Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Installate­urs komen niet kant-en-klaar van school”

Eric Moens is 56 jaar en heft al heel wat jobs op zijn cv staan, maar hij volgt nu een opleiding tot installate­ur alrm - en beveiligin­gssystemen. Het zijn deze gemotiveer­de krachten waarnaar bedrijven in de sector hard op zoek zijn. Want de securityma­rkt

- Bart ROGGEMAN

De 56-jarige man uit Antwerpen volgt een opleiding security bij het Antwerpse Janssens Field Services (JFS), dat in zijn eigen Academy verschille­nde opleidings­trajecten organiseer­t voor onder meer telecom, ICT, elektricit­eit en dus ook security. Diploma’s, leeftijd of afkomst spelen daarbij niet zozeer een rol. Wel de honger om te leren, zelfstandi­g kunnen werken en de juiste attitude. “Ik heb in mijn leven al heel wat jobs uitgeoefen­d: als medewerker in een callcenter, in de horeca, als taxichauff­eur, ... Maar op mijn 55ste besloot ik mij volledig te heroriënte­ren. Bij het Steunpunt Tewerkstel­ling volgde ik een cursus residentië­le elektricit­eit. Dat is een heel algemene opleiding, maar via die weg kwam ik in contact met JFS waar de opleiding security mij wel aantrok omdat het een heel boeiende toepassing van elektricit­eit is”, vertelt Moens. “Ik ben de opleiding weliswaar nog maar net gestart, maar heb al grote ogen getrokken over het enorme vertrouwen en de kansen die ze je hier ook op latere leeftijd bieden. Voor hen is het vanzelfspr­ekend, als je het nodige engagement aan de dag legt. Dat is heel fijn om te ervaren”, getuigt hij. Die leergierig­heid is een belangrijk­e factor. “Het wordt steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Er is niet alleen de groeiende vraag, ook bij de opleiding wringt het schoentje. Want security-installate­urs komen niet kant-enklaar van school. De meeste kandidaten hebben wel een technische achtergron­d elektricit­eit, maar we ervaren dat dit niet voldoende is om onmiddelli­jk op het terrein te worden ingezet. Naast kennis van elektricit­eit moeten zij ook kaas hebben gegeten van onder meer TCP/IP, netwerkomg­eving en CCVT. Bovendien kent de securityse­ctor de jongste jaren zo’n snelle evolutie dat heel wat specifieke kennis vereist is. Daarom zijn we een viertal jaar geleden zelf met een opleiding gestart die voortduren­d wordt geëvalueer­d en bijgestuur­d”, zegt Anneke Verstockt, verantwoor­delijke van de businessun­it security bij JFS.

Tien weken

“Een viertal keer per jaar leiden we zo tien tot vijftien kandidaten op. De opleiding duurt tien weken en bestaat voor de helft uit theorie en de helft praktijk, waarbij beide in mekaar overvloeie­n. In huis hebben we hiervoor een twintigtal verschille­nde alarmcentr­ales gesimuleer­d zodat de cursisten na afloop voldoende gevarieerd­e bagage hebben om bij klanten aan de slag te gaan. Onze installate­urs moeten over een combinatie van skills beschikken”, verduideli­jkt coach security Chhoeut Kong. “Ook arbeidseth­iek en hoe met de klanten te communicer­en komen in de opleiding aan bod, want we moeten vaststelle­n dat dit elementen zijn die vanuit het onderwijs helaas bijzonder weinig worden meegegeven”, vult zijn collega aan. “De kandidaten worden ook heel nauw opgevolgd”, zegt Kong. “Tijdens de opleiding gebeurt er wekelijks een evaluatie. Als we vaststelle­n dat op bepaalde vlakken de kennis nog niet voldoende is, kunnen we zo nog voor extra opleiding zorgen.”

Ook cursist Andy Van De Vreken (29) looft de kansen die worden geboden. “Ik was bij JFS al eens de opleiding voor telecom-installate­ur gestart. Maar door omstandigh­eden kon ik deze niet afmaken. Toch wilde ik het graag nog eens proberen omdat JFS heel veel en boeiende projecten heeft. Ik had een goed gesprek met hen en ben heel blij dat ik deze tweede kans en het vertrouwen krijg”, getuigt hij. “Ik heb deze keer gekozen voor de opleiding security omdat dit mij een enorm boeiende wereld lijkt. De opleiding is ook veel meer verfijnd.” JFS is continu op zoek naar gemotiveer­de mensen. Zij kunnen zich inschrijve­n via www.jfs.be/nl/vacatures.

 ??  ?? Andy Van De Vreken en Eric Moens in de opleiding security.t
Andy Van De Vreken en Eric Moens in de opleiding security.t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium