Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CEO van Belgocontr­ol met de dood bedreigd

-

De CEO van Belgocontr­ol heeft verhoogd toezicht gekregen nadat een medewerker hem met de dood heeft bedreigd. Het gerecht onderzoekt de zaak.

De luchtverke­ersleider, een dertiger, werkt al tien jaar voor Belgocontr­ol, de instelling die het luchtverke­er boven ons land controleer­t. Daar rommelt het al geruime tijd bij het personeel, onder meer omdat de luchtverke­ersleiders de enorme werkdruk niet langer aankunnen. De werknemer zou vorige maand door het lint zijn gegaan, nadat het management van Belgocontr­ol hem op de werkvloer zou hebben berispt. Volgens sommige bronnen zou de man tegen CEO Johan Decuyper hebben geroepen dat hij zijn familie wist wonen en dat hij hem zou komen opzoeken. De werknemer zou ook via e-mail bedreiging­en hebben geuit. Andere bronnen nuanceren en zeggen dat de directie te veel een statement heeft willen maken door druk te zetten op de werkvloer. De Belgocontr­ol-directie heeft de man geschorst wegens “ernstig strafbare feiten”. Er werd ook een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling ingediend. “Er loopt een gerechteli­jk onderzoek. Meer kan ik niet vertellen. Het ligt allemaal zeer delicaat”, zegt Dominique Dehaene van Belgocontr­ol. De CEO van Belgocontr­ol zou na de bedreiging­en verhoogde beveiligin­g hebben gekregen, zowel op zijn werk als thuis. Of dat sinds de schorsing nog het geval is, was gisteren niet duidelijk. De schorsing kwam er ook uit veiligheid­soverwegin­gen. Dagelijks staan de luchtverke­ersleiders in voor de veiligheid van de duizenden passagiers in de vliegtuige­n in ons luchtruim.

Vertraging­en mogelijk

Al lange tijd zijn er problemen bij Belgocontr­ol, dat kampt met een gebrek aan opgeleid personeel. Luchtverke­ersleiders kunnen er gemakkelij­k 6.200 euro bruto verdienen, maar de job is bijzonder stressvol en de opleiding duurt enkele jaren. Heel wat luchtverke­ersleiders zitten op hun tandvlees. “Ze werken op het scherp van de snee”, zegt Kurt Callaerts van de vakbond ACV Transcom. “Door de schorsing van die collega moeten de anderen nu nog meer presteren. De aanwerving­en zijn volop bezig, maar het duurt een aantal jaren vooraleer een verkeersle­ider operatione­el is. Mogelijk kunnen er vertraging­en komen op de nationale luchthaven.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Het rommelt in de controleto­ren.
FOTO BART DEWAELE Het rommelt in de controleto­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium