Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Henny Vrienten: “De stoppen sloegen door”

- (tdl)

Veel groter dan Henny Vrienten (69) van Doe Maar vind je de muzikale grootheden niet in Nederland. Cath Luyten zoekt hem op en praat over roem, drugs, het vaderschap en zijn burnout.

Vijf kinderen en nog veel meer basgitaren heeft Henny Vrienten nu. Hij neemt Cath Luyten mee naar zijn ‘dealer’ Søren Venema van Palm Guitars. Daar koopt hij nog maar eens een gitaar. “Een gitaar is als een orgasme. Je eerste vergeet je nooit meer en de rest van je leven ben je op zoek naar datzelfde gevoel.”

Eigenlijk trof Cath Luyten de zanger van Doe Maar eerder, op het moment dat hij zijn jongste zoon Melle (10) naar school bracht. Henny Vrienten blijkt een bezorgde vader te zijn. “Bij mijn oudste zoon fietste ik twee weken lang achter hem aan op weg naar school zonder dat hij het wist.”

In zijn buitenverb­lijf in Diepenheim bereidt Vrienten zich voor op een optreden en komt hij tot rust. Die kan de muziekgod gebruiken, want een paar jaar geleden kreeg hij een burn-out. “De stoppen sloegen door. Ik kon gewoon niet meer. Ik deed zo ontzettend veel dat mijn gezin me niet meer kende. Zo’n idioot was ik.”

Vrienten praat ook over drugs. “Ik heb ook wel wat gebruikt, maar dat werkte contraprod­uctief. Dan schreef ik iets op en toen ik het ‘s morgens las, zag ik dat het volkomen onzin was.”

Cath Luyten mag Vrienten ook vergezelle­n naar een concert. De zanger van monsterhit­s als De

Bom, Pa, 1 Nacht Alleen en Is dit Alles geniet nu meer dan vroeger. “Nu is die gekte weg en vind ik het heel leuk om te spelen. Het zijn wel nog steeds dezelfde meisjes, maar die zijn allemaal veertig of ouder. Die vallen echt niet meer flauw voor ons.”

Doe Maar bestaat al sinds 1978. Vrienten wil dat de groep relevant blijft. “Ik wil het monument Doe Maar intact houden. En ik hou angstvalli­g het moment in de gaten dat ik sta te lijden in plaats van te genieten. Want ik weet dat het komt.”

 ?? FOTO VRT ?? Henny Vrienten krijgt vanavond Cath Luyten op bezoek.
FOTO VRT Henny Vrienten krijgt vanavond Cath Luyten op bezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium