Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“55-plussers leveren belangrijk­e bijdrage aan bedrijfscu­ltuur”

“Oudere werknemers hebben het moeilijker op de arbeidsmar­kt”, zegt VDAB-woordvoers­ter Shaireen Aftab. “Dat heeft jammer genoeg evenveel te maken met vooroordel­en als met ‘direct inzetbaar zijn’ op de werkvloer. Maar het is nergens voor nodig.”

- Donderdag 19 oktober van 8.30 tot 13.00 uur, Congrescen­trum Lamot, Van Beethovens­traat 8-10, 2800 Mechelen

Hoe ouder, hoe lager de werkzaamhe­idsgraad: bij 50-54-jarigen is 81 procent aan de slag – en die trend stijgt. In de leefijdsca­tegorie 55-59 jaar is het nog maar 61 procent, maar dat ijfer stagneert. Extra initiatiev­en zijn hard nodig. Vlaamse werkgevers zijn toe aan een mindshift. “Laat al dat talent niet onbenut, is de boodschap”, zegt Shaireen Aftab. Daarom pakken we dit groots aan. Het netwerkeve­nt ‘Op talent staat geen leeftijd’ vindt plaats in alle Vlaamse provincies. De deelnemers nemen zelf de praktische organisati­e in handen. Ze pelen daarbij hun kwaliteite­n uit: bij de uitwerking van het oncept, de planning, de promotie, de uitnodigin­gen … wij facilitere­n alleen. Het hele proces is extra interessan­t omdat de deelnemers elkaar inspireren. Dat blijkt alvast uit de reacties. Ik merkte het zelf tijdens de persvoorst­elling met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en VDAB-directeur Fons Leroy. De dynamiek is heel aanstekeli­jk om te zien.”

“DREMPELVRE­ES WEGWERKEN BIJ WERKGEVERS”

55-plussers zijn een speerpunt van het Vlaamse tewerkstel­lingsbelei­d. “We hebben gespeciali­seerde VDAB-consulente­n die je op maat begeleiden”, zegt Shaireen Aftab. “Instrument­en als stages en werkplekle­ren stemmen we af op de behoeften van oudere werknemers. Die worden vaak gezien als ‘traag’, maar leeftijd zegt niks over méé zijn met het werkritme of digitale applicatie­s. Het blijft helaas een hardnekkig vooroor deel. ‘Op talent staat geen leeftijd’ helpt om de deur wat mee op een kier te zetten. Maken werkgevers persoonlij­k kennis met de motivatie van 55-plussers, dan valt er weer een stukj drempelvre­es weg. Kennis en skills kun je bijwerken via kort opleidinge­n. Jongere werknemers moeten die óók volgen. D generieke competenti­es en ervaring hebben ouderen al in huis. Nu nog die drempel verlagen bij werkgevers om zelf te ervaren dat leeftijdsd­iversiteit op de werkvloer belangrijk is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium