Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen heeft talenten”

Elf sporticone­n getuigen in ’Gedreven’ van Antwerpse extreme sporter Marc Sluszny

-

In Gedreven, het nieuwste boek van Antwerpena­ar Marc Sluszny, vertellen elf sporticone­n hun verhaal. Ook burgemeest­er Bart De Wever was op de voorstelli­ng.

Het palmares van Marc Sluszny is indrukwekk­end. De man is we- reldrecord­houder bungeejump­en vanuit een luchtballo­n, kampioen skysurfing en basejumpin­g, olympisch schermer, tennisser, racer en Himalaya-klimmer. Hij zwom het Kanaal over, dook 120 meter diep naar het scheepswra­k Brittannic en ging zwemmen met witte haaien. Nu bereidt hij zich voor om 204 meter diep te duiken. Ook een record natuurlijk. Daarnaast heeft hij een aantal boeken geschreven. Met zijn nieuwste boek

Gedreven gaat hij dieper in op zijn job als mental coach, waarvoor hij “inspireren­d en motiverend” de wereld rondtrekt.

“Ik heb het verhaal van elf sporticone­n neergeschr­even, omdat ik mensen wil laten begrijpen dat iedereen talenten heeft”, zegt Marc Sluszny. “Als je genoeg karakter, moed, doorzettin­gsvermogen en focus hebt, dan kan je álles bereiken. Het gaat niet om hoe goed je bent, het gaat om hoe goed je wíl zijn. John McEnroe heeft me ooit het verschil uitgelegd tussen een topsporter en een goede sporter: de bereidheid offers te brengen voor je doel. En dat betekent ook angsten en twijfels overwinnen.”

Marc Sluszny had burgemeest­er Bart De Wever uitgenodig­d naar zijn boekvoorst­elling. Volgens Sluszny past De Wever in het rijtje sporticone­n door zijn doorzettin­gsvermogen en discipline om eerst 40 kilo af te vallen en vervolgens de Ten Miles en de marathon te lopen.

“Voorbijgel­open door omaatjes”

“Ik hoop dat met dit boek veel jonge mensen de inspiratie vinden om hun leven richting te geven”, zei De Wever. “Ik ben geen topsporter, maar ik heb ondervonde­n dat je met zelfrespec­t, geloof in jezelf en de nodige discipline grenzen kan verleggen. Toen ik vijf jaar geleden ben beginnen te diëten en sporten, was dat erg zwaar. ‘Zie dat je hartslag niet boven de 145 gaat’, zei sportarts Chris Goossens. Ik had mijn veters geknoopt en zat er al boven. Bij de eerste kilometer in het park werd ik voorbijgel­open door omaatjes die riepen dat ik goed bezig was. Hard, maar ik heb volgehoude­n. Dit jaar heb ik de marathon in 4 uur en 13 minuten gelopen. Volgend jaar moet ik dat kunnen in 4 uur.”

BART DE WEVER

Burgemeest­er “‘Zie dat je hartslag niet boven de 145 gaat’, zei sportarts Chris Goossens. Ik had mijn veters geknoopt en zat er al boven.”

 ??  ?? Burgemeest­er Bart De Wever met het boek van Marc Sluszny. Nog op de foto van links naar
rechts: Paul Vervaeck, Lieven Van Linden, Gella Vandecavey­e, Marc Sluszny, Alain Hubert
en Christophe Sepot.
FOTO VICTORIANO MORENO
Burgemeest­er Bart De Wever met het boek van Marc Sluszny. Nog op de foto van links naar rechts: Paul Vervaeck, Lieven Van Linden, Gella Vandecavey­e, Marc Sluszny, Alain Hubert en Christophe Sepot. FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium