Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twaalf jaar cel voor ‘de schrik van de Antwerpse portiers’

Twintiger eiste met geweld deuren van discotheek The Villa op

- SAM REYNTJENS Ilias Zohrie moet de slachtoffe­rs meer dan 50.000 euro betalen. FOTO RR

MOUNIR SOUIDI

Advocaat “We gaan het vonnis bestuderen, maar het is zeer waarschijn­lijk dat we in beroep gaan.”

Ilias Zohrie blijft nog jaren achter de tralies. Gisteren werd hij veroordeel­d tot twaalf jaar gevangenis voor een hele reeks feiten. Zohrie terrorisee­rde jarenlang het Antwerpse nachtleven en was ‘de schrik van de Antwerpse portiers’.

Hij lijkt in niets meer op de stoere man uit de opsporings­berichten die in heel Europa werden verspreid. Met hangende schouders en geboeid stapte Ilias Zohrie gisterocht­end de rechtszaal binnen. Hij hoorde het vonnis, maar gaf geen kik.

Zohrie werd vervolgd voor een hele lijst tenlastele­ggingen. Van poging doodslag, over afpersing, tot bedreiging­en, verboden wapendrach­t en een lange reeks geweldpleg­ingen... Zohrie had er veel voor over om de controle over de beveiligin­g van discotheek The Villa op het Eilandje in Antwerpen te krijgen. “Hij liet verstaan dat de horecazaak grote problemen zou krijgen als zijn portiers niet aan de toegangsde­uren zouden staan”, zei het Openbaar Ministerie tijdens de behandelin­g van het proces.

Baby bedreigd

Zohrie deinsde voor niets terug. Zo viel hij binnen in de woning van een koppel dat in The Villa werkte. Hij boog zich over de wieg, waar de baby van anderhalve maand van het koppel lag te slapen. “Het zou toch jammer zijn als er met dit mooie gezin iets zou gebeuren”, zei hij.

Een portier van de discotheek die Zohrie na een reeks incidenten wilde wegsturen, bekocht dat bijna met zijn leven. Zohrie gaf de man vier messteken. Het was meteen zijn laatste wapenfeit. ‘De schrik van de Antwerpse portiers’ vluchtte naar Spanje, waar hij later werd opgepakt.

Naast de twaalf jaar cel wordt Zohrie ook tien jaar uit zijn rechten ontzet. Aan zijn slachtoffe­rs moet hij meer dan 50.000 euro betalen.

De kans is groot dat ‘de schrik van de Antwerpse portiers’ zich niet bij zijn straf gaat neerleggen. Zijn advocaat, meester Mounir Souidi, wilde tijdens het proces getuigen laten verhoren. De rechtbank ging daar niet op in. “Nochtans is zo’n getuigenve­rhoor een recht als een tenlastele­gging volledig is gebaseerd op een getuigenve­rklaring”, zegt de advocaat. “Ik vind het dan ook vreemd dat de rechtbank dit heeft geweigerd.”

Het vonnis verraste Souidi. Hij wil eerst de argumentat­ie van de rechter lezen, maar acht het alvast “zeer waarschijn­lijk dat we in beroep zullen gaan tegen dit vonnis”.

Omdat Zohrie zich in staat van wettelijke herhaling bevindt, zal hij de gevangenis niet zo snel kunnen verlaten. Het ziet ernaar uit dat hij zeker acht van de twaalf jaar achter de tralies blijft.

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Discotheek The Villa op het Eilandje in Antwerpen zou grote problemen krijgen als Ilias Zohrieniet over de beveiligin­g mocht waken. De portier bedreigde zelfs personeel en klanten.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Discotheek The Villa op het Eilandje in Antwerpen zou grote problemen krijgen als Ilias Zohrieniet over de beveiligin­g mocht waken. De portier bedreigde zelfs personeel en klanten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium