Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stemanalys­e tijdens telefoontj­es geeft aan of bejaarde eenzaam is

Revolution­air computersy­steem bestudeert conversati­es van alleenstaa­nde 65-plussers in Knokke-Heist

- TOM LE BACQ, KOEN THEUNS

Het OCMW van KnokkeHeis­t gaat met een revolution­air computersy­steem op zoek naar eenzame senioren. Een telefonist belt alleenstaa­nde 65plussers om te vragen hoe het gaat en tegelijk luistert de computer mee. Die analyseert de woorden en het stemgeluid en geeft realtime aan of er eenzaamhei­d en isolement dreigt. “Op termijn kunnen familieled­en dan via een app een verslag krijgen van hoe het gaat”, zegt ontwikkela­ar Ingrid Walry.

“Tuurlijk, mijn kind. Met mij alles goed.” Een bejaarde moeder, grootmoede­r of overgrootm­oeder kan het zo zeggen, en tegelijk kan ze het omgekeerde bedoelen. In Knokke-Heist experiment­eren ze in het project Mi.Babbel met algoritmes en artificiël­e intelligen­tie om die verborgen of verzwegen eenzaamhei­d en isolement bij bejaarden op te sporen.

Het OCMW heeft er vijftig alleenstaa­nde 65-plussers gecontacte­erd met de vraag of het bedrijf Sebeco hen op gezette tijdstippe­n mag contactere­n. Elke week krijgen ze dan een telefoontj­e om te vragen hoe het gaat. “Maar dat is niet zomaar een gesprekje”, zegt Ingrid Walry van het Gentse bedrijf Sebeco.

De telefonist in kwestie voert het gesprek in en volgt een “conversati­eschema” dat ontwikkeld werd door de Vrije Universite­it Brussel. “Als je vraagt: ‘en Marie, voel je je eenzaam?’ Dan gaat Marie ‘neen’ antwoorden”, zegt gerontoloo­g Nico De Witte van de VUB. “Maar je kan eenzaamhei­d wél op een betrouwbar­e manier detecteren zonder dat woord te laten vallen. We doen al jaren onderzoek naar de behoeften van ouderen en de elementen die hun levenskwal­iteit bepalen. Door te praten over iemands huis, over zijn of haar vrijetijds­besteding, over problemen in de straat of buurt, over gezondheid, over hoeveel mensen hij of zij écht vertrouwt kan je iemand een score geven op een eenzaamhei­dsschaal. De teleoperat­or voert die antwoorden in en ziet realtime op de computer welke vragen ze daarna kan stellen.”

Trillingen kan je niet faken

En ondertusse­n analyseert de computer ook puur het stemgeluid, los van wat de bejaarde in kwestie zegt. “Uit dat geluid kan je een schat aan informatie halen. Uit vorige onderzoeke­n blijkt dat je met 70% zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is op basis van zijn stemgebrui­k”, zegt Kris Demuynck, professor spraak- en audioverwe­rking aan de UGent, dat het systeem uitdokterd­e. “Dat doen we hier ook: hoe zit het met de stembandtr­illing, het spreektemp­o, het volume, de pauzes die iemand laat vallen tussen zinnen. Dat kunnen allemaal aanwijzigi­ngen zijn van stress of negatieve gevoelens.”

En nee, dat kan je niet faken. “Je stembandtr­illing heb je niet bewust onder controle”, zegt Demuynck.

Anna Couckuyt (78) is een van de deelneemst­ers aan het experiment en ze vindt het een prachtig systeem. “Het is al heerlijk om elke week eens te babbelen met iemand die vraagt hoe het met me gaat”, zegt ze. “Je kan daar al eens iets aan kwijt dat je dwarszit, want je ziet die mens toch niet.”

Dat de computer ondertusse­n al haar woorden analyseert, deert Anna niet. “Die computer mag van mij alles doen en alles bestuderen. Ik heb ook al eens sensoren in mijn huis gehad die controleer­den of ik wakker was, of ik thuis was en hoeveel ik rondwandel­de. Je kan er maar uit leren.”

Big Brother

Al die telefoonge­gevens leveren dan een groen, oranje of rood rapport op. “Bij rood is onmiddelli­jke hulp vereist”, zegt Walry. “We kunnen een verslag van die rapporten ook doorsturen naar familieled­en, zodat zij ook snel een zicht krijgen op de situatie.”

Maar kun je al die dingen ook niet achterhale­n door gewoon eens goed met iemand te praten? “Er zijn heel veel mensen die zorg nodig hebben, maar die niet krijgen omdat niemand het detecteert”, zegt De Witte. “Niet de familieled­en, maar ook niet de thuiszorge­rs bijvoorbee­ld, en dat zijn toch profession­elen.”

Daar moet spitstechn­ologie dus bij helpen. Big Brother is watching you. “Eerder

Big Brother is helping you”, zegt Walry. Behalve het experiment in Knokke-Heist zijn er ook tests in Aalst, en verschille­nde andere OCMW’s tonen ook interesse.

 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Anna Couckuyt.
FOTO MARC GYSENS Anna Couckuyt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium