Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laat uzelf testen op hepatitis C

Gratis screening bij ZNA, want 20.000 Belgen lijden aan virusziekt­e zonder dat ze het weten

- SYLVIA MARIËN

Naar schatting 20.000 Belgen lijden aan hepatitis C zonder dat zelf te beseffen. Gratis testen kan vandaag en morgen. Onbehandel­d kan het virus levercirro­se of leverkanke­r veroorzake­n.

De verschille­nde ziekenhuiz­en van ZNA houden deze week een screenings­week voor hepatitis C. Vandaag kan iedereen zich gratis laten testen in de inkomhal van ZNA Middelheim. Morgen kan dat in ZNA Jan Palfijn, telkens tussen 10u en 16u.

“Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te bereiken, omdat we vermoeden dat er zo’n 20.000 Belgen rondlopen die niet van zichzelf weten dat ze besmet zijn met het hepatitis C-virus”, legt gastro-enteroloog Stefan Bourgeois uit tijdens de screening in ZNA Stuivenber­g. Wie het ziekenhuis binnenkwam, werd gevraagd om een virtual reality-filmpje over hepatitis C te bekijken en kon dan aanschuive­n voor een prik in de vinger. Enkele minuten later al was er een uitslag en konden mensen een afspraak maken voor verdere analyse.

“Want het kan ook dat je anti- stoffen hebt, maar dat je lichaam het virus zelf heeft opgekuist. Dan is er niks aan de hand”, zegt Bourgeois. “Blijkt uit een bijkomende test dat het virus wel nog woekert, en dat is bij acht op de tien patiënten zo, dan behandelen we de ziekte met een simpele tablettenk­uur, met 95 tot 100% kans op succes.”

Drugs, bloedtrans­fusies en scheermesj­es

Hepatitis C is een virusziekt­e van de lever, overgedrag­en door besmet bloed. Omdat de lever geen zenuwen bezit, voelen we niks van een infectie. Het virus kan zo wel jarenlang zijn werk doen.

Stefan Bratovanov kreeg de diagnose enkele jaren geleden. Hij was verslaafd aan harddrugs en had een ‘risicovoll­e’ levensstij­l. “Ik voelde mij heel moe, moest vaak overgeven en maakte me veel zorgen over mijn verdere leven”, zegt hij. “Nadat ik behandeld werd door dokter Bourgeois, waren die klachten snel weg.”

Stefan zat nog in het eerste stadium van de ziekte. Onbehandel­d zou die na vijftien tot twintig jaar tot levercirro­se kunnen leiden. En dan is de lever onherstelb­aar beschadigd. In het slechtste geval evolueert hepatitis C zelfs naar leverkanke­r.

Cbuddy

Nu begeleidt Stefan als C-buddy onder contract van de Free Clinic drugversla­afden en ex-drugversla­afden naar het Stuivenber­gziekenhui­s. Elke woensdag worden die patiënten daar gescreend en behandeld. “Ik help vanuit mijn ervaring in het verleden mensen die het moeilijk hebben om naar het ziekenhuis te komen”, zegt Stefan. “Ik zorg dat ze een douche hebben gehad, nuchter zijn, en ik leg uit hoe ze zich moeten gedragen op een doktersafs­praak. Ik laat hen ook hun medicatie tijdig innemen, en help hen als ze te zwak zijn om zelf te eten.”

Intraveneu­ze druggebrui­kers lopen een groot risico op hepatitis C, zegt dokter Bourgeois. “Maar ook veel mensen die vóór de jaren 90 een bloedtrans­fusie hebben gehad zijn mogelijk chronisch patiënt. Of ze zijn besmet via gedeeld gebruik van tandenbors­tels of scheermesj­es. Zelfs zonder dat je bloed hebt gezien, kun je besmet zijn.”

DR. STEFAN BOURGEOIS

Gastroente­roloog ZNA “Als blijkt dat het virus woekert, dan

FOTO JVDP behandelen we met een simpele tablettenk­uur.”

 ??  ?? Vandaag en ook morgen nog kan iedereen aanschuive­n voor een prik in de vinger.
FOTO JAN VAN DER
PERRE
Vandaag en ook morgen nog kan iedereen aanschuive­n voor een prik in de vinger. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Hepatitis Clijder Stefan Bratovanov is nu Cbuddy.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Hepatitis Clijder Stefan Bratovanov is nu Cbuddy. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Dokter Stefan Bourgeois voert een controle uit.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Dokter Stefan Bourgeois voert een controle uit. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium