Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een film over ons maken en ons niet inlichten? Proper!”

Vrouw van ex-topgangste­r Kaplan Murat razend op regisseur Michaël Roskam

- PIETER HUYBERECHT­S YVES BARBIEUX

Dat regisseur Michaël Roskam voor Le Fidèle de mosterd haalde bij ontsnappin­gskoning Kaplan Murat en zijn vrouw, de gewezen rallypilot­e Virginie Barré, geeft hij zelf toe. Maar Barré is razend. “Waar haalt die man het recht om onze levens te kapen?”

De derde langspeler van Michael Roskam belicht de relatie tussen twee smoorverli­efde adrenaline­junkies. Een de ene kant: berucht Brussels overvaller Gino, gespeeld door Matthias Schoenaert­s. Aan de andere kant: de knappe en welgesteld­e racepilote Bibi, een rol voor actrice Adèle Exarchopou­los. De ingrediënt­en: snelle wagens, een schier onmogelijk­e liefde en Brussels banditisme. “Figuren als Patrick Haemers, Philippe Lacroix, Basri Bajrami en Kaplan Murat: het zijn die gangsters en hun omgeving uit de tweede helft van de vorige eeuw die mij sterk hebben geïnspiree­rd”, zegt Roskam daarover.

Virginie Barré herkent zich als geen ander in “de omgeving” waar Roskam het over heeft. “Die Bibi? Uit alles wat ik hoor en lees kan ik alleen maar besluiten dat die mijnheer Roskam zich op mijn leven gebaseerd heeft. Proper, een film maken over ons leven zonder ons te contactere­n.”

Knap, snel en berucht

Barré is ook van goeden huize, heeft haar looks mee, is rad van tong, kroonde zich tweemaal tot Belgische rallykampi­oene en heeft al jaren een relatie met gewezen ontsnappin­gskoning Kapllan Murat. Het was de Belgische gangster van Albanese origine die in 1993 Harry Van Oers, inspecteur-generaal van het Gevangenis­wezen, op spectacula­ire wijze gijzelde tijdens een ontsnappin­g uit de gevangenis van Sint-Gillis.

Dochtertje weet van niets

In het najaar van 2006 maakte Barré tijdens een intiem moment in de gevangenis een kind met de gangster. Kaplan Murat is de man van haar leven. “Hij heeft allerlei

connerieën uitgehaald, maar is evenmin de moordenaar en bruut voor wie men hem houdt”, zegt ze. Intussen is hun dochter de kaap van de tien jaar gepasseerd en krijgt ze mondjesmaa­t te horen dat haar vader achttien jaar in de gevangenis heeft gezetten voor autodiefst­allen, inbraken en vijf ontsnappin­gen. “We hebben daar heel bewust lang mee gewacht om haar niet te bruuskeren”, vertelt ze. “Dat is heel heftig allemaal. En door onze levensverh­alen in een film te gieten, ligt alles zomaar op tafel. Dat pikken we niet. Wij zijn geen uilen, dit gaat over ons. En de regisseur ontkent het niet eens.”

Al andere filmplanne­n

Barré geeft toe dat er eigenlijk al (vage) plannen waren om met een andere regisseur, Olivier Van Hoofstadt, in zee te gaan. Op middellang­e termijn. Haar boosheid dat Roskam die timing doorkruist, is allicht deels ook daardoor te verklaren. “Kaplan en ik hebben achthonder­d brieven naar elkaar geschreven in de gevangenis. Wie die leest, krijgt een beeld van ons leven. Nu wordt ons leven simpelweg gekaapt door een wildvreemd­e. Waarom heeft de regisseur niet de moeite gedaan om ons te bellen? Of te waarschuwe­n voor wat er zat aan te komen? Zoiets maakt me boos en zorgt bij ons voor een enorme ontgoochel­ing. En dan heb ik Kaplan nog niet eens alle details verteld.” Of ze iets plant te ondernemen, zoals een klacht, wou ze gisteren nog niet kwijt. “Ik ga eerst en vooral snel naar de film kijken. Maar die kans bestaat, ja.”

In de entourage van Roskam is te horen dat het verhaal van Gino en Bibi helemaal niet op Kaplan Murat en Virginie Barré is gebaseerd, wars van enkele moeilijk te ontkennen parallelle­n. “Roskam baseert zich op verschille­nde gebeurteni­ssen en creëert dan een compleet fictieve verhaallij­n”, klinkt het. De regisseur zelf zat gisteren voor de première van de film in Londen en was niet bereikbaar voor commentaar.

Toch vooral fictie

 ??  ?? “Door onze levensverh­alen in een film te gieten, ligt alles op tafel.”
FOTO BERNARD DEMOULIN
VIRGINIE BARRÉ
Vrouw van Kaplan Murat Een beeld uit de nieuwste film van Michaël Roskam. Actrice Adèle Exarchopou­los speelt de rol van welgesteld­e...
“Door onze levensverh­alen in een film te gieten, ligt alles op tafel.” FOTO BERNARD DEMOULIN VIRGINIE BARRÉ Vrouw van Kaplan Murat Een beeld uit de nieuwste film van Michaël Roskam. Actrice Adèle Exarchopou­los speelt de rol van welgesteld­e...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium