Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De klank van een viool maakt me weer rustig”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

In muziekatel­ier Ward De Beer volgt Nazer Hussain Noori (16) sinds kort vioolles. De jonge Afghaan is daarmee een van de honderd kindvlucht­elingen die dankzij ‘The Sound of Home’ gratis muziekles kan volgen. “Dit doet me goed. De klank van viool maakt me rustig.”

Ietwat verlegen wandelt Hussain het secretaria­at van muziekatel­ier Ward De Beer in Borgerhout binnen, helemaal klaar voor zijn tweede les. Met veel zorg legt hij zijn vioolkist naast hem op de grond. “Vroeger, toen ik nog in Afghanista­n woonde, was ik niet zo met muziek bezig. Maar nu wil ik graag de liederen leren spelen die ik ken van vroeger en luister ik ook vaak naar klassieke muziek”, vertelt hij terwijl hij een nummer van Tsjaikovsk­i laat horen op zijn gsm.

En hoewel Hussain geen voor- kennis heeft, is hij vastberade­n het instrument meester te wor- den. “Ik zou graag goed viool le- ren spelen. Niet om voor anderen te kunnen optreden, maar voor mezelf. Ik wil het onder de knie krijgen, zodat ik wanneer ik al- leen ben, ik muziek kan maken, met heel mijn hart. Ik heb een he- le moeilijke tijd doorgemaak­t. Maar de klank van een viool maakt me rustig, maar soms ook wel verdrietig.”

Een kleine twee jaar woont Hussain ondertusse­n in België, in Kapellen. Zonder zijn ouders vluchtte hij weg uit Afghanista­n. “Je denkt dat het leven in Europa makkelijk is. Maar dat is het niet. Het is heel moeilijk om alleen te zijn en om in een groot centrum te wonen met allemaal verschille­nde mensen.”

Bezig blijven is Hussains remedie tegen die eenzaamhei­d. “Ik sport veel. Ik voetbal bij een ploeg uit Kapellen, en ik loop ook. En nu speel ik dus viool. Ik mag het instrument meenemen naar het opvangcent­rum om er te oefenen. Dat vind ik fijn. Want wanneer ik niets om handen heb, voel ik me ziek.”

Je thuis voelen door muziek

Het was zijn leerkracht Eefke Saris van het Stedelijk Lyceum Offerande die hem in contact bracht met het ‘The Sound of Home’-project. “Het is onze taak om de leerlingen kennis te doen maken met het vrijetijds­aanbod in ons land. Maar voor muziekles vormde het financiële aspect vaak een struikelbl­ok. Het is dus super dat er een initiatief als dit bestaat.”

Want het feit dat jongeren als Hussain de kans krijgen een hobby uit te oefenen buiten de muren van een opvangcent­rum is alleen maar positief, zo weet Saris. “Wanneer ze zich op hun gemak en goe voelen, leren ze ook sneller onze taal.” En hoor je Hussain babbelen, dan kan dat alleen maar kloppen.

Bij muziekatel­ier Ward De Beer zijn ze alvast gelukkig dat ze hun deuren kunnen openstelle­n voor Hussain en twee andere leerlingen. “Muziek is iets fantastisc­h om mee bezig te zijn. Bovendien helpt het je om je ergens beter thuis te voelen”, zegt coördinatr­ice Roos Janssens. Lang moesten ze er dus niet nadenken om deel te nemen aan ‘The Sound of Home’. “Voor ons is het fijn om hier een mix van culturen bij elkaar te brengen. En voor de jongeren is het een manier om nieuwe mensen te leren kennen en hun wereld te verbreden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Hussain is bezig aan z’n vioolles. “Ik wil met m’n hele hart kunnen spelen”, zegt hij.
FOTO DIRK KERSTENS Hussain is bezig aan z’n vioolles. “Ik wil met m’n hele hart kunnen spelen”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium