Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nationale Bank staat te lang leeg

- SYLVIA MARIËN

Dit jaar wist vastgoedbe­drijf Groep L nog te melden dat er een luxehotel zou komen in de voormalige Antwerpse Nationale Bank. Nu dreigt de ondernemin­g honderddui­zenden euro taks te moeten betalen.

Leegstaand­e en verwaarloo­sde bedrijfsge­bouwen zijn “een smet op onze leefomgevi­ng”, vindt de Vlaamse overheid. “Ze staan jarenlang te verkommere­n en trekken zwerfvuil en vandalisme aan. Tegelijk zijn het vaak belangrijk­e en herkenbare plekken, vooral in de stad.” Daarom houdt Vlaanderen een inventaris bij van leegstaand­e en verwaarloo­sde bedrijfsru­imten van minstens 500 m². Eigenaars van zulke bedrijfsru­imtes moeten, als ze drie jaar op rij worden opgenomen in de inventaris, een heffing betalen. Heffingen komen in een fonds terecht om projecten te steunen die ongebruikt­e bedrijfsgr­onden “een nieuwe toekomst” geven.

Voor het eerst is nu de voormalige Nationale Bank aan de Frankrijkl­ei in Antwerpen opgenomen in die Vlaamse inventaris.

Beschermd monument

De Nationale Bank in Antwerpen beeindigde haar activiteit­en eind september 2013, als gevolg van de sterk verminderd­e bedrijvigh­eid in de bankbiljet­tenverwerk­ing, zo klonk de uitleg toen. Het gebouw was al in gebruik sinds 1879 en is ontworpen door Hendrik Beyaert in een “exuberante eclectisch­e bouwstijl”. Het bankgebouw is bouwkundig erfgoed en een beschermd monument.

Hotel

In 2014 werd de Nationale Bank openbaar verkocht en ging het gebouw voor ruim 7 miljoen euro naar projectont­wikkelaar Eddy Leemans van de Antwerpse Groep L. Die kondigde dit jaar in uw krant aan dat hij in gesprek was met, onder andere, “een interessan­te kandidaat uit de hotelwerel­d” en sprak van “een luxueus hotel, genre vijf sterren, met een honderdtal kamers”.

Gisteren reageerde Leemans niet op de opname van de Nationale Bank in de leegstandi­nventaris. Hij kan daartegen in beroep gaan. Gebeurt dat niet, dan blijft de Bank opgenomen in de lijst van dit jaar. Als het pand ook in 2018 en 2019 nog in de inventaris belandt, dan moet de eigenaar in 2020 mogelijk een heffing betalen. Het zou volgens Margot Neyskens, woordvoers­ter van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld), over “honderddui­zenden euro” gaan.

Antwerps schepen voor Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) juicht het bestaan van de taks toe. De stad heft sinds vorig jaar geen eigen gelijkaard­ige stedelijke belasting meer, maar heft opcentieme­n op de Vlaamse belasting. “De taks zet aan om sneller werk te maken van een invulling”, zegt Van de Velde. “Dat is belangrijk, want de Nationale Bank is een neus die mee het aangezicht van de stad bepaalt.”

 ??  ?? De Nationale Bank in Antwerpen staat op de Vlaamse inventaris voor leegstaand­e en verwaarloo­sde bedrijfsru­imtes.
FOTO WIM HENDRIX
De Nationale Bank in Antwerpen staat op de Vlaamse inventaris voor leegstaand­e en verwaarloo­sde bedrijfsru­imtes. FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium