Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar droge voeten

-

De schade van orkaan Harvey in onder meer de Amerikaans­e stad Houston drukt steden met de neus op de gevolgen van de klimaatwij­ziging. Enkele steden zetten al stappen.

Door de orkaan Harvey eind augustus moest een miljoen inwoners verhuizen en vielen er 44 doden in de stad Houston alleen. De klimaatwij­ziging laat zich dus steeds meer voelen. Uit een recente studie blijkt trouwens dat 103 steden een hoog risico lopen op overstromi­ngen. De Amerikaans­e stad Chicago is in 2006 al begonnen met het uitbreken van stukken trottoir om er plantsoene­n aan te leggen. Zo kan het regenwater sneller in de grond sijpelen. In een andere straat werd ruim 3 kilometer asfalt vervangen door cement dat lucht reinigt. Daarnaast kwamen er planten, bomen en vijvers. Ondertusse­n is deze straat de groenste straat van Chicago. China gaat nog een stap verder door 16 ‘sponsstede­n’ te bouwen. Die komen op lagergeleg­en land aan de oever van een rivier. Het is ook een gebied met veel regenval. Geen dijken of grachten, maar eilanden met daarop de belangrijk­ste gebouwen in een groot meer. De bewoners van deze nieuwe steden verplaatse­n zich via kanalen naar de acht wijken. New York en New Jersey hebben ambitieuze plannen. 2,5 miljoen inwoners wonen dan ook in het overstromi­ngsgebied. De bedoeling is om de woningen tegen 2050 te verhogen. Daarnaast worden er overstromi­ngsgebiede­n aangelegd en komt er een lagergeleg­en park dat bij zware regen kan overstrome­n.

Als het water er toch komt, is infrastruc­tuur nodig dat daarop is aangepast. Daar is de Nederlands­e architect Koen Olthuis mee bezig. Hij ontwikkelt onder meer schoolklas­jes in containers die kunnen drijven of op palen kunnen worden geplaatst.

 ?? FOTO RR ?? Gevolgen van orkaan Harvey in Houston.
FOTO RR Gevolgen van orkaan Harvey in Houston.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium