Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We streven naar 500 camera’s in het straatbeel­d”

N-VA gaat op toer langs districten en licht beleid toe

- PATRICK VAN DE PERRE

Tegen het einde van volgend jaar wil het stadsbestu­ur het aantal camera’s in de Antwerpse straten uitbreiden naar 500. Onder meer rond de Tentoonste­llingswijk, in Hoboken en in Merksem komen er nieuwe camera’s bij.

De N-VA is woensdagav­ond in Wilrijk begonnen met een toer langs de districten. Nog tot en met juni gaat burgemeest­er Bart De Wever op 12 verschille­nde plekken in de stad het beleid van zijn meerderhei­d verdedigen.

“De echte verkiezing­scampagne is dit niet. Het uitdelen van flyers is voor later. Wat we doen is mensen uitleggen wat we de afgelopen jaren verwezenli­jkt hebben in Antwerpen. Het is meteen ook een kans voor mensen om ons vragen te stellen over waar we in de toekomst naartoe willen met deze stad. Dit is dus niet enkel voor onze overtuigde kiezers”, zegt Bart De Wever.

Dat het veiligheid­sbeleid in het programma van de N-VA een belangrijk punt blijft, is geen verrassing.

ONVEILIGHE­IDSGEVOEL

Nog voor het einde van de legislatuu­r wilt u het aantal camera’s op straat verhogen tot 500. Wat is het effect van deze camera’s?

Nu al hangen er 300 camera’s in de straten. We hebben het aantal sinds het begin van deze legislatuu­r verdrievou­digd. En het is onze ambitie om er nog eens 200 exemplaren bij te doen.

Een flink deel van de nieuwe camera’s zal in de buitendist­ricten komen te hangen. Onder meer in Deurne, Merksem en Wilrijk, waar er op de Bist al aanwezig zijn. Het hangen van zoveel als mogelijk is trouwens geen doel op zich, maar een sluitstuk van ons veiligheid­sbeleid. Ondertusse­n is wel bewezen dat camerabeel­den preventief werken en voor de politie vaak cruciaal zijn in het oplossen van misdaden.

De criminalit­eit in Antwerpen is de jongste jaren met 25% gedaald en het onveilighe­idsgevoel bij de burger is sinds 2012 fel afgenomen. Toen was dat nog 26%. Vorig jaar 17%.

Dat heeft niet alleen met camera’s te maken. Sinds de reorganisa­tie bij de politie hebben we nu dagelijks honderd patrouille­s op straat. Dat cijfer was in het verleden het absolute maximum.

Hetzelfde voor de War on Drugs, die volgens sommigen niet nodig is. Sinds die actie is gestart hebben we drieduizen­d dealers opgepakt en honderd drugspande­n gesloten. Dus kom niet zeggen dat dit niet werkt.

MENTALITEI­TSPROBLEEM

U zegt dat het ook met de properheid op straat beter gaat. Nochtans denken veel mensen daar anders over.

Het aantal sluikstort is tussen 2014 en 2016 met 500 ton gedaald. Dat bewijst dat er verbeterin­g is. We hebben de jongste jaren fors geïnvestee­rd in meer vuilnisbak­ken en de zogenaamde Big Belly’s. Dat zijn vuilcontai­ners met een grote capaciteit.

Maar het klopt dat het straatbeel­d in de perceptie van veel burgers er niet op verbeterd is.

We worden in een aantal wijken nog steeds geconfront­eerd met een mentalitei­tsprobleem. Te veel mensen vinden nog altijd dat ze hun vuilnis of rommel op straat kunnen achterlate­n. Met het nachtelijk toezicht, dat we sinds mei van dit jaar doen, en clean teams met GAS-bevoegdhei­d, moeten we via handhaving hardnekkig­e sluikstort­ers strenger kunnen aanpakken.

EEN EMOTIONEEL MOMENT

Ondertusse­n vordert de restaurati­e van de Handelsbeu­rs en staat het stadhuis in de steigers. Projecten waarmee deze meerderhei­d graag en

veel uitpakt.

Terecht, denk ik. Na een jarenlange impasse zijn we erin geslaagd om het project in de Handelsbeu­rs op de sporen te krijgen. Dat gebouw was in een bijzonder slechte staat en door sommigen zelfs opgegeven, maar niet door ons. Dit is een dossier waarop we fier mogen zijn.

Hetzelfde geldt voor het stadhuis. De staat waarin we dat hebben aangetroff­en was niet fraai. We willen ons erfgoed in volle glorie herstellen.

Persoonlij­k zie ik enorm uit naar het moment dat het lichtplan voor de kathedraal klaar is. In 2018 zal de toren in milieuvrie­ndelijk en sfeervol licht gehuld zijn. Je kunt het raar vinden, maar het moment dat de lichten ontstoken worden, zal voor mij emotioneel zijn.

MEER MIDDELEN KINDERARMO­EDE

Sociaal beleid is bij uitstek een thema waarop NVA wordt aangepakt door de oppositie en het maatschapp­elijk middenveld. Het is een kil beleid, luidt het. Raakt die kritiek u?

De realiteit is anders. We hebben ervoor gezorgd dat de daklozenzo­rg enorm uitgebreid is en in de strijd tegen kinderarmo­ede hebben we de investerin­gen met 60% opgetrokke­n. Dat zijn maar enkele voorbeelde­n.

Zonder de opvang van vluchtelin­gen zou het aantal leefloners in Antwerpen gezakt zijn en zou ook de armoede lichtjes dalen. We weten dat vluchtelin­gen de weg naar de stad vinden. We hebben in het verleden ruim onze verantwoor­delijkheid genomen. Daarom hebben we ervoor gekozen geen bijkomend opvangcent­rum in de stad te openen en ons sociaal draagvlak niet verder te belasten.

 ??  ?? Gisterenav­ond begon NVA aan een toer langs de districten, waar ze hunbeleid zullen toelichten. De aftrap werd gegeven in het Geitendist­rict.
Gisterenav­ond begon NVA aan een toer langs de districten, waar ze hunbeleid zullen toelichten. De aftrap werd gegeven in het Geitendist­rict.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium