Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fout van de ref veranderde heel de wedstrijd”

Antwerpse man-tegen-mantactiek werkt maar één helft tegen Waasland-Beveren

- (stdr, gegy)

Antwerp keerde met lege handen huiswaarts na het bezoek aan WaaslandBe­veren. De Great Old speelde nochtans een sterke eerste helft op de Freethiel, mede dankzij de manopmanta­ctiek van Laszlo Bölöni. Na de 10 viel het plannetje in duigen.

Waasland-Beveren had in het competitie­begin indruk gemaakt met goed voetbal en dat had ook Antwerpcoa­ch Laszlo Bölöni gezien. De Roemeen pakte daarom in balverlies uit met zuivere mandekking op vijf posities. De twee gevaarlijk­ste elementen bij Waasland-Beveren werden het meest geschaduwd. Gelegenhei­dsrechtsac­hter Mamoutou N’Diaye volgde Opoku Ampomah over het hele veld en de Japanner Ryota Morioka kreeg Alexander Corryn constant in zijn nek. Maar ook drie andere spelers van Antwerp moesten de rol van schaduwspi­on op zich nemen. Linksachte­r Borges volgde Boljevic en flankaanva­llers Rodrigues en Dequevy moesten op hun beurt de opkomende backs Jans en Demir bewaken. Een tactiek die goed werkte. Tot aan de 1-0 dus. Een doelpunt dat er kwam na een inworp voor Waasland-Beveren die eigenlijk voor Antwerp had moeten zijn. “De wedstrijdl­eiding, toch vijf à zes man sterk, moet zijn verantwoor­delijkheid nemen en vooral zijn job doen op zo’n momenten, zeker als alles op anderhalve meter afstand gebeurt”, aldus een boze Bölöni. “De scheidsrec­hter zei niet eens iets. Onvergeefl­ijk. Als je niet de persoonlij­kheid hebt, moet je stoppen met dit vak. De scheidsrec­hter moet altijd de rechter zijn. Wel, neem dan een beslissing, hé. Een grote fout van de leiding. Nooit eerder meegemaakt. Er was evenwicht, maar we hadden voor de rust het verschil moeten maken. Die man-op-mandekking? Die was nodig op een speler waar heel België over spreekt (doelt op Ryota Morioka van Waasland-Beveren, red.).”

“Meestal fiftyfifty”

Ook Ivo Rodrigues baalde als een stekker. “Dit was gewoon niet eerlijk. Die ingooi was voor ons. Die ene fase veranderde de hele wedstrijd. Door die achterstan­d moesten wij op zoek naar de gelijkmake­r, kwam er ruimte en kon Waasland-Beveren zijn voorsprong nog uitdiepen. Ik ben echt boos, ja. Vooral omdat de scheidsrec­hter er gewoon op stond te kijken en niets deed. De uitslag is geen correcte weergave van de verhouding­en. Verhouding­en die in elke wedstrijd zeer dicht bij elkaar liggen. Het is meestal fiftyfifty. De ploeg die eerst scoort, heeft altijd een streepje voor. Als wij eerst hadden gescoord, dan winnen we hier.”

“Drie tegengoals, niet onze gewoonte”

Maar bij Antwerp keken ze ook in eigen boezem. “We stonden er vanaf minuut één en we creëerden ook kansen, alleen hebben we die niet kunnen afmaken”, zei Dylan Batubinsik­a. “Die fout van de ref heeft ons wel genekt, al was het ook aan ons om ons over zo’n moment heen te zetten. Dat

hebben we niet gedaan. We slikten drie goals, wat sowieso te veel is. Dat is niet onze gewoonte. Het moet weer beter na de interlandb­reak. Maar ook een pluim voor Waasland-Beveren, want die ploeg heeft het goed aangepakt. Wij hebben fouten gemaakt, maar de thuisploeg heeft ons ook geregeld in de problemen gebracht. We wisten dat onze tactiek veel energie zou kosten. En we wisten ook dat we zeker niet op achterstan­d mochten komen. Of het dan de goeie tactiek was? Als je verliest, kan je niet echt zeggen dat het de goede was. Maar als we hadden gewonnen, was het wel de juiste geweest. Zo gaat dat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium