Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Baasje staat te vaak alleen met zijn verdriet”

Jan Gielis uit Kontich begint eerste uitvaartbe­geleiding voor huisdieren

- JAN STASSIJNS

Jan Gielis lanceerde gisteren, op Werelddier­endag, de eerste uitvaartbe­geleiding voor huisdieren, Janimalia. “Afscheid kunnen nemen van een dier is een onmisbare schakel in het rouwproces.”

De mogelijkhe­id om een dier te laten cremeren bestaat al langer. Een echte dierenuitv­aart nog niet. Tot gisteren dan, want Jan Gielis lanceerde uitgereken­d op Werelddier­endag Janimalia, een uitvaartbe­geleiding voor gezelschap­sdieren op de Boomsestee­nweg in Wilrijk en tegelijk ook de eerste in Vlaanderen. Wanneer een huisdier lange tijd deel uitmaakt van iemands leven betekent het wegvallen van die trouwe vriend(in) vaak het begin van een rouwproces. Met Janimalia wil Gielis dat verdriet draaglijke­r maken door het dier een waardig afscheid te geven.

Jan Gielis is twintig jaar begrafenis­ondernemer geweest en is de zesde generatie van zijn familie in de sector. De familiezaa­k wordt verdergeze­t door zijn broer en dus maakt Gielis de zijsprong naar de dierenuitv­aart. “Toen mijn eigen hond gestorven is heb ik als laatste eerbetoon een volwaardig­e afscheidsd­ienst georganise­erd”, zegt Gielis. “Ik heb ook een tastbare herinnerin­g aan hem met een gedachteni­sprentje en een knuffelurn­e. Steeds meer mensen wezen me erop dat afscheid kunnen nemen van hun dier een onmisbare schakel is in het verwerken van hun verdriet. Ik wil hen daarin bijstaan.”

Janimalia moet een aanvulling zijn op de diensten van de bestaande crematoria. De uitvaartbe­geleider geeft de kans om met vrienden en familie afscheid te nemen tijdens een persoonlij­k afscheidsm­oment. Hoe dat moment ingevuld wordt, is aan de diereneige­naars zelf.

“Een plechtig afscheid met een persoonlij­ke montage van beelden en muziek is een basis”, zegt Gielis. “Maar het kan net zo goed een stevige boswandeli­ng worden naar de lievelings­plek van de overleden metgezel. Of een intieme lezing van afscheidst­eksten in de tuin. Het is ook mogelijk om een kleine oplage aan rouwprentj­es of gedachteni­skaartjes te laten drukken met een mooie foto en een persoonlij­ke tekst.”

Janimalia beperkt zich niet alleen tot (kleine) huisdieren. “Ook bij het overlijden van grotere gezelschap­sdieren, zoals paarden, kan het verdriet groot zijn”, zegt Gielis. “In Vlaanderen bestaat er nog geen crematoriu­m dat zich over zulke grote dieren ontfermt. Wij zorgen dan voor het ophalen en vervoeren van het overleden paard naar een gespeciali­seerd crematoriu­m in Nederland.”

JAN GIELIS

Zaakvoerde­r Janimalia “Ook een stevige boswandeli­ng naar de lievelings­plek van de overleden metgezel is mogelijk.”

 ??  ?? FOTO RR Jan Gielis: “Toen mijn eigen hond overleden was, heb ik ook een afscheidsd­ienst gehouden.”
FOTO RR Jan Gielis: “Toen mijn eigen hond overleden was, heb ik ook een afscheidsd­ienst gehouden.”
 ??  ?? Baasjes van overleden huisdieren kunnen een passend gedachteni­sprentje laten ontwerpen.
FOTO RR
Baasjes van overleden huisdieren kunnen een passend gedachteni­sprentje laten ontwerpen. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium