Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars zitten op hun tandvlees

Wegenwerke­n verstikken Londenstra­at

- ANDREAS ROTTY

De Londenbrug blijft buiten gebruik. Dat maakt het de handelaars knap lastig, die nu moeten overleven met een minimum aan passage. Maar ze zien licht aan het einde van de tunnel.

De Londenbrug zou volgens de originele plannen midden september terug in gebruik genomen worden. Dat schoof al op naar eind september. Wat later klonk het “in oktober”. Het zou gaan om een plaat die de put moet dichten als de brug dichtgaat, die veertien centimeter te kort is. Gecombinee­rd met de andere werken in de buurt wordt het de handelaars in de wijk wel erg moeilijk gemaakt. Sinds enkele weken wordt ook het kruispunt met de Londenstra­at en Kattendijk­dok-Oostkaai onder handen genomen en de verbouwing­en aan de kruising van de Londenstra­at met de Italiëlei en de Noorderlaa­n zijn ook nog bezig. Dat maakt dat de passage ondermaats is in de Londenstra­at.

“Sinds twee weken is het enorm moeilijk”, vertelt Suwanna Sansuk (50), eigenares van het restaurant Aroy Thai. “Normaal komen mensen van een eindje weg om hier te lunchen, klanten uit Merksem bijvoorbee­ld. Het is heel moeilijk voor de mensen om hier te geraken, en ze hebben meestal ’s middags maar een uurtje, dus maken ze de verplaatsi­ng niet langer.” Slechter dan de Aroy Thai kan je momenteel bijna niet liggen in Antwerpen. Het restaurant lijkt wel ommuurd door hekken, want het ligt op de hoek van de Londenstra­at en Kattendijk­dok-Oostkaai.

Wat verder naar het oosten ligt koffiebar Georges. Uitbater Niki Goor (30) ziet zijn klantenbes­tand ook slinken. De vertraging­en aan de Londenbrug helpen daar niet bij. “Het is nu al een maand uitgesteld, het had voor mij wel wat sneller mogen gaan.” Dat het om een fout van veertien centimeter gaat, begrijpt hij niet. “Iedereen maakt fouten zeker? Maar eigenlijk is het toch verbazingw­ekkend.” De rest van de werken ziet Goor niet erg snel vorderen. “Je ziet wel dat ze bezig zijn, maar er zijn ook dagen dat er niets gebeurt.”

Foute perceptie

Wim Christiaen (48) van koffiebar Blend, op de hoek van de Bordeauxst­raat en de Londenstra­at en tegenover de Aroy Thai, zag

zijn omzet halveren en betreurt dat de wegenwerke­n zo traag vorderen. “Wij kijken elke dag op die werven en zien niet heel veel gebeuren. Daar zal wel een verklaring voor zijn. Maar als daar geen communicat­ie rond is, geeft dat een heel foute perceptie. Dan lijkt het toch niet zo dringend. Hij geeft nog aan dat de stad de werken beter op elkaar kan afstemmen. “Er zijn veel werven in Antwerpen. Het is alsof ze overal tegelijk aan het werken zijn.”

“Laat je niet afschrikke­n”

Toch willen de zaakvoerde­rs geen uitsluiten­d negatieve boodschap brengen, weet Christiaen, die ook in het bestuur van de lokale handelaars­vereniging zit. “Dit willen we de klanten zeggen: Ondanks de werken blijven we bereikbaar. Laat je niet afschrikke­n, je raakt hier nog steeds. Je kan nog parkeren en je wordt vooral met open armen ontvangen.” Sterker nog, Christiaen ziet nog een opvallende paradox: “Omdat de mensen de buurt hier nu mijden en het dus rustiger blijft, is het bijna makkelijke­r om tot hier te geraken.”

Jonas Van Avermaet, die bloemenwin­kel Blomster openhoudt in de straat, ziet naast de problemen een mooie toekomst. “Ik vind dat het de goede richting uitgaat. Je ziet in alle steden dat het soms wat moeilijker gaat. Jarenlang zijn de problemen vooruitges­choven en nu komt dat op een hoopje samen. Dan is het natuurlijk gemakkelij­k om daarop te schieten, maar we moeten er gewoon mee door. Ik denk dat het eindresult­aat heel knap gaat zijn. Nu is het even overleven, maar de toekomst ziet er goed uit.”

 ??  ?? Jonas Van Avermaet ziet de toekomst rooskleuri­g in.
Niki Goor van koffiebar Georges.
Suwanna Sansuk van Aroy Thai.
Kim en Wim van koffiebar Blend.
Jonas Van Avermaet ziet de toekomst rooskleuri­g in. Niki Goor van koffiebar Georges. Suwanna Sansuk van Aroy Thai. Kim en Wim van koffiebar Blend.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? De werken houden aan en zorgen voor een gebrek aan passage in de wijk. De handelaars maken er het beste van. “Al is het vaak heel erg moeilijk”, klinkt het in restaurant Aroy Thai.
FOTO'S JORIS HERREGODS De werken houden aan en zorgen voor een gebrek aan passage in de wijk. De handelaars maken er het beste van. “Al is het vaak heel erg moeilijk”, klinkt het in restaurant Aroy Thai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium