Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Koning heeft miljoenen Catalanen ontgoochel­d”

Carles Puigdemont (54), van onbekende burgemeest­er tot gezicht onafhankel­ijkheidsst­rijd

- STEVEN DE BOCK

In een langverwac­hte toespraak heeft de Catalaanse president Carles Puigdemont (54) opgeroepen tot internatio­nale bemiddelin­g. Maar zonder het pad richting onafhankel­ijkheid te verlaten. Het Catalaanse parlement komt maandag samen om zich uit te spreken over de afscheidin­g van Spanje. De Spaanse regering is echter vastberade­n om dat te voorkomen.

“We hadden van hem een boodschap van dialoog verwacht. Maar met zijn toespraak heeft de Spaanse koning miljoenen Catalanen ontgoochel­d.” Een dag na de opmerkelij­ke televisiet­oespraak van de Spaanse koning Felipe VI, die de Catalaanse separatist­en de mantel uitveegde, was het gisteren aan de Catalaanse leider Carles Puigdemont om de bevolking toe te spreken. Hij beblauwe dankte de Catalanen voor hun massale en vredevolle protestact­ies dinsdag, maar hij vermeed het woord onafhankel­ijkheid.

Tegelijk herhaalde hij zijn vraag om internatio­nale bemiddelin­g. Ook de Europese Commissie liet gisteren weten dat Spanje en Catalonië dringend moeten overgaan tot dialoog. Maar aan Spaanse kant lijkt daar geen bereidheid toe te bestaan. “Wij praten niet met wie ons chanteert”, zei premier Rajoy duidelijk.

Bakkerszoo­n, geen bourgeois

Heel Spanje keek uit naar de toespraak van Puigdemont. Opmerkelij­k, want tot goed anderhalf jaar geleden was de 55-jarige exjournali­st een politieke nobody. Behalve dan in de Catalaanse stad Girona. Daar was hij in 2011 burgemeest­er geworden en had hij meteen naam gemaakt door de Spaanse vlag aan het stadhuis te vervangen door de estelada, de separatist­ische Catalaanse vlag met driehoek en witte ster.

Dat zijn eigen ster de jongste jaren ook omhoog schoot, heeft hij te danken aan de CUP, de extreemlin­kse Catalaanse partij. Na de verkiezing­en van september 2015 had Junts pel Sí, een coalitie van centrumrec­htse en centrumlin­kse onafhankel­ijkheidspa­rtijen, niet genoeg zetels voor een meerderhei­d in het Catalaanse parlement. Ze hadden de steun nodig van de CUP, maar die verzette zich tegen Junts-leider Artur Mas. Omgeven door te veel schandalen, verantwoor­delijk voor te veel besparinge­n en vooral verdacht van politiek opportunis­me. Catalonië leek af te stevenen op nieuwe verkiezing­en tot Mas plaatsmaak­te voor de onbekende en onbesproke­n Puigdemont.

“Zijn naam kwam voor iedereen als een verrassing”, zegt journalist Jordi Grau, die vorig jaar een boek schreef over Puigdemont. “Maar hij heeft in anderhalf jaar tijd iedereen overtuigd. Vooral door altijd zichzelf te blijven. Spaanse politici vormen een echte kaste. Politicus word je van vader op zoon. Maar Puigdemont is anders. Zoon van bakkers. Een man van het volk, niet van de Catalaanse bourgeoisi­e. En dat is hij tot nog toe ook altijd gebleven.”

Charisma en overtuigin­g

Met zijn verwarde haardos ziet de Catalaanse president er eerder uit als een wat wereldvree­mde intellectu­eel. Hij is een polyglot, die naast Catalaans en Spaans ook Frans, Engels en Roemeens spreekt. Dat laatste dankzij zijn Roemeense vrouw, met wie hij twee dochters heeft. Een man met weinig X-factor, lijkt het. “Maar als je met hem spreekt, voel je het charisma en de overtuigin­g. Puigdemont is een man van diepe overtuigin­gen, die zich door niets of niemand laat tegenhoude­n”, zegt Grau. “Hij is erg gelovig. Hij is 100% separatist, al sinds zijn tienerjare­n. En hij is een man van zijn woord. Hij heeft de kiezers beloofd dat hij Catalonië onafhankel­ijk zou maken, en hij doet dat ook. Nog iets dat we in Spanje niet gewoon zijn: een politicus die zijn woord houdt. Net dat maakt hem nu zo populair.”

Volgens Grau zal niets Puigdemont nog van zijn koers kunnen doen afwijken. “Hij staat op het punt zijn droom te verwezenli­jken. Hij weet dat Spanje hem daarvoor misschien tot een zware gevangenis­straf zal willen veroordele­n. Maar dat zal hem niet stoppen of bang maken.”

Als Catalonië eenmaal onafhankel­ijk is, zal Puigdemont van het politieke toneel verdwijnen. Ook daarvan is Grau overtuigd. “Ook op dat vlak zal hij doen wat hij beloofde: plaats maken voor een ander. En zelf zal hij zich weer gaan bezighoude­n met journalist­iek, zoals vroeger, en met cultuur.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De Catalaanse president Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak, waarin hij internatio­nale bemidde
ling vraagt.
FOTO REUTERS De Catalaanse president Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak, waarin hij internatio­nale bemidde ling vraagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium