Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van volksbuurt naar voorbeeld duurzame stadsontwi­kkeling

Tara Opdebeeck beschrijft mogelijkhe­den Arenawijk in masterproe­f aan UA

- JAN STASSIJNS

De implementa­tie van een warmtenet in de Deurnese Arenawijk is interessan­ter dan een doorgedrev­en renovatie. Dat is de conclusie van Tara Opdebeeck (27), die in haar masterproe­f aan de UA de wijk onder de loep neemt.

Met de komst van het waterpretp­ark van Sportoase op de Site Ruggeveld in Deurne, is de afbraak van zwembad Arena in de gelijknami­ge wijk nakend. Het district hoopt het Arenazwemb­ad te vervangen door een sporthal om tegemoet te komen aan de nood aan extra sportinfra­structuur. Tara Opdebeeck (27) is ruimtelijk planner bij de Vlaamse Overheid en legde in september als thesisstud­ente stedenbouw aan de Universite­it Antwerpen, een masterproe­f neer. Daarin ziet zij de kans om van de volkse Arenabuurt een toonwijk van duurzame stadsontwi­kkeling te maken. “Ik heb uitgezocht wat een warmtenet kan betekenen voor de stad Antwerpen en specifiek ook voor de Arenawijk”, zegt Opdebeeck. “Modernisti­sch erfgoed wordt al te vaak gesloopt omdat een renovatie onbetaalba­ar is. De Jos Van Geellaan naar ontwerp van Renaat Braem is zo’n voorbeeld. De wijk wordt ge- sloopt en vervangen door nieuw- bouw. Daarentege­n betekent behoud ook niet altijd dat de erfgoedwaa­rde in ere gehouden wordt: de Silvertopt­orens, ont- worpen door Jul De Roover, werden zo grondig gerenoveer­d dat er nog weinig overbleef van de oorspronke­lijk in brutalisti­sche stijl ontworpen gevel.”

De Arenawijk, ook naar het ontwerp van Braem, is een naoorlogse, modernisti­sche erfgoedwij­k en aan renovatie toe. De gebouwen hebben ook een slechte energiepre­statie, wat een fortuin kost. De implementa­tie van een warmtenet biedt volgens Opdebeeck daarom een interessan­tere oplossing voor deze beschermde gebouwen dan een doorgedrev­en renovatie. De woontorens in het park zijn later gebouwd en gezien de mindere erfgoedwaa­rde valt een afbraak ten voordele van nieuwbouw volgens Opdebeeck te overwegen. Ook het verdwijnen van het zwembad biedt mogelijkhe­den. “De voorwaarde is wel dat er bij nieuwbouw minstens evenveel woningen worden voorzien”, zegt ze. “Een groot deel van de Braemblokk­en kunnen herbestemd worden naar ateliers. Een 94-tal wooneenhed­en kunnen behouden en gerenoveer­d worden volgens de hedendaags­e normen. De woontorens, die in het midden worden afgebroken, kunnen gecompense­erd worden met nieuwbouw, waar ook de bib, het dienstence­ntrum en het café terechtkun­nen.”

“De koppeling van de nieuwbouw met de bestaande Braemblokk­en maken een interessan­te wisselwerk­ing mogelijk voor een warmtenet. Om de oude gebouwen te verwarmen is meer warmte nodig. Die restwarmte kan gebruikt worden om de nieuwbouw, die minder nodig heeft, te verwarmen. Bijkomend kan de restwarmte van de nieuwbouw gebruikt worden voor gemeenscha­ppelijke projecten, zoals het verwarmen van serres of vijvers.”

“Ik heb uitgezocht wat een warmtenet kan betekenen voor de stad Antwerpen en specifiek ook voor de Arenawijk.”

 ?? FOTO RR ?? Een impressie van hoe de buurt er volgens de thesisstud­ente zou kunnen uitzien.
FOTO RR Een impressie van hoe de buurt er volgens de thesisstud­ente zou kunnen uitzien.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tara Opdebeeck, die haar masterproe­f schreef rond de Arenawijk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tara Opdebeeck, die haar masterproe­f schreef rond de Arenawijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium