeschi­edenis, maar wordt het verhaal opgesmukt door de hedendaags­e storytelli­ng van Seefen Bootjesbie­r, de strijd die Budweiser heeft gevoerd om zijn naam, de bierbelevi­ng in het belevingsc­entrum van Stadsbrouw­eij De Koninck en het ontstaan van de paardentra­m. Dat op de huidi- ge trams reclame te zien is, is blijkbaar niet zo gek. De auteurs hebben het zelfs over wansmakeli­jke reclame of gewoon mislukte, zoals die van Bavaria in het Nederlands­e NoordBraba­nt. Dat wilde stunten op het WK Voetbal in Zuid-Afrika, maar de sponsor van het WK, Budweiser, doorprikte dat. Reclame geslaagd?

Familiebro­uwerijen

Misschien kunnen ze daarover een boompje opzetten aan de toog. Die staat er morgen veelvuldig op het zevende Modeste Bierfestiv­al. Dat vindt als vanouds plaats in de oude magazijnen van Stadsbrouw­erij De Koninck.

Het Festival staat zoals altijd in het teken van modeste bieren, afkomstig van kleine familiebro­uwerijen. Zo zullen er een dertigtal zijn, goed voor honderdvij­ftig biertjes.

 ??  ?? Ivan Derycke en Paul Daeleman. FOTO JEROEN HANSELAER
Ivan Derycke en Paul Daeleman. FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium