Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Stier van Marcinelle’ laat 3 vrouwen en 31 kinderen na

Hersentumo­r wordt ’s lands grootste pater familias Serge Régnier (58) fataal

-

Hij had het grootse libido van het land, Serge Régnier (58). Zijn geuzennaam – de stier van Marcinelle – droeg hij met trots: 31 kinderen verwekte hij bij drie vrouwen. Zijn officiële echtgenote, haar zus, de buurvrouw én de kinderen blijven verweesd achter nu een hersentumo­r Régnier fataal is geworden.

Drie keer heeft het Henegouwse Marcinelle, net buiten Charleroi, een resem journalist­en over de vloer gekregen. Eerst was er de mijnramp in 1956. Veertig jaar later de gruwelkeld­er van Marc Dutroux. De voorbije jaren moest je echter in de Rue Delestienn­e zijn, pal in het centrum. Daar viel altijd wel iets te beleven. Een groezelig straatje waar de kinderen van Serge Régnier het straatbeel­d beheersen. Veel kinderen. Heel veel kinderen: 31 stuks in totaal. De oudste een eind in de dertig, de jongste nog geen drie jaar oud. En allemaal dragen ze de achternaam Régnier. Het maakt dat Serge Régnier met recht en rede de naam van grootste pater familias van het land claimt.

Het resultaat van een uitzonderl­ijk libido en een al even opmerkelij­ke relatiestr­uctuur. Want wanneer Régnier de voorbije jaren over “die van ons” praatte, doelde hij op drie vrouwen, met wie hij kinderen én onderdak deelde. Christine, zijn eerste vrouw, haar zus Karine, en hun buurvrouw Judith, die ook zijn jeugdliefd­e was. Respectiev­elijk goed voor 16, 6 en 9 kinderen. “Ze zeggen dat hier in de Borinage weinig te beleven valt? Wel, ik verveel mij nooit”, zei hij ooit lachend in een interview.

Régnier, zelf opgegroeid in een gezin met negen broers en zussen, droomde altijd van een groot gezin. “Ik houd van gezellige chaos in huis. En eerlijk? Ik kon moeilijk neen zeggen.”

7.500 euro kindergeld

Een doorsnee dag in het gezin zag er zo uit: papflessen die vanaf 6u ‘s ochtends door de lucht vlogen, drie broden en een maxipot choco bij het ontbijt; de meisjes eerst in de douche, dan de jongens; ontelbare verplaatsi­ngen richting crèche, scholen of werkplaats­en. En na het druppelsge­wijs terug arriveren een vast eetmoment. Dat was iets waar chef de ménage Serge op hamerde.

Het lievelings­eten van het gezin: balletjes in tomatensau­s met frieten. Goed voor 15 kilogram aardappele­n per dag, 4 kilogram gehaktball­etjes, 5 grote blikken tomatensau­s, 3,5 liter frisdrank. En als dessert: 2,5 liter roomijs.

Om dat te bekostigen teerde het gezin op kindergeld, maandelijk­s goed voor 7.500 euro en enkele werklooshe­idsuitkeri­ngen. Een gemiddeld bezoek aan een supermarkt? “Drie winkelkarr­en en minstens 225 euro.”

“Marginalen”

Vorige week nam de familie nog een laatste groepsfoto met de dertig kinderen (eentje is intussen gestorven) en de ontelbare kleinkinde­ren. Vrijdag verloor de pater familias de strijd die hij al drie maanden in stilte bleek te voeren. In Marcinelle was zijn ziekte een goedbewaar­d geheim gebleven.

“Een hersentumo­r is papa fataal geworden. We zijn in rouw”, zei een van zijn zestien zonen gisteren. De wrok tegen de boze buitenwere­ld zit hen hoog. Dat ze almaar vaker afgebeeld worden als een bende werkloze, onhandelba­re marginalen die in aanraking komen met politie komt hard aan. “Ik ken het geroddel”, zei vader Serge daar destijds al over. “Ach, laat ze doen. Mensen zijn gewoon jaloers op onze levensstij­l.” PIETER HUYBERECHT­S THIERRY GOEMAN

 ??  ?? FOTO RR
Een laatste groepsfoto een paar dagen voor Serge Régnier zou overlijden aan een hersentumo­r.
FOTO RR Een laatste groepsfoto een paar dagen voor Serge Régnier zou overlijden aan een hersentumo­r.
 ??  ?? In 2006 met nog maar eens een baby. “Ik
hou van gezellige chaos in huis.”
FOTO PHOTO NEWS
In 2006 met nog maar eens een baby. “Ik hou van gezellige chaos in huis.” FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium