Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugd kan simpele klusjes niet uitvoeren

Vlaamse jongeren doen beroep op ouders, internettu­torials en doe-het-zelvers

- DENNIS VAN GOETHEM

Klusjes en karweitjes, jongeren lusten er geen pap van. Volgens onderzoek weten opmerkelij­k veel 18 tot 24jarigen niet hoe ze een kastje ineen moeten vijzen, de vaatwasser gebruiken of zelfs een lamp vervangen. De Vlaamse jeugd heeft twee linkerhand­en, klagen klusjesman­nen. “Ze vallen ons voor het minste lastig.”

Wijt het aan de digitalise­ring, de onleesbare handleidin­gen van Ikea of het verlengde verblijf in ‘hotel mama’. Feit is dat de jeugd niet meer kan klussen. Uit een studie van het Britse onderzoeks­bureau YouGov blijkt dat Britse jongeren tussen 18 en 24 jaar bij heel wat karweien met de handen in het haar zitten. 70% weet niet hoe een radiator wordt ontlucht, 30% kan de boiler niet aanzetten en 50% heeft hulp nodig om een stekker te vervangen. Zelfs de eenvoudigs­te huishoudel­ijke taken lijken voor sommigen een titanenwer­k: de was doen of strijken, het lukt één op de tien niet.

Ook in Vlaanderen zijn handige harry’s dun gezaaid. Bij een Ivox-enquête in opdracht van doe-het-zelfzaak Gamma gaf meer dan de helft van de jonge Belgen toe dat ze nooit klussen. Als er iets moet gebeuren, roepen ze de hulp in van de papa’s of zoeken ze tutorialfi­lmpjes op via het internet. “Of ze bellen ons”, zegt doe-het-zelver Roger, klusjesman en uithangbor­d van Dobbit TV. “Jonge koppels laten voor het minste een zelfstandi­ge

komen. Je wil niet weten hoeveel kastjes ik al ineen heb gevezen of klokken aan de muur heb gehangen.”

Laksheid is volgens Roger een van de oorzaken. “Iedereen kan leren hoe je een huis moet poetsen. Maar tegenwoord­ig vragen ze liever een poetsvrouw.”

Karweitjes leren op school

Veel jongeren lijken het probleem zelf te beseffen: twee op de drie willen graag leren klussen. Bij De Plantrekke­rs, dat DIYcursuss­en (do it yourself) organiseer­t, nam twee jaar geleden een zestigtal mensen deel, dit jaar 320. Maar ook het gewone onderwijs zou op de kar moeten springen, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “Het aanbod in het secundair moet polyvalent­er, zodat tieners weer met hun handen leren werken.”

Dat vindt ook Roger van Dobbit TV. “Ze zouden onze jongeren beter praktische zaken leren, bijvoorbee­ld hoe ze een lichtschak­elaar moeten installere­n.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? • Radiator ontluchten: 69% kan het niet • Nutsvoorzi­eningen opstarten na verhuis: 55% kan het niet • Zekering in een stekker vervangen: 54% kan het niet • Energiemet­ers aflezen: 43% kan het niet • Diepvrieze­r ontdooien: 37% kan het niet • Knop...
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O • Radiator ontluchten: 69% kan het niet • Nutsvoorzi­eningen opstarten na verhuis: 55% kan het niet • Zekering in een stekker vervangen: 54% kan het niet • Energiemet­ers aflezen: 43% kan het niet • Diepvrieze­r ontdooien: 37% kan het niet • Knop...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium