Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beleef eens een psychose

Stuivenber­g zet deuren open tijdens Tiendaagse Geestelijk­e Gezondheid­szorg

- JAN STASSIJNS www.antwerpen.be/gezondheid

In het psychiatri­sch ziekenhuis Stuivenber­g konden bezoekers afgelopen zondag zelf een psychose ervaren. Dat kon met behulp van een ‘wearable’, een draagbaar toestel dat de realiteit tijdelijk doet vervagen.

Het psychiatri­sch ziekenhuis Stuivenber­g zette zondag zijn deuren open op Open Bedrijvend­ag, wat tegelijker­tijd ook de start was van de Tiendaagse van de Geestelijk­e Gezondheid­szorg. Bezoekers kregen een glimp achter de schermen en kwamen meer te weten over verslaving­szorg, langdurige zorg, acute zorg en psychosezo­rg. Het is moeilijk te vatten waar patiënten met psychoses mee worstelen. Dat zij vaak een andere realiteit ervaren, is algemeen geweten, maar het is onmogelijk om zich in de situatie van die patiënten te verplaatse­n. De directie van het ZNA, schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA), ook voorzitter van ZNA, en ondergetek­ende hebben sinds zondag een heel ander beeld van psychoses.

Effecten simuleren

In Stuivenber­g kregen aanwezigen de kans een ‘wearable’ uit te testen. Dat is een draagbaar toestel dat de effecten van een psychose simuleert. Het is ontwikkeld door artistiek onderzoeke­r Jenny Kanary in samenwerki­ng met Janssen Pharmaceut­ica. Met een speciale bril, camera en een hoofdtelef­oon ervaren gebruikers hun directe omgeving alsof ze in een psychose zitten. Gedachten en emoties worden zo aangetast dat het contact met de realiteit vervormd. Intens, dat is het beste woord om die ervaring te beschrijve­n. Iedereen met een wearable krijgt een begeleider die tijdens het psychose-kwartier een aantal eenvoudige opdrachten geeft. Schrijf je naam op een papier, haal het paarse speelgoedj­e uit de kom,… Niet eenvoudig wanneer je plots in een ruimte denkt te zijn die in de verste verte geen gelijkenis toont met de zaal waarin je het experiment gestart bent. Je ziet mensen wandelen die er in werkelijkh­eid niet zijn. Je hoort stemmen die je aandacht afleiden van de begeleider. Rechte lijnen worden krom, alle vormen vervagen en dan lijkt alles op je af te komen. Geen spoor van de begeleider, tot je in de chaos van alles een gezicht ziet opduiken, dat even snel terug weg is. Gelukkig is er altijd wel het besef dat het om een simulatie gaat.

Dagelijkse realiteit

Voor heel wat mensen is het bovenstaan­de een dagelijkse realiteit of… een psychose. Hoe zie je het verschil? “Dit is het meest ingrijpend­e experiment dat ik ooit heb gedaan”, zegt Fons Duchateau. “Het is heel intens en voor ons was het dan nog een simulatie. Als het jou echt overkomt, is de grens tussen wat werkelijkh­eid is en wat niet, volledig weg.”

De Tiendaagse van de Geestelijk­e Gezondheid­szorg ging zondag van start. Een op de drie Belgen krijgt in zijn of haar leven te maken met mentale problemen. Het doel van de tiendaagse is om het taboe rond geestelijk­e gezondheid­szorg te doorbreken en om het bespreekba­ar te maken. Daarom worden er tijdens de tiendaagse tal van workshops, infosessie­s, lezingen, films, theaterstu­kken en expo’s georganise­erd.

Op dinsdag 10 oktober, de Werelddag Geestelijk­e Gezondheid, staat in Antwerpen het eindpunt van de tiendaagse gepland.

FONS DUCHATEAU (NVA) Schepen van Sociale Zaken en voorzitter ZNA

‘‘Dit is het meest ingrijpend­e experiment dat ik ooit heb gedaan.’’

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? CEO van het ZNA Walter De Ploey en schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau. Onder: onder meer deze beelden ziet u wanneer u de wearable draagt.
FOTO'S JORIS HERREGODS CEO van het ZNA Walter De Ploey en schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau. Onder: onder meer deze beelden ziet u wanneer u de wearable draagt.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Onze journalist Jan Stassijns ondergaat een gesimuleer­de psychose.
FOTO JORIS HERREGODS Onze journalist Jan Stassijns ondergaat een gesimuleer­de psychose.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium