Gazet van Antwerpen Stad en Rand

McLay profiteert van concurrere­nde trainingsm­akkers

Als twee Zjimmies vechten om een been, loopt Daniel McLay ermee heen. Boezemvrie­nden en trainingsm­akkers Kenny Dehaes en Jasper De Buyst waren in Doornik zodanig bezig met elkaar én het eindklasse­ment van de Napoleon Games Cycling Cup dat de Brit McLay de

- (bvc)

Met zowel Anthony Turgis als Daniel McLay kwamen in Doornik twee juichende renners over de streep. Turgis begon als eerste te zegevieren, maar het 23-jarige Franse talent van Cofidis kon daar één meter na de finish niet meer om lachen. Na een kwieke aanval in de slotkilome­ter werd hij op de finish nog voorbijges­neld door de Brit van Fortuneo-Oscaro. McLay lachte zijn tanden bloot. Na de Trofeo Palma in januari bewees hij nu ook aan het einde van het seizoen te kunnen winnen.

Nog altijd honger

De Brit mocht op het podium de Napoleonho­ed dragen van de hoofdspons­or, maar dat had net zo goed een landgenoot kunnen zijn. Yves Lampaert, Dries Devenyns en Oliver Naesen lieten in de finale alle drie zien dat hun koershonge­r in 2017 nog niet gestild is, maar geraakten niet weg. In de sprint van een uitgedunde kopgroep van negentien renners zaten met Jasper De Buyst en Kenny Dehaes twee snelle mannen, en tevens de enige twee overgeblev­en kandidaten voor de eindzege van Napoleon Games Cycling Cup.

Dehaes werd tweede, De Buyst vierde. Met de slotmanche in Binche van dinsdag heeft Dehaes nu zeven punten bonus op De Buyst. “Ik had eigenlijk liever dat Jasper won”, aldus Dehaes. “Ik sprintte vooral voor de ereplaatse­n, omdat ik dacht dat we Turgis nooit meer konden inrekenen. Had ik dat even mis...”

Afscheidsc­adeau

Dehaes en De Buyst zijn geen onbekenden voor elkaar. In 2015 reden ze nog samen bij Lotto-Soudal. Maar de twee naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Brabanders kennen elkaar vooral van bij de Zjimmies, het trainingsg­roepje dat ze delen met ook Kris Boeckmans en Tosh Van Der Sande. “In de winter trainen Jasper en ik vaak samen. Maar nu is het einde van het seizoen. Dan doen we amper nog trainingen van drie uur of langer. Voor dinsdag zal ik hem dus niet meer tegenkomen”, zegt Dehaes, die dinsdag met de eindzege in de Napoleon Games Cycling Cup de ploeg van Hilaire Van Der Schueren een mooi afscheidsc­adeau kan bezorgen. Zoef ruilt straks Wanty-Groupe Gobert voor WB-Veranclass­ic.

 ?? FOTO EUROSPORT ?? Is dat even vervelend. De Fransman Anthony Turgis gooit de armen al in de lucht, maar links van hem schieten de Brit Daniel McLay en Kenny Dehaes hem nog voorbij.
FOTO EUROSPORT Is dat even vervelend. De Fransman Anthony Turgis gooit de armen al in de lucht, maar links van hem schieten de Brit Daniel McLay en Kenny Dehaes hem nog voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium