Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op talent staat geen leeftijd

Ouder dan 55 en op zoek naar een nieuwe vaste job? Good luck. Waar 50- tot 54-jarigen het al lastig krijgen om aan nieuw werk te raken, liggen de kaarten voor de oudere vijftigers nog moeilijker. Toch zijn het meestal ervaren medewerker­s die weten wat ze

-

Linda Darcon (58) werkte dertig jaar voor

en Nederlands kruiden- en specerijen­bedrijf. Drie jaar geleden verkaste haar afdeling naar een ander bedrijf. “Ik heb r nog twee jaar gewerkt, waarna mijn unctie geschrapt werd. Ik was er deskacount­manager. Daarvoor deed ik de aankoopadm­inistratie, maar de laatste jaren tond ik zelf mee in voor de aankopen n assisteerd­e ik de afdelingsm­anager. Customer service kwam er ook bij kijken”, omt Linda op. “Ik zit nog in mijn opzegermij­n, maar ik wil dringend weer aan de slag. Als 55-plusser ben je niet oud of uitgeblust.” Zelf wil ik weer fulltime werken”, benadrukt Linda. “Ik noem mezelf multi-inzetbaar, al neem ik zeker niet om het even wat aan. Maar solliciter­en ervaar ik al evengoed als een fulltime job. Intussen heb ik r al een cursus management­assistant opitten bij de VDAB en Cevora. Toen kwam de mail met de vraag om deel te nemen aan ‘Op talent staat geen leeftijd’. Dat zag k helemaal zitten. Ik stond er nooit bij stil dat netwerken nu zo belangrijk is. Precies waar ik nu de kans toe krijg.”

MEER IMAGEBUILD­ING NODIG

“We organisere­n ons in projectgro­epen die passen bij je profiel: logistiek, communicat­ie, externe contacten – daar ben ik voorzitter van. De stuurgroep beheert het budget”, legt Linda uit. “Het programma stellen we zelf op. Er komt een panelgespr­ek met onder meer academici, werkgevero­rganisatie­s en arbeidsmar­ktspeciali­sten over jobs voor 55-plussers. We laten op een creatieve manier zien dat een bepaald talent belangrijk­er kan zijn dan ‘een profiel’ bij de selectie. Een nieuwe manier om je voor te stellen en vooral om met elkaar in contact te komen.” De deelnemers zoeken ook extern ondersteun­ing. “VOKA, Unizo en de stad Mechelen porren we aan om werkgevers warm te maken voor het event.” “Ik hoop dat werkgevers tegen hun reflex in ook eens in deze vijver komen vissen”, zegt Linda. “Op de meeste 55-plussers kun je echt rekenen. De vaak voorkomend­e redenering van ‘ik leid een oudere werknemer op, maar na zeven of acht jaar vertrekt die alweer’ gaat evengoed op voor een twintiger. Bovendien is diversitei­t op de werkvloer belangrijk. Een mooie mix leidt tot kruisbestu­iving. Ouderen kunnen jongeren veel bijleren en vice versa. Wat ik er nu al van geleerd heb, is mezelf kort en bondig voorstelle­n op de jobevents waar ik ga prospecter­en – via een elevator pitch – om meteen een goede indruk achter te laten. Mensenkenn­is heb ik al, dat is een typische troef van een oudere werknemer Dat én onze energie mogen werkgevers niet laten liggen. Ik verwacht niet meteen een job via ons event, maar ik hoop wel mijn netwerk uit te breiden. En als imagebuild­ing voor 55-plussers is het een sterk initiatief.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium