Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ledlicht brandt permanent op Antwerpse Ring

Nieuwe lampen op snelwegen besparing van 4 miljoen euro

- SACHA VAN WIELE

Begin 2018 krijgt de Antwerpse Ring als eerste in Vlaanderen ledverlich­ting. Het ledlicht zal er altijd branden. Na de ombouw van de verlichtin­gspalen op de Antwerpse Ring volgen de andere snelwegen in Vlaanderen. De hele operatie gaat in totaal vier jaar duren. Met het zuinige ledlicht op de snelwegen bespaart de Vlaamse overheid 4 miljoen euro per jaar.

Vlaanderen vervangt de verlichtin­gspalen langs de Vlaamse snelwegen. Er komt zuinige ledverlich­ting in de plaats. De Antwerpse Ring wordt begin 2018 als eerste onder handen genomen. De ledverlich­ting is goed voor een totale besparing van 4 miljoen euro per jaar.

Begin 2018 is de ombouw van de wegverlich­ting op de Vlaamse snelwegen gepland. De hele operatie zal ongeveer 4 jaar duren. Dat antwoordt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA).

Volgens De Ridder moest de vervanging al begin 2017 zijn begonnen. “Het bestek opmaken heeft iets langer geduurd dan gepland door de nieuwe wetgeving voor overheidso­pdrachten”, geeft minister Weyts toe.

Proefproje­ct

Het lichtplan voor snelwegen is opgesteld in 2012, met als doel energie te besparen. Ruim twee jaar geleden was er al een proefproje­ct op de A12 in Stabroek. Over een afstand van 500 meter werd de verouderde verlichtin­g vervangen door ledlampen. De evaluatie was toen positief.

Er is ook een verlichtin­gsregime opgesteld. Met andere woorden: er wordt bepaald wanneer bepaalde verlichtin­g wordt gedoofd en wanneer niet. Er is beslist dat de verlichtin­g op de Antwerpse en Brusselse Ring altijd brandt. Op de andere invalswege­n naar Antwerpen, zoals E17, E313 en E314, is er een dynamische verlichtin­g. Dat wil zeggen dat al dan niet verlichten en het verlichtin­gsniveau worden aangepast aan de verkeerssi­tuatie. Op sommige delen zal er geen verlichtin­g zijn.

De keuze om de lichten altijd, af en toe of nooit te laten branden, hangt onder meer af van de intensitei­t van het verkeer en het aantal op- en afritten. Zo kan bijvoorbee­ld de verlichtin­g aanspringe­n als de gemiddelde snelheid op de snelweg daalt onder de 70 kilometer per uur. Dit zou wijzen op filevormin­g. Ook bij ongevallen gaan de lichten aan.

“De verlichtin­gspalen op trajecten van de snelwegen waar de verlichtin­g permanent brandt, zoals de Antwerpse Ring, zullen als eerste worden vernieuwd in 2018. Nadien volgen de trajecten met een dynamisch verlichtin­gsregime”, zegt Weyts. “In zones waar de verlichtin­g recent werd vernieuwd, zoals het traject E19 Antwerpen-Brussel, worden de palen niet vervangen.”

Besparing

Het terugverdi­eneffect van de maatregel is groot.

“We schatten dat het om een besparing van 4 miljoen euro per jaar gaat”, zegt Jef Schoenmaek­ers, woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Er is niet alleen het lager energiever­bruik, ledverlich­ting gaat ook veel langer mee. Omdat je ledlicht ook beter kan richten, heb je bovendien minder verlichtin­gstoestell­en nodig. Door ledverlich­ting te plaatsen, vermindere­n we ten slotte ook de uitstoot van CO² met veertig ton per jaar.”

 ??  ?? Begin volgend jaar wordt de gele verlichtin­g op de Antwerpse Ring vervangen door wit ledlicht.FOTO JEROEN HANSELAER
Begin volgend jaar wordt de gele verlichtin­g op de Antwerpse Ring vervangen door wit ledlicht.FOTO JEROEN HANSELAER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium