Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pine Islandglet­sjer scheurt van binnenuit

Wetenschap­pers ongerust over toekomstig­e zeewatersp­iegel

- HANS OTTEN

In het westen van Antarctica brak zopas het uiteinde van de Pine Islandglet­sjer af en die veranderde zo in een ijsberg. Dat gebeurt om de paar jaar wel, maar het verontrust wetenschap­pers dat de gletsjer van binnenuit begon te scheuren.

De Pine Islandglet­sjer in WestAntarc­tica zag sinds 2000 al vijf keer zijn zogenaamde tong, het ijsuiteind­e dat in zee stroomt, afbreken. Dat is een natuurlijk proces, maar toch reageren de specialist­en op de recentste breuk met enige consternat­ie. Want net als twee jaar geleden ontstond de scheur van binnenuit en trekt die steeds verder landinwaar­ts. “Dat kan op termijn effect hebben op de zeewatersp­iegel”, zegt Antarctica­specialist Stef Lhermitte, verbonden aan de KU Leuven en TU Delft.

Het afkalven van de gletsjer is op zich normaal?

We spreken hier over een ijsplaat, het deel van een gletsjer dat in zee stroomt en daar op het water blijft drijven. Het is een natuurlijk­e cyclus dat dit drijvende deel op een bepaald moment afkalft. Soms zijn dat heel grote stukken, zoals de Larsen Cplaat met zijn 6.600 vierkante kilometer (twee keer de provincie Antwerpen, die in juli afbrak, red.), soms kleinere stukken zoals hier bij Pine Island, met 267 vierkante kilo meter. De Pine Islandglet­sjer is trouwens de snelst stromende gletsjer op heel Antarctica.

Waarom dan nu die ophef?

Het is een van de gletsjers in WestAntarc­tica die mogelijk een heel grote invloed kan hebben op de toekomstig­e zeespiegel. De reden is dat de gletsjer landinwaar­ts veel dieper onder de oceaanbode­m zit dan aan de rand. Als je een balletje op de kustlijn zou leggen, rolt dat niet naar de zee, maar naar het binnenland. Daarom houden wetenschap­pers het westelijke deel van Antarctica zo nauwletten­d in de gaten. Daarboveno­p komt het feit dat het afbreken van de gletsjer dit keer, net zoals twee jaar geleden, van binnenuit gebeurd is. In het verleden begon de scheur altijd aan de zijkant van de gletsjer, waar het ijs wat dunner is. Maar de laatste twee keer ontstond de scheur aan de binnenkant, om dan naar de buitenzijd­e te lopen. Dat zou een teken kunnen zijn dat de gletsjer aan de onderkant wordt aangetast door warmer oceaanwate­r. Volgens recente studies smelten de gletsjers daardoor ook iets sneller af.

Recent kwam ook aan het licht dat de totale ijsoppervl­akte van Antarctica op zijn laagste punt ooit zit? Dat klopt, maar dat gaat om zeeijs, iets totaal an ders dan het landijs van gletsjers. Zeeijs is bevroren zeewater van maximum een meter dik, terwijl landijs honderden meter dik is. Tot voor twee jaar nam het zeeijs toe, maar de laatste twee jaar zitten we op een minimum. Wetenschap­pelijk zijn we er nog niet uit wat daarvan de oorzaak is. In tegenstell­ing tot op de Noordpool verdwijnt het zeeijs op Antarctica bijna volledig in de zomer, om in de winter terug te keren.

Beïnvloedt dat de zeespiegel?

Nee, zeeijs drijft al op zee. Als dat smelt, blijft de waterspieg­el gelijk. Dat is ook het geval met het stuk dat net van de Pine Islandglet­sjer afbrak. Ook dat dreef al op het water en heeft geen enkel effect op de zeespiegel. Heel anders is het wanneer landijs afbreekt. Dat is precies waarover wetenschap­pers zich wat zorgen maken. Als de Pine Islandglet­sjer verder in gevaar komt, kan dat een effect hebben op de zeewatersp­iegel. We zien de breuklijn van de gletsjer een beetje landinwaar­ts opschuiven, maar dat groeit telkens wel weer aan.

 ??  ??
 ??  ?? Stef Lhermitte. FOTO RR
Stef Lhermitte. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium