Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderhouds­bijdrage is nattevinge­rwerk

Grote willekeur in betalingen voor kinderen na echtscheid­ing

- (sava)

38 of 600 euro. Zo groot kan het verschil zijn tussen wat expartners maandelijk­s betalen voor het onderhoud van hun kinderen. Het bedrag verschilt sterk naargelang regio en rechter. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universite­it Antwerpen.

Wanneer een koppel met kinderen scheidt, moeten ze onder meer afspreken hoe beide ouders de opvoeding van de kinderen financieel zullen dragen. Dat gebeurt door het vastleggen van een zogenoemde ‘onderhouds­bijdrage’. In theorie zou dit logisch en helder moeten verlopen, maar in de praktijk blijkt de berekening in hoge mate nattevinge­rwerk.

De hoogte van dat bedrag verschilt namelijk sterk, zo stelden Elke Claessens en Dimitri Mortelmans (UA) vast nadat ze de belastinga­angiftes van bijna 2.500 gescheiden koppels bekeken. Zelfs bij mensen met een gelijkaard­ig inkomen komt het niet altijd overeen. De betalingen voor twee kinderen schommelen in Vlaanderen tussen 38 en 600 euro. En afhankelij­k van de rechter, die mee mag beslissen over de bijdrage, bestaan er ook bínnen de regio’s nog eens verschille­n.

Onnodige conflicten

“In ons land bestaan verschille­nde systemen om de hoogte van de onderhouds­bijdrage te bepalen”, zegt Claessens. “Welke wordt gebruikt, hangt van de regio’s af. Rechters zijn wettelijk verplicht om met voorgeschr­even parameters rekening te houden, zoals de inkomsten van de ouders en kinderbijs­lag, maar vervolgens kunnen ze vrij kiezen. Evengoed zie je dat zowel juristen als bemiddelaa­rs systemen combineren om tot een middenweg te komen.”

“Het leidt tot misvatting­en en onnodige conflicten”, zegt scheidings­consulente Cindy Capelleman. “Om een goede onkostenre­geling uit te werken, heb je een samenwerki­ng nodig tussen profession­als en de ouders. En dan mogen de bedragen nog verschille­n van gezin tot gezin, ze zullen het tenminste als rechtvaard­iger ervaren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium