Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA en Groen nek aan nek

Links kartel zou groter zijn dan NVA Bart De Wever afgetekend op kop in poll kandidaatb­urgemeeste­rs Groen in één klap grootste partij in Turnhout Somers verpulvert tegenstand in Mechelen

- SACHA VAN WIELE

De Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen lijken uit te draaien op een nekaannekr­ace tussen NVA en Groen. De Antwerpse groenen verdrievou­digen zelfs hun score van 2012.

Uit de verkiezing­speiling van Gazet van Antwerpen blijkt dat N-VA en Groen in 2018 bijna evenveel stemmen halen. Antwerpen staat dus voor een verkiezing­scampagne tussen twee partijen die met hun visie bijna diametraal tegenover elkaar staan qua veiligheid, mobiliteit, sociaal beleid en diversitei­t.

Het spectacula­irste resultaat valt te noteren bij de partij van Groenfract­ieleider in de Antwerpse gemeentera­ad Wouter Van Besien. Het is duidelijk dat de Antwerpse groenen het voortouw lijken te nemen binnen hun groeiende popularite­it in Vlaanderen. Waarschijn­lijk wordt de partij beloond voor het rechtlijni­g standpunt over de Oosterweel­verbinding en de overkappin­g. Agalev, de voorganger van Groen, behaalde tijdens zijn hoogdagen in Antwerpen 13% in 1994 en 11% in 2000.

N-VA verliest na vijf jaar besturen in Antwerpen terrein en zakt onder de 30%. De bevraagde Antwerpena­ars geven burgemeest­er De Wever en zijn bestuurspl­oeg een voldoende. De fans van de huidige coalitie zitten vooral bij N-VA en Open Vld. De huidige N-VA-coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld lijken een kleine bijrol te krijgen. Van een echt Kris Peeters-effect is in elk geval nog geen sprake. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws houdt zijn partij ruim boven de 10%, maar dat is waarschijn­lijk een magere troost. Onder leiding van Patrick Janssens kreeg sp.a-Spirit in 2006 nog 35,2% van de stemmen. Met de Stadslijst (sp.a en CD&V) was dat in 2012 nog 28,6%.

Bondgenoot­schap

Op de avond van de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober 2018 is de grootste partij normaal aan zet in het vormen van een coalitie. Vanuit die optiek begonnen Wouter Van Besien en Tom Meeuws gesprekken om samen met onafhankel­ijke kandidaten met een bondgenoot­schapslijs­t naar de Antwerpse kiezer te gaan. De verkiezing­senquête peilde ook naar het effect van die lijst. Het bondgenoot­schap haalt 30,6% van de stemmen. Dit is 7% lager dan wanneer beide partijen apart zouden opkomen. Een samenwerki­ng op één lijst levert niet meer, maar dus minder stemmen op. Opmerkelij­k effect van het bondgenoot­schap is dat N-VA een hogere score haalt dan wanneer deze partijen apart zouden opkomen. Dat N-VA garen spint uit zo’n samenwerki­ng tussen Groen en sp.a is mogelijk een reactie van sommige kiezers tegen een linkse frontvormi­ng.

Kopzorgen

De goede score van Groen en het bondgenoot­schap is dan wel een opsteker voor Wouter Van Besien, het bezorgt hem ook extra kopzorgen. Door het goede resultaat van zijn partij lijkt de optie-bondgenoot­schap minder noodzakeli­jk om aan de macht te komen. Binnen zijn Antwerpse afdeling staat een deel van de leden trouwens argwanend tegenover zo’n samenwerki­ng met sp.a. Het zijn groenen die overtuigd zijn dat ze ook op eigen kracht kunnen uitgroeien tot de grootste partij in Antwerpen en zij zien hun standpunt nu bevestigd in deze peiling. Burgemeest­er De Wever staat voor een stevige verkiezing­sstrijd, wil hij de stad blijven besturen. Zijn huidige coalitie heeft volgens de peiling geen meerderhei­d meer. Bovendien zal hij niet blindeling­s kunnen terugvalle­n op de loyaliteit van zijn coalitiepa­rtners. CD&V-lijsttrekk­er en minister Kris Peeters toonde zich de afgelopen maanden al zeer kritisch over het gevoerde beleid door enkele Antwerpse N-VA-schepenen.

Voorkeur huidige coalitie

De huidige Antwerpse centrumrec­htse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld kan wel rekenen op de voorkeur van bijna een kwart van de respondent­en. Bij de N-VA-kiezers is dat voor zowat de helft de gepreferee­rde coalitie en bij Open Vld zelfs voor zeven op de tien. Bij de CD&V-kiezers ligt het enthousias­me duidelijk lager.

Een uitgesprok­en linkse coalitie van sp.a, Groen en PVDA krijgt de voorkeur van 18% van de be-

vraagde Antwerpena­ars. Op drie eindigt dan de centrumlin­kse optie van Groen, sp.a en CD&V met 16%. Op basis van de peiling zouden deze coalities nog geen meerderhei­d hebben. Slechts één op de tien bevraagde Antwerpena­ars zou graag een coalitie van N-VA en Vlaams Belang in het stadhuis zien.

Coalitie NVAGroen?

Uit deze peiling blijkt dat er een stevige coalitie met een ruime meerderhei­d mogelijk is tussen N-VA met Groen, of van N-VA met het bondgenoot­schap. In die laatste optie zou De Wever de socialiste­n terug in het stadhuis laten. Hoewel Groen in enkele Antwerpse districten in coalitie zit met N-VA, zou zo’n samenwerki­ng op stadsnivea­u voor Van Besien en zijn achterban dan weer heel moeilijk liggen. Tot slot: De Wever en Van Besien moeten ook rekening houden met de Vlaamse verkiezing­en in mei 2019. De uitslag van oktober 2018 zal zéker meespelen in de nationale verkiezing­scampagne.

Wat moeten partijen nu doen?

Waarschijn­lijk zullen N-VA en Groen de wederzijds­e verschille­n tijdens de campagne meer in de verf zetten. De Wever moet vooral de rechtse kiezers zien los te weken die nu nog bij Vlaams Belang, CD&V en Open Vld zitten. Uit onze peiling blijkt dat er Antwerpena­ars zijn die een linkse frontvormi­ng niet zien zitten. Groen zal de blik richten naar PVDA-kiezers en de ACW’ers bij CD&V. Met de duidelijke veto’s van verschille­nde partijen tegen Vlaams Belang en PVDA zijn de kandidaat-coalitiepa­rtners beperkt tot CD&V en Open Vld. Beide zitten dus min of meer in een luxepositi­e. Stappen ze in een rechtse of linkse meerderhei­d? Alleen: zowel Peeters (CD&V) als De Backer (Open Vld) moet er dan wel voor zorgen dat hun partijen voldoende relevant blijven om een werk- bare meerderhei­d in Antwerpen mogelijk te maken.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S REUTERS, BELGA
FOTO'S REUTERS, BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium