Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Orde op zaken stellen met Grote Moskee”

Vijftigjar­ige concessie Brussels bedehuis moet herbekeken worden

-

Er moet orde op zaken worden gesteld omtrent de Grote Moskee van Brussel. Dat vindt voorzitter van de antiterreu­rcommissie Koen Metsu (NVA). “Een concessie die 50 jaar geleden onder heel andere omstandigh­eden werd afgesloten is daaraan ondergesch­ikt.”

Koen Metsu reageert op het nieuws dat de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart maandag bekendmaak­t hoe ze de concessie van de Grote Moskee in Brussel wil herbekijke­n. Dat zei Patrick Dewael (Open Vld), voorzitter van die commissie, een dag nadat staatssecr­etaris Theo Francken liet weten dat hij het verblijfsr­echt van een imam van de Grote Moskee heeft ingetrokke­n, omdat hij een aanhanger zou zijn van het wahabisme, een radicale stroming binnen de islam.

Over twee weken volgt het laatste rapport van de onderzoeks­commissie over het radicalism­e in België. Belangrijk element in dat rapport is de Grote Moskee van Brussel en haar rol in de verspreidi­ng van het wahabisme en salafisme in ons land. De Grote Moskee, die officieel het Islamitisc­h Cultureel Centrum (ICC) van België heet, is niet erkend en wordt gefinancie­rd vanuit Saoedi-Arabië. Er zijn aanwijzing­en dat Syriestrij­ders er een opleiding kregen.

Dewael pleit er nu voor om de Grote Moskee, die in 1967 voor 99 jaar in concessie is gegeven door de overheid, te herbekijke­n. Koning Boudewijn heeft in 1967 het Oosters paviljoen in het Jubelpark, dat later werd heringeric­ht als moskee, aan de Saoedische koning Faisal bin Abdoel Aziz cadeau gegeven. Als dank voor de financiële steun tijdens zijn bezoek aan de slachtoffe­rs van de brand in de Innovation.

Concessie intrekken

“Dat nu uitgereken­d vanop onze eigendom een satelliet van Saoedi-Arabië een wahabistis­che islam verspreidt die onze wetten ondergesch­ikt acht aan de religie is onaanvaard­baar”, zegt Dewael.

In april heeft de onderzoeks­commissie de voorzitter van de Grote Moskee, die pas na een dagvaardin­g kwam getuigen, en een imam vanwege tegenstrij­dige verklaring­en overgedrag­en aan het gerecht. Toch heeft het tot nu geduurd vooraleer de commissie met een unaniem akkoord over de toekomst van de Grote Moskee op de proppen komt. “Dit dossier moet juridisch in orde zijn, wij zijn niet over een nacht ijs gegaan. Momenteel onderzoeke­n onze experts de verschille­nde pistes”, aldus Dewael.

Welke dat zijn, wil Dewael niet kwijt. De concessie wordt ofwel ingetrokke­n of verbonden aan voorwaarde­n zoals een erkenning of een toetreding tot de moslimexec­utieve. Voor dat laatste is vooral N-VA niet te vinden, vanwege een gebrek aan vertrouwen in de moslimexec­utieve. “Dat ligt in de schoot van de commissie aanslagen”, zegt Koen Metsu. “De overheid moet haar verplichti­ngen nakomen, maar dat kan nooit betekenen dat we lijdzaam moeten toezien hoe de maatschapp­elijke cohesie en veiligheid ondermijnd worden. De eerste verantwoor­delijkheid van de overheid is het beschermen van haar burgers.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
De Brusselse moskee vanuit de lucht gezien.
FOTO PHOTO NEWS De Brusselse moskee vanuit de lucht gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium