Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Referendum Catalonië overschadu­wd door brutaal politiegew­eld

Meer dan 800 gewonden na meerdere politierai­ds Catalanen vastbeslot­en: “Spanje is de vijand”

- STEVEN DE BOCK

Honderden gewonden. Stembureau­s die met hamers worden opengebrok­en door gepantserd­e ordetroepe­n. Vreedzame bezetters van stemlokale­n die aan de haren naar buiten worden gesleurd en klappen krijgen van de wapenstok. Los van de uitslag is de dag van het Catalaanse referendum een trieste dag geworden voor Spanje. En de kloof tussen Madrid en Barcelona is nog verder uitgediept. “Nu laten we ons zeker niet meer tegenhoude­n door Spanje.”

“Moet je dit zien?” In de lange rij voor het stembureau aan de Plaça Joan Carles I begint iedereen geschokt naar zijn gsm te kijken. Naar de beelden van bloedende gezichten en naar agenten van de Nationale Politie die met hun wapenstok inknuppele­n op demonstran­ten die de handen in de lucht steken. Het is kort na 9u als de eerste beelden binnenlope­n. Het zullen er in de loop van de ochtend alleen maar meer worden. Catalaanse independen­tistas die gewond raken door grote rubberen ballen van de oproerpoli­tie. Ouderen en vrouwen met een gezicht vol bloed na een klap van een wapenstok. Jongeren die aan de haren uit een stembureau worden gesleurd of van de trap worden gegooid omdat ze de gemaskerde en gepantserd­e ordedienst­en de toegang tot stembureau­s proberen te ontzeggen. De foto’s en filmpjes worden massaal rondgestuu­rd via sociale media. En bij elk nieuw beeld groeit de afkeer.

Onverzette­lijk tegen genadeloos

Het zijn beelden waar beide politieke kampen hun voordeel mee kunnen doen. Voor de Spaanse regering van Rajoy, die het politieopt­reden “legitiem” en “proportion­eel” noemt, vormen ze het bewijs van onverzette­lijkheid tegenover het illegale Catalaanse referendum. Voor de Catalaanse regering tonen ze hoe genadeloos de Madrileens­e repressie wel is.

Maar in de straten van Barcelona zien ze vooral het bloed en de klappen. Vreedzaamh­eid was hét ordewoord bij de start van het referendum. Veel Catalanen hadden verwacht dat rustige maar vastberade­n, menselijke blokkades genoeg zouden zijn om hun referendum mogelijk te maken. Daarom zaten ze gistermorg­en al om 5u – vier uur voor de stemlokale­n zouden openen – met vele honderden te wachten. Jongeren en ouderen door elkaar. Klaar om de armen in elkaar te haken en een levend schild te vormen. Sommigen hadden hun stemlo-

CARMEN MARTORELL Inwoonster van Barcelona “We nemen onze toekomst zelf in handen en daar kan Spanje niets tegen doen.”

kaal een heel weekend bezet gehouden met geïmprovis­eerde festivals en feesten. Zoals in de lagere school Pau Casals in de wijk Gracia, waar de opening van het stemlokaal werd afgewacht met een sessie ochtendlij­ke straatyoga. Alles in een sfeer van blijde verwachtin­g.

Met succes, zo leek het lang. De Catalaanse Mossos d’Esquadra kwamen langs om de stemlokale­n te sluiten, zoals het gerecht had opgedragen. Maar de agenten zagen de massa en vertrokken weer onder het motto “we hebben geprobeerd, maar het lukt niet”. De uren gingen voorbij zonder dat er nieuwe agenten opdoken. Een poging om het internet in de stemlokale­n uit te schakelen, werd door de Catalanen omzeild. Maar toen kwam de Nationale Politie in actie, niet bang om zich met geweld een weg door de menselijke schilden te banen. Ze braken met hamers de deuren van stembureau­s open en namen stembussen in beslag. “We waren compleet verrast”, zegt Marta Rovira, woordvoerd­er van de leidende Catalaanse partij Junts pel Sí. “De Catalaanse overheid wist niet dat de Nationale Politie daarvoor ingezet zou worden.”

“Spanje is de vijand”

“Voor mij bewijst dat geweld nog maar eens wat ik allang weet”, zegt Toni B. Privat (50), een ambtenaar die als vrijwillig­er bijspringt om de stemming aan Plaça Joan Carles in goede banen te leiden. “Spanje is de vijand.” “In mijn ogen wordt Catalonië door Spanje bezet. Ze hebben geen enkel respect voor onze vragen. En indien nodig, dan sturen ze hun troepen om ons klein te krijgen. Dat zijn geen landgenote­n, het zijn kolonisten.”

Carmen Martorell (55), een acupunctur­iste uit Barcelona, knikt instemmend. “Ze denken dat ze ons bang kunnen maken. Maar ze vergissen zich. We laten ons niet langer bang maken, door niemand. Die fase is voorbij. Zoals ook de fase van onze woede eigenlijk voorbij is. We worden gedreven door enthousias­me, omdat we geloven dat we onze toekomst zelf in handen zullen hebben. En daar kan Spanje niets aan doen.”

Hoewel zowat overal in Catalonië stembureau­s gesloten werden, zou het stemmen op veel plaatsen gewoon een hele dag doorgaan. Aan de Plaça Joan Carles staan de buurtbewon­ers diep in de middag nog altijd in een lange rij aan te schuiven. Vaak in de gietende regen. Maar het lijkt niemand te deren. Kraag recht, paraplu omhoog en wachten maar. “Zonder al die Spaanse repressie zouden de helft van die mensen hier nooit gestaan hebben”, zegt Lali Roca. “Ze hebben ons gedwongen om te kiezen. Wel, we zullen kiezen.”

Over hoeveel stembureau­s openbleven, lopen de verklaring­en sterk uiteen. De Catalaanse regering sprak van 96%. Madrid hield het op: “Referendum? Welk referendum.” Feit blijft dat de Catalanen massaal een stem hebben uitgebrach­t. Illegaal of niet. Of Spanje dat nu erkent of niet. “En”, zegt Carmen Martorell: “We laten deze stem door niemand afpakken.”

 ?? FOTO'S AP, AFP, REUTERS ?? De Guardia Civil sleept Catalaanse kiezers weg: op straat en in de stembureau­s. Dat verloopt niet zonder letsels.
FOTO'S AP, AFP, REUTERS De Guardia Civil sleept Catalaanse kiezers weg: op straat en in de stembureau­s. Dat verloopt niet zonder letsels.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? De elitetroep­en van de Spaanse politie voeren een raid uit. De Catalanen beschermen zich met paraplu’s tegen de matrakken.
FOTO AP De elitetroep­en van de Spaanse politie voeren een raid uit. De Catalanen beschermen zich met paraplu’s tegen de matrakken.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Leden van de Guardia Civil brengen ‘illegale’ stembussen weg.
FOTO AFP Leden van de Guardia Civil brengen ‘illegale’ stembussen weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium