Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Josje: “Mijn K3verleden mag me niet afremmen”

Josje Huisman (31) trapt solocarriè­re af met nieuwe single en stomende clip

- JAN RUYSBERGH

Josje 2.0 is gearriveer­d, stralend en wel. Een eerste solosingle, een album op komst en een nieuwe vriend, de vier jaar jongere Nederlande­r Cle Gyimah. “Ik ben op een punt in mijn leven dat alle puzzelstuk­jes in elkaar lijken te vallen”, zegt Josje Huisman (31). “Ik doe nu eindelijk mijn eigen ding en dat geeft me kriebels in de buik.”

De eerste solosingle van Josje Huisman is een feit en de clip van Gasolina die gisterocht­end in première ging, zal menige fan rooie oortjes bezorgd hebben. “Het voelt aan als een soort herintrodu­ctie”, zegt Josje, en dat is een understate­ment. Poseren in een strak badpak tussen twee benzinepom­pen, dat is meer stoeipoes dan K3-meisje. “Ik probeer echt niet iets van mij af te schudden of zo”, zegt ze. “Ik denk dat iedereen wel weet dat ik heel trots ben met wat we bij K3 gedaan hebben en ik heb daar ook veel van mezelf ingelegd. Maar het punt is: ik zit niet meer bij K3, dus voor mij is het heel logisch om nu mijn eigen ding te doen, zonder mij te laten afremmen door dat K3verleden. Het is wel spannend hoor, zodra de releasedat­um van de single bekendgema­akt was, was er geen weg meer terug.” Toch een beetje onzeker? Het zijn meer kriebels van blijde verwachtin­g. Ik hoop dat de mensen het leuk gaan vinden, maar het belangrijk­ste voor mij is dat het iets is wat ik zelf gecreëerd heb. Natuurlijk zou ik wat graag een dikke hit scoren, maar liefst met een product waar ik volledig achtersta. Hoe is de zoektocht naar je nieuwe muzikale identiteit verlopen? Nou, dat was een… uitdaging. Ik had in het begin wel al wat dingetjes uitgeprobe­erd voor mezelf, maar snel werd duidelijk dat ik nog wat andere mensen erbij wilde hebben. Ik heb best lang gezocht naar iemand die met een open blik in het avontuur wilde stappen met mij. Ik ben geen songwriter, ik wist amper hoe een liedje tot stand kwam. Maar dit was het moment om het te leren, toch? Het is nooit te laat. Bij K3 werd alles voor ons gedaan, maar nu had ik zin om het zelf te ontdekken. Dat heeft wat tijd gekost, maar ik heb een heel fijn team rond me verzameld.

Met welke ideeën ben je naar die mensen gestapt? Ik heb vooral gezegd dat ik er graag mijn eigen draai aan wilde geven en dat ik iemand zocht om me daarin te begeleiden. Die heb ik gevonden in mijn producer Arno Krabman. We hebben samen al verschille­nde leuke nummers gemaakt. Ik heb heel veel bijgeleerd, ook over mezelf. Je moet durven te springen. Ik ben nooit degene geweest die honderduit vertelt over mijn privéleven, voor mij is muziek een leuker medium om de dingen die ik heb meegemaakt te vertalen. Niet per se in een tekst, dat kan ook een bepaalde melodie zijn. Een liedje maken is een heel persoonlij­k proces en dat gaat niet met eender wie. Je moet een klik hebben samen. Arno geeft mijn ideeën vorm, soms gaan we in discussie, maar ik ben wel in charge.

Dit is voor jou het jaar waarin alles in zijn plooi valt, niet?

Ja, dit jaar voelt inderdaad bijzonder. Ik heb tijd nodig gehad om echt op eigen benen te gaan staan en mijn weg te zoeken. Ik had dit niet eerder kunnen doen, ook al droomde ik al langer van een solo-

JOSJE HUISMAN Zangeres “Ik wist amper hoe een liedje tot stand kwam. Maar het is nooit te laat om te leren.” “Natuurlijk zou ik het liefst van al honderduit over mijn vriendje babbelen. Maar sommige dingen wil ik liever voor mezelf houden.”

carrière. De dingen die intussen op mijn pad kwamen, waren ook te gek: mijn modeboek, Liefde voor Muziek, The Voice Kids... maar nu ben ik pas écht waar ik wilde zijn. Ik ben op een punt in mijn leven waar ik heel gelukkig ben. Ik heb het gevoel dat de dingetjes lekker in elkaar klikken momenteel. Je hebt sinds enkele maanden ook een nieuwe vriend. Dat klikt ook goed (lacht).

Hoe heb je hem leren kennen?

Weet je, ik ben altijd wat huiverig om daar hele interviews over te doen. Zeker omdat hij geen bekende Nederlande­r is. Ik probeer dus zo veel mogelijk over mezelf te praten. Natuurlijk zou ik het liefst van al honderduit over hem babbelen, dat is het niet. Maar sommige dingen wil ik liever voor mezelf houden. Ik ben wel heel erg gelukkig met hem.

Het is wel een langeafsta­ndsrelatie: jij woont in Antwerpen, hij in Amsterdam. O, maar ik zit tegenwoord­ig ook weer heel vaak in Amsterdam voor mijn muziek. Ik heb een beetje het gevoel dat ik weer in beide steden woon. Cle komt ook graag hierheen, het is fiftyfifty.

Wat gaat dat op lange termijn geven? Verhuis je terug naar Nederland? Moeilijke vraag. Ik ben na acht jaar een halve Vlaamse, ik weet niet meer waar ik thuishoor (lacht). Ik zit een beetje in between, dus ik kan hier nog niets concreets over zeggen. Zeg nooit nooit. Misschien ga ik wel ergens helemaal anders wonen. In elk geval zijn er nog geen concrete verhuispla­nnen.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ?? FOTO YT ?? Josje in een strak badpak tussen twee benzinepom­pen in de clip van haar eerste solosingle Gasolina.
FOTO YT Josje in een strak badpak tussen twee benzinepom­pen in de clip van haar eerste solosingle Gasolina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium